Haberler

AKP'nin Alevi Girişimini Zorluklar Bekliyor

Uzun süredir kamuoyunda tartışılan alevi yemeği dün Başbakan Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleştirilirken, siyasi parti temsilcileri de, yemeği "fiyasko ve şova yönelik" olarak değerlendirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek "satanistlerle Alevileri bir tutan zihniyetin organizasyonundaki yemek şov ve pazarlamaya yönelikti" dedi. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ise yemeği "tam bir fiyasko" olarak değerlendirdi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "bu yemeğin hedefi siyasiyse, inanca, muharrem ayına ve topluma saygısızlıktır, Allah buna razı olmaz" derken Grup Başkanvekili Oktay Vural yemeği, "AKP'nin siyasi şovu haline dönüştü" sözleriyle değerlendirdi. DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, alevi yemeğine, "Aleviler, Çorum'da Maraş'ta, Sivas'ta katleden zihniyeti unutmayacak. Bu zihniyet Alevileri teslim almaya çalışıyor" şeklinde tepki gösterirken, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, "Aleviler üzerinde inandırıcılığı yok" diye konuştu.

Alevi örgütleri arasında sert tartışmalara yol açan alevi iftarı, Başbakan Erdoğan, bakanlar, bazı AKP milletvekilleri, bürokratlar ve sınırlı sayıda alevi örgütünün katılımı ile gerçekleşirken, siyasi partiler temsilcileri de ANKA'ya alevi iftarını değerlendirdiler.

Siyasi parti temsilcilerinin alevi örgütlerinin sert tepkisine yol açan yemeğe ilişkin değerlendirmeleri ise şöyle:

CHP: ALDATMAYA, KANDIRMAYA VE ŞOVA YÖNELİK BİR YEMEKTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek: Bu yemek başbakanın şovuydu, planlandığı şekilde de gerçekleşti. Katılım açısından baktığınızda, alevi kesiminin önde gelen simaları yoktu. Bol sayıda AKP'li milletvekili, bakan ve bürokratlar vardı. Zaten şov olarak planlanmıştı, şov olarak da gerçekleşti. Başbakan alevi kesimin hoşuna gidecek, deyişlerle süslü bir konuşma yaptı. Ancak AKP'liler her ne kadar 'milli görüş gömleğini çıkardık' iddiasında olsalar da, Başbakan'ın belediye başkanı olduğu dönemde Karacaahmet Dergahını yıkmasıunutulmadı. Sivas'ta alevi aydınları yakanları himaye edenler ortada. Alevi kesiminin önemli sorunları var, Cemevlerinin ibadethane sayılması, diğer ibadethanelere ayrılan bütçenin, Cemevlerine de ayrılması gibi. Biz bütçe görüşmeleri sırasında bunları önerdik, ancak AKP zihniyetini, 'Satanistler de ister' diyerek ortaya koydu. Şimdi aynı zihniyet bu tür şova yönelik girişimlerle Alevilere yanaşmaya çalışıyor. Ancak aldatmaca ve kandırmaca olduğu ortada. Magazin ve şovun yanı sıra Alevilerin gerçek taleplerine ilişkin hiçbir şey konuşulmadı. Bu yemek, mezhebinin temel ilkelerinden dönmüş, Atatürkçü laik anlayışından dönmüş bir milletvekilinin organizasyonunda yapılan pazarlamaya ve şova yönelik bir yemekti.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen: Alevileri yemeğe davet etmek, onlarla oruç açmak önemli ama taleplerini karşılamak da önemli. AKP kendine özgü bir alevi kesimi yaratmaya çalışıyor, bu yemek de onun ilk adımıydı. Basına yönelik bir şovdu ancak bitti ve tam anlamıyla fiyaskoyla sonuçlandı. 3 tane alevi kökenli milletvekili sabahtan akşama kadar oturup bütün alevi örgütlerini aradı ancak katılanların sayısı ortada. Toplumu aldatmaya yönelik, şova yönelik bir organizasyondu ancak Aleviler Gazi Olaylarını, Sivas'ı unutmadı. Başbakan'ın konuşması da bu şovun bir parçasıydı. Eline verilen metni aynen okudu. Ben Başbakan'ın okuduğu metne inandığını da sanmıyorum. İnanan insan zamanında Karacaahmet Dergahı'nı yıkmazdı. Bence alevi kesiminden özür dilesinler.

