Haberler

ABD'li Eski Bakanın Anılarında PKK Ayrıntısı

Güncelleme:

Eski ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in ABD Başkanı Barack Obama ve yakın ekibine sert eleştiriler yönelttiği, Amerikan kamuoyunda geniş yankı uyandıran kitabında Türkiye'yle ilgili ayrıntılar da yer alıyor.

Gates, anılarını kaleme aldığı, piyasaya yeni çıkan "Görev" adlı kitabında Türkiye'den, terör örgütü PKK ile mücadele, İran'la nükleer mesele, İsrail'in Mavi Marmara gemisine saldırısı ve Türkiye- İsrail ilişkileri bağlamında söz ediyor.

IRAK'IN KUZEYİNE HAVA OPERASYONU

Kitabın 2007 yılında geçen bir bölümünde, PKK ile mücadele ve Türk ordusunun Irak'ın kuzeyine hava operasyonları düzenlemesine değinen Gates, burada şunları kaydediyor:

"Kuzey Irak'ta sınırı geçerek Türk yetkilileri, askerleri ve polisini öldüren Kürt teröristler meselesiyle de uğraşmalıydık. Türkler, Irak hükümetinin bu sızmaları durdurmasını istese de Bağdat, Irak Kürdistanı'nın aktif işbirliği olmadıkça bu konuda çaresizdi. Türkler, sınır ötesinde bir dizi kara ve hava operasyonu düzenledi ve durum kontrolden çıkmaya çok yakındı. (O dönemde Irak'taki çok uluslu gücün komutanı) David Petraeus,

"TÜRK VE ABD GÜÇLERİ KARŞI KARŞIYA GELMESİN DİYE ÇOK UĞRAŞTIK"

Türklerin bize en azından önceden haber vermesini sağlamak için çok uğraştı ki böylece Türk ve ABD güçlerinin kazara karşı karşıya gelmemesinden emin olabilirdik ancak Türkler gelişigüzel ve çoğu zaman sonradan haber veriyordu.

Türklerin hava operasyonlarının bazıları İran sınırına çok yakındı. Birden fazla seferde İranlılar savaş uçaklarını harekete geçirdi ve endişelerimizden biri, Türk ve ABD uçaklarını ayırt edemeyebilecekleri ihtimaliydi.

"TÜRKİYE'Yİ, OPERASYONU DURDURMALARI KONUSUNDA 4 KEZ UYARDIM"

Bu operasyonlar birkaç ay sürdü ve Ankara'yı ziyaretimin hemen öncesinde başlayan, 2008 Şubatı'nın sonundaki büyük bir sınır ötesi askeri operasyonu da içerdi.

Türk hükümeti, daha fazla agresif olmadığı gerekçesiyle içeride şiddetli eleştirilere maruz kalıyordu. Yine de benim mesajım, riskler barındıran mevcut operasyonun durdurulması ve Türk askerlerinin tekrar sınırın öte tarafına çekilmesi gerektiği yönündeydi. Benimle seyahat eden Amerikalı gazeteciler, Türklerin bu mesajı alıp almadığına dair düşüncemi sorduklarında onlara yanıtım, 'evet, çünkü bunu 4 kez duydular' şeklinde oldu.

TSK, AMERİKANIN ETKİSİNİ İNKAR ETMİŞTİ

Güneş Operasyonu, 21 Şubat 2008 saat 19.00'da başlamış, Irak'ın kuzeyine hava yoluyla da desteklenen sınır ötesi kara harekatında amaç, "PKK terör örgütünün mensuplarını etkisiz kılmak ve Kuzey Irak'taki örgütsel altyapıyı kullanılmaz hale getirmek" olarak açıklanmıştı.

Ana hedefin Zap Kampı'ydı. 29 Şubat 2008 sabahı TSK, yaptığı basın açıklamasında operasyon hedeflerine ulaşıldığını belirterek birliklerin Türkiye'ye döndüklerini, çekilme operasyonunun tamamlandığını ilan etti.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in 28 Şubat'ta Ankara'da yaptığı temasların ertesi günü harekatın sona erdirilmesi, Türkiye içinde tartışmalara sebep olmuştu. Dönemin CHP lideri Deniz