Haberler

Joe Biden, resmen ABD'nin 46. Başkanı oldu

Güncelleme:

ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden bugün Washington'da Kongre binasının önünde TSİ ile saat 20.00'de başkanlık yemini etti. Yoğun güvenlik önlemleri altında ve Kovid-19 salgınının gölgesinde gerçekleşen yemin töreninde Joe Biden'ın ABD'nin 46. başkanı olarak ilk konuşmasını yaparak 'birlik' mesajı verdi.

İşte tarihi törende dakika dakika yaşananlar:

YENİ BAŞKAN'DAN İLK MESAJLAR

Resmen ABD Başkanı olan Joe Biden, "Bugün demokrasinin günüdür. Bugün bir adayın değil, demokrasi davasını kutluyoruz. Biz ne olmamız gerektiğini biliyoruz. Bugün iki partinin adaylarına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Yemin ederek göreve başlayan Biden'ın konuşması şöyle:

"BUGÜN DEMOKRASİNİN GÜNÜ"

"Başkan yardımcısı Sayın dostum, sayın konuklarım, sevgili Amerikalılar. Bu Amerika'nın günüdür, bugün demokrasinin günüdür, tarihin ve umudun günüdür. Yenilenme ve kararlılığın günüdür. Yıllardır Amerika sürekli test edildi, zorlukların üstesinden geldi.

Bugün yalnızca bir adayın değil bir amacın zaferini kutluyoruz, halkın iradesini kutluyoruz. Tekrar demokrasinin değerli olduğunu öğrendik. Demokrasi kırılgandır, değerlidir. Demokrasi başarısını kanıtladı. Dolayısıyla şimdi yalnızca birkaç gün önce burada şiddet yaşandığını görmüştük. Bir ulus olarak bölünmez biçimde bir araya geldik.

Aynı şekilde uzun zamandır olduğu gibi nasıl bir başkandan bir başkana geçtiğini gördük. Amerika cesurdur, olaylara olumlu bakar. Ulus olarak ne olmamız gerektiğini biliyoruz. Bugün iki partinin de adaylarına kalbimin derinliklerinden gelen şükranla teşekkür ediyorum. Anayasamızın esnekliğinin, gücünün, ulusumuzun gücünün Başkan Carter'ın da belirttiği gibi bizimle olduğunu biliyoruz.

Ben yemin ettim ve George Washington ilk başkanlık yemini etmişti. Amerika başkanlara dayanmıyor, hepimizin üzerinde yükseliyor. Biz iyi insanlarız, yüzyıllardır mücadelelerimiz sürüyor. Barışta ve savaşta çok fazla aşama kaydettik. Hala yapacağımız çok şey var. Önümüze bakıyoruz. Önemli imkanlar var önümüzde. Çok fazla şeyi iyileştirmemiz, yeniden inşa edip, kazanmamız gerekecek.

KORONAVİRÜSE DE DEĞİNDİ

Tarihte çok az sayıda kişi daha fazla zorlukla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Yüzyılda bir virüsler, bu şekilde pandemi oluştururlar. Amerika bir yıl içinde 2. Dünya Savaşı'nda kaybettiği kadar insanı kaybetti. Pek çok kişi işini kapamak zorunda kaldı. Biz tüm insanlar için adalet arıyoruz.

Bu şekilde adaleti aramaya devam edeceğiz. Biz hayatta kalmak için mücadele veriyoruz şu anda. Siyasi aşırıcılığın ötesine geçmeye çalışıyoruz, terörün ötesine geçmeye çalışıyoruz, bunu yenmeye çalışıyoruz ve yeneceğiz de. Amerika'nın ruhunu yeniden yeşertmek için kelimelerin ötesine geçmemiz gerekiyor. Birliğe ihtiyacımız var.