MHP: İNANÇLAR İSTİSMAR EDİLMEMELİ

MHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır: Böyle bir yemeği düzenleyenlerin amacı siyasiyse ki, öyle görünüyor, bu inancın istismarıdır. MHP olarak farklıkların etrafında kümelenilip, kimlik oluşturulmasını bu ülkeye verilecek en büyük zarar olarak görüyoruz. Toplumu ayrıştırmak en büyük gaflettir. Dediğim gibi düzenleyenlerin ve katılanların amacı, hedefi siyasiyse, bu inanca, Muharrem Ayına, topluma saygısızlıktır, Allah buna razı olmaz.

MHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural: Bu tür ortamları politize etmek, siyasi malzemeye dönüştürmek son derece yanlış. Ancak AKP şova dönüştürdü. Başbakan her ne kadar 'bizim yemeğimiz değil' dese de olayın kamuoyuna yansıyış ve yansıtılış biçimi 'AKP'nin yemeği' şeklinde oldu. Bu konuları siyasileştirmemek gerekir. Bu yemek ortak bir paydayı güçlendirmek yerine ayrışmayı daha da derinleştirmiştir. Yemeğe katılıp katılmama tartışmaları, alevi kesimini bile böldü, birbirlerine kırıcı sözler etmelerine yol açtı.Bu tür görüntülerin millete faydası yok. Muharrem ayı hepimizin paylaştığı bir değer. Sanki ilk kez böyle bir şey yapılıyor gibi görüntü verildi. Bu bile Başbakan'ın milletin ortak kültür değerlerinden haberi olmadığını, uzak olduğunu ortaya koydu.

DTP: KATILANLAR MAMALARI KESİLMEYENLER Mİ?

DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş: Biz bu konudaki görüşlerimizi daha önce yaptığımız basın toplantısı ile açıkladık. AKP'nin Alevilere yönelik yaklaşımının Alevileri bölmeye yönelik olduğunu düşünüyoruz. AKP'nin bu politikasının tutmadığı ortaya çıktı. AKP kendi kendine iftar yaptı. Türkiye'deki alevi inançlı vatandaşlar kendi özgür inançlarıyla kendi tercihlerini yapacak. Aleviler Çorum'ta, Maraş'ta, Sivas'ta katleden zihniyeti unutmadı, unutmayacak. Bu zihniyet Alevileri teslim almaya çalışıyor.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis: Başbakan söylemlerinde bir camii imamı tarzıyla barış ve kardeşlikten dem vurdu. Barış ve kardeşlik için somut bir proje üzerine bir tek söylem gelişmedi. Alevilerin asıl muhataplarından kimse yoktu. 279 derneğin sadece 6'sı oradaydı. Temsil gücü olmayan insanlar oradaydı. Başbakanın daha önce söyledikleri ile dünkü yaklaşım tarzı farklıydı. Eline tutturulmuş bir metni okudu. Bu anlamda aleviler üzerinde inandırıcılığı yok. İftardan bir gün önce yemeğe katılmak istemeyenlere 'mamalarını kesmek' diye ağır bir ithamda bulunmuştu. Katılan şahıslar nemaları, mamaları kesilmeyenler miydi?

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık: Samimi olmak gerek. Alevi ve diğer yaşayan inanç ve kültürlere salt oy deposu olarak görmeyi etik bulmuyorum. Bu yemek için uzun süre çalışıldı ancak bence sonuç fiyasko. Alevileri zaman zaman arka bahçeleri olarak kullanmak isteyen siyasi odaklar oldu. Aleviler inançlarını özgürce ifade etme ve kendilerini kullandırtmama bilincindeler. Şu ana kadar hükümet aleviler için ne yaptı ki? Bu tür yaklaşımları ciddi bulmuyorum. (ANKA)

(EG-OLC/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title