Haberler

ABD seçimleri nasıl yapılıyor? Başkan nasıl seçiliyor, ABD başkanlık seçimi sonuçları nasıl belirleniyor?

Güncelleme:

ABD, 3 Kasım günü başkanlık ve kongre seçimleri için oy kullanacak. Koronavirüs nedeniyle önceki seçimlerden farklı ilerleyen ABD seçimlerinde adaylar Donald Trump ve Joe Biden olarak belirlenmişti. Peki, ABD seçimleri nasıl oluyor?

Amerika Birleşik Devletleri, 59. başkan seçimleri ve 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin üyeleri ve 100 sandalyeli Senato'nun 33 üyesinin belli olacağı seçimler ile dünya gündemine oturmuş durumda. Demokrat ve Cumhuriyetçi Partinin yarıştığı ABD seçimleri ne zaman sonuçlanacak?

ABD SEÇİMLERİ NASIL OLACAK?

Ülkede oy kullanma esasları eyaletlere göre farklılık gösteriyor. Belirlenen seçim merkezlerinde oy kullanma seçeneğinin yanı sıra koronavirüs nedeniyle posta yolu ile oy kullanma fırsatı da sunulmuş durumda.

Bazı eyaletlerde seçmene doğrudan oy pusulaları gönderilirken, bazı eyaletler seçmenin posta yoluyla oy kullanmak için başvuruda bulunması gibi şartlar sunuyor.

Sandıkların açılma ve kapanma saatleri de eyaletten eyalete değişiklik gösteriyor. Ancak tüm eyaletlerde oy verme işlemi, 4 Kasım 2020 günü Türkiye saati ile 05.00'da son bulacak.

Diğer yandan, bu yıl koronavirüs nedeni,yle posta ile oy kullanan oranı daha yüksek bekleniyor. Bu nedenle seçim gecesi sonuçların netleşmeme ihtimali olduğu da biliniyor. Postayla kullanılan oyların ne zaman ve nasıl sayılacağına dair eyaletlerin kendi düzenlemesi var. Eyaletlerin sonuç bildirme zamanları da farkılık gösterecek.

ABD BAŞKANI NASIL BELİRLENİYOR?

Halk oylamasında en yüksek oyu alan aday doğrudan başkan ilan edilemiyor. Başkanın belirlenmesi dolaylı bir yoldan, Seçici Kurul aracılığıyla yapılıyor.

Seçmen, kayıtlı olduğu eyalette Seçici Kurul'da yer alacak delegeleri seçiyor. Söz konusu delegeler, daha önce parti kurultaylarında belirlenmiş olan isimlerdir. Eyalette en çok oyu alan parti, o eyalet adına Seçici Kurul'a delegelerini gönderme hakkını kazanıyor. Seçici Kurul'da toplam 538 delege bulunuyor. Başkan seçilmek için ise 270 delegeyi toplamak şart. Delege sayısı yüksek olan eyaletlerde seçimi kazanmak önemlidir. Eyaletlerin delege sayısı nüfusa göre oranla belirleniyor. En çok delegeye sahip eyaletler sırasıyla, Kaliforniya (55), Teksas (38), New York (29), Florida (29), Illinois (20) ve Pennsylvania (20).

Salıncak Eyalet (Swing State) olarak bilinen eyaletler iki parti arasında oy geçişkenliğinin nispeten daha yüksek olduğu ve seçim sonucunu belirlemede kritik öneme sahiptir. "Salıncak Eyalet; 11 delegesi olan Arizona, 29 delegesi olan Florida, 16 delegesi olan Georgia, yine 16 delege ile Michigan, 10 delegesi bulunan Minnesota, 15 delegeyle North Carolina, 20 delege ile Pennsylvania, 10 delege ile Wisconsin, 6 delege ile Iowa.

Tüm eyaletlerden gelen sonuçlar Seçici Kurul'da hangi partinin çoğunluğu sağladığını gösterir. Seçici Kurul'un seçeceği başkan adayı da yeni ABD Başkanı sıfatını alır.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Amerika Birleşik Devletleri Posta Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title