1863'de Abraham Lincoln bir belge imzalamıştı. 'Eğer benim adım tarihe yazılacaksa bu sözleşmeden dolayı tarihe yazılacak, ruhum burada yer alıyor' demişti. Bugün yine bir Ocak ayındayız ve ruhum burada. Tüm ruhumla halkımızı bir araya getirmek, birleştirmek istiyorum. Tüm Amerikalıların bu amaç doğrultusunda bana katılması çağrısında bulunuyorum. Düşmanlarımızla, nefretle, aşırıcılıkla, şiddetle, hastalıklarla mücadele etmek için, işsizlikle mücadele etmek için bir arada olmamız gerekiyor. Bir araya gelerek harika şeyler yapabiliriz, istihdamı artırabiliriz, çocuklarımıza güvenli okullarda eğitim verebiliriz, bu virüsün üstesinden verebiliriz. Amerika'yı bir kez daha tüm dünyada iyiliğin timsali haline getirebiliriz.

"BAZI GÜÇLERİN BİZİ NASIL BÖLDÜĞÜNÜ BİLİYORUZ"

Virüsün bizi ne kadar etkilediğini bazı güçlerin bizi nasıl böldüğünü biliyoruz. Tarihimiz sürekli mücadelelerle doludur. Amerika'nın ideali eşitliğe dayalı, ırkçılık, korku ve şeytanlaştırmayla her zaman mücadele halindedir hedefleri. 11 Eylül'ü hatırlayın, pek çok zorluk yaşandı ve iyi melekler bizi her zaman korudu.

"BİRLEŞMEMİZ GEREKİYOR"

Yeterince sayıda olduğumuzda biz başarılı olabiliyoruz. Bunu şu an yapabiliriz. Tarih, inanç, akıl birliğe işaret etmektedir. Birbirimizi düşmanlar olarak değil komşular olarak hareket görebiliriz. Birlik etrafında kenetlenebiliriz. Aksi takdirde barış, ilerleme olmayacaktır. Yalnızca sinirli olma d urumu hakim olacak ve kaos egemen olacak. Şu an tarihi bir andayız. Krizler ve zorluklar var önümüzde. Şu an artık ABD olmak gerekiyor, birleşmemiz gerekiyor. Bunu yaparsak size garanti veriyorum, başarısız olmayacağız.

Şu an burada bir şeyleri baştan alalım. Birbirimizi tekrar dinleyelim, duyalım, görelim, saygı duyalım. Siyasetin savaş alanı olması gerekmiyor, her anlaşmazlığın savaş nedeni olması gerekmiyor. Bizim bu kültürü reddetmemiz gerekiyor, olguların manipüle edildiği kültürü yok etmemiz gerekiyor. Bizim farklı olmamız gerekiyor. Bence Amerika olduğundan çok daha. Arkamızda bir bina var. İç savaştan sonra burası tamamlandı. Biz başarılı olduk, pek çok şeyin üstesinden geldik. Önümüzde Doktor King'in hayalinden bahsettiği bina var. Binlerce protestocu oy hakkı için yürüdü burada.

"KONGRE'DE BENZER ŞİDDET OLAYLARI YAŞANMAYACAK"

Biz de bugün Amerikan tarihinde ilk kez siyasi bir başkan yardımcısının, kadın bir başkan yardımcısının göreve geldiğini görüyoruz. Tam da burada duruyoruz. Burada pek çok kişi barış için hayatını kaybetti. İşte bakın burada bir isyan yaşandı, şiddet yaşandı. İnsanlar demokrasi alanında çalışanlar durdurulmaya çalışıldı, tam da bu kutsal alanda oldu. Bu asla yaşanmayacak, bugün, yarın, benzer bir olay asla yaşanmayacak.

Bizim kampanyamızı destekleyenler için verdiğiniz desteğe teşekkür ediyorum. Bizi desteklemeyenlere şunu söylemek istiyorum, lütfen bizi duyan, beni ve kalbimi ölçün. Bana katılmıyorsanız katılmayın, barışçıl bir şekilde katılmama hakkınız var. Bu muhtemelen bu ulusun en güçlü olduğu alan. Bir kez daha size söz veriyorum tüm Amerikalıların başkanı olacağım. Size söz veriyorum beni desteklemeyenler için de destekleyenler için olduğu kadar mücadele vereceğim.

