Haberler

ABD ve Taliban arasında anlaşma mı yapıldı? ABD Ulusal Güvenlik Konseyi eski Afganistan Direktörü yanıtladı

Güncelleme:

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Afganistan-Pakistan eski Direktörü ve eski CIA analisti Dr. Paul D. Miller, haberler.com'dan Esra Öztürk'ün sorularını yanıtladı.

Miller, dünyanın süper gücü 20 yıl süren operasyonlar sonunda bir fiyaskoya mı uğradı yoksa Biden yönetimi ile Taliban arasında gizli bir anlaşmamı vardı sorusuna, Trump'ın geçen yıl Taliban'la yaptığı anlaşmayı işaret ederek "Aslında anlaşma gizli değildi. Trump, Taliban'la anlaşma imzaladı ve Taliban'ın tek yapması gereken beklemekti." yanıtını verdi.

"TALİBAN'IN TEK YAPMASI GEREKEN BEKLEMEKTİ"

Soru: Dünyanın süper gücü 20 yıl süren operasyonlar sonunda bir fiyaskoya mı uğradı yoksa Biden yönetimi ile Taliban arasında gizli bir anlaşmamı vardı? Çünkü çok kısa bir sürede Cumhurbaşkanlığı tesisleri ve başkent dahil tüm ülkeyi kelimenin tam anlamıyla hiçbir çaba göstermeden ele geçirdiler.

Dr. Miller: Aslına bakarsanız anlaşma gizli değil. Başkan Trump, Taliban'la geçen yıl bir anlaşma imzaladı. Anlaşma 14 ay içinde çekilmeyi taahhüt ediyordu. Ve anlaşma Taliban'dan çok az şey talep ediyordu. Çok azı gerçekten icra edilebilir talep vardı. Kısacası Taliban tek yapması gerekenin beklemek olduğunu biliyordu. Başkan Biden, izah edilemez şekilde anlaşmaya uymaya karar verdi. Bu Biden'ın Trump yönetiminden kalan sürdürdüğü tek politika. Başkanlığa gelir gelmez Trump'ın politikalarını reddetmeye başlamıştı. Neden bilmiyorum ama bunu yapmayı seçti. Bu da geçen haftadan itibaren ortaya çıkan sahnelere sebep oldu. Evet bu bir fiyaskoydu."

"AFGAN ASKERLERİNİN SAVAŞMAMASI MANTIKLI"

Miller, Afgan askerlerinin Taliban'a karşı mücadele etmemesini "mantıklı bir karar" olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Bence her bir Afgan asker çok mantıklı bir karar verdi. Kaybedeceklerini bildikleri bir savaşa girmediler. Savaşarak intihar etmek istemediler. Kazanacaklarına inanmadılar. Bu kararı verdiler çünkü BaşkanBiden çok net bir açıklama yaptı. 'Gidiyoruz ve desteğimizi de çekiyoruz. Özellikle de hava desteğimizi çekiyoruz.' Afganistan'daki savaş bir kara savaşıdır. Afgan askerlerin arkasında ABD hava desteği vardır. Amerika'nın hava desteğini çekmesi demek Afganların düşmesi demektir.

"TALİBAN BİRKAÇ AY SONRA ÖZÜNE DÖNECEK"

Soru: Sizce ABD yönetimi gelecekte Taliban'ı tanımak için bir pay bıraktı mı? Bunu soruyorum çünkü Taliban, ABD'nin terör örgütü listesinde yer almıyor.

Miller: "Biden yönetimi resmî olarak Taliban'ı tanıyacak mı bilemiyorum. Eminim ki Taliban gerçekten değişmedi. Taliban medya manipülasyonunda eskisinden daha iyi.Çok iyi ve etkili bir propaganda makineleri var. Tüm gazetecilere ve izleyicilerinize bir kaç ay beklemelerini tavsiye ediyorum. Taliban özüne dönecek ve vahşi zorbalığını yeniden ortaya koyacak, tıpkı 1990'lardaki şiddette olduğu gibi."

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Afganistan Kabil Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500

Yorumlar (1)

Ramazotti Xxx:

Bize bilmediğümiz birşeyi söyle...iyi polis kötü polis oynadı afganistanda amerika

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title