Yüzyıllar önce insanların hukuk çerçevesinde bir araya gelmesi söz konusuydu. Amerikalılar olarak amacımız nedir, fırsatlar, güvenlik, özgürlük, onur, saygı ve gerçek. Amerikalılar olarak bunlar etrafında kenetleniyoruz. Acı bir ders öğrendik. Gerçek var ve yalanlar var. Güç için ve kâr için yalanlar söylenebiliyor bu ülkede. Liderler olarak görevimiz var, anayasamızı onurlandırmak, halkımızı korumamız gerekiyor. Ben pek çok Amerikalının geleceği karanlık gördüğünü biliyorum, işleri konusunda endişeleniyorlar, bunu biliyorum, aileleri konusunda endişeleniyorlar. Size söz veriyorum, ben bu durumu anlıyorum. Bizim mücadele etmemiz gerekiyor. Size benzemeyen kişiye güven duymayarak yaşayamazsınız. Bizim bu savaşı durdurmamız gerekiyor. Mavi ile kırmızının mücadelesini durdurmamızı gerekiyor. Muhafazakarlar liberallere, kentli kırsala karşı davranamayız. Alçakgönüllü olursak bunu başarabiliriz.

"DAHA GÜÇLÜ OLACAĞIZ"

Annem şöyle derdi, bir an başka kişinin yerine kendini koy derdi. Bazen bir yardıma ihtiyacınız olur bazen birinin sizin yardımınıza ihtiyacınız olur. Birbirimiz için bunu yapmamız gerekiyor. Bu şekilde hareket edersek ülke olarak daha güçlü olacağız. Birbirimizle aynı fikirde olmayabiliriz. Birbirimize ihtiyacımız olacak gelecekte sevgili Amerikalılar. Bu karanlık kışın üstesinden gelebilmek için birlikte hareket etmemiz gerekecek. Bu pandemiyle bir millet olarak mücadele etmemiz lazım. Kutsal kitap şunu söyler; biz bir akşam dayanabiliriz, gece dayandığımızda sabah eğlence, keyif geri gelir der, bunu birlikte gerçekleştireceğiz.

Senato'da ve kongrede birlikte çalıştığımız tüm arkadaşlarım burada. Tüm dünya bizi seyrediyoruz. Sınırımızın ötesinde olanlara şu mesajı vermek istiyorum, biz bir kez daha müttefiklerimizle birlikte çalışacağız. Dünkü değil bugünün ve yarının zorluklarına bakacağız. Örnek olarak liderlik göstereceğiz, örnek bir ülke olacağız. Güçlü ve güvenilen bir partner olacağız barış ve refah için.

Biz pek çok şeyin üstesinden geldik ulus olarak. Başkan olarak ilk görevim bana katılımınızı istemek olacak. Kaybettiğimiz herkesi bir hatırlayalım, onlar için dua edelim. 400 bin Amerikalı, anne, eş, çocuk, komşu, meslektaş hayatını kaybetti. Şimdi sessizce ülkemiz için hayatını kaybedenleri bir hatırlayalım."

BIDEN, RESMEN ABD'NİN 46. BAŞKANI OLDU

ABD'de 3 Kasım seçimlerini kazanan Joe Biden, ABD Kongresindeki törende yemin ederek ülkenin 46. başkanı oldu.

Joe Biden, resmen ABD'nin 46. Başkanı oldu

KAMALA HARRIS YEMİN ETTİ

ABD'nin ilk kadın başkan yardımcısı seçilerek tarihe geçen Kamala Harris, Washington'da düzenlenen törende yemin ederek görevine başladı.

ABD'nin yeni başkanı Biden yemin ediyor

MİLLİ MARŞI LADY GAGA OKUDU

Törende ABD'nin milli marşını şarkıcı Lady Gaga söyledi.

ABD'nin yeni başkanı Biden yemin ediyor

YEMİN TÖRENİ BAŞLADI

Biden ve Harris'in yemin töreni başladı. Harris'in TSİ 19.45, Biden'ın 20.00'da yemin etmesi bekleniyor.

BİDEN VE HARİS, YEMİN TÖRENİ İÇİN KONGRE BİNASINA GELDİ

Joe Biden ABD'nin 46. Başkanı, Kamala Harris 49. Başkan Yardımcısı olmak için yemin etmek üzere Kongre binasına geldi.

ABD'nin yeni başkanı Biden yemin ediyor

BİDEN KİLİSEYE GİTTİ

ABD Başkanı seçilen Joe Biden, yemin töreni öncesinde kilise ziyareti gerçekleştirdi.

Biden, tören öncesi bir gelenek olan kilise ziyaretine eşi Jill Biden ile gitti.

ABD tarihinin ikinci Katolik başkanı olacak Biden, dua etmek için "St. Matthew the Apostle" Kilisesini tercih etti.

Biden'a başkan yardımcılığına seçilen Kamala Harris ve eşi Douglas Emhoff, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senato'daki Cumhuriyetçilerin Lideri Mitch McConnell ve Demokratların Lideri Chuck Schumer da eşlik etti.

BIDEN'DAN EŞİNE 'AŞK MESAJI'

Joe Biden,ABD başkanı olarak yemin etmesine yaklaşık bir saat kala Twitter hesabından eşi Jill Biden'a hitaben bir 'aşk mesajı' paylaştı. Biden, "Seni çok seviyorum Jilly ve önümüzdeki yolculukta yanımda sen olduğun için daha fazla minnettar hissedemezdim" ifadelerini kullandı.

TRUMP, BİDEN'A MEKTUP BIRAKTI

ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump, bugün görevi kendisinden devralacak seçilmiş Başkan Joe Biden için Oval Ofis'e bir not bıraktı.

ABD, bugün Biden'ın yemin törenine hazırlanırken, Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrılışının detayları da belli oldu.

Beyaz Saray Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Trump, geleneğe uyarak Biden için Oval Ofis'teki masaya bir not bıraktı. Mektubun içeriğine ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Ayrıca Başkan Yardımcısı Mike Pence'in de Kamala Harris'e benzeri bir not bıraktığı belirtildi.

Trump, Biden'ın yemin törenine katılmamış ve sabah erken Beyaz Saray'dan ayrılarak Florida'ya geçmişti.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Kamala Harris Donald Trump Joe Biden Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500

Yorumlar (18)

ne:

kırkbeş tanesinden ne fayda gördük de kırkaltıncısından ne fayda görecez bizeneeeeeeeeeeeeeeeee

44
17
yanıtYanıtla
bilen:

bu türkiyeyi hiç sevmiyor, ve daha gaddar

yanıt2
yanıt0
Darısı diğer ülkelere:

Dünyada değişim zamanı.

29
6
yanıtYanıtla
Yeniçeri:

Bizim goygoycu medya başlar şimdi bu adamı met etmeye

23
3
yanıtYanıtla
Taa:

Turkiyede önce camiye gitse

12
6
yanıtYanıtla
vatandaş:

gelen gideni aratır

15
3
yanıtYanıtla
ZEBANİ:

BEKLİYORUM

7
10
yanıtYanıtla
El patron:

Haydi hayirlisi, bari bu Turkiye ile ugrasmasa. Bir sefer olsun isimiz ras gitsin.

13
2
yanıtYanıtla
yobaz:

vay yobaza bak incile el basarak yemin ediyorlar. Bunlar devlet yönetemez yobaz bunlar.

9
6
yanıtYanıtla
satanistler:

tüm kan emiciler toplanmış

12
2
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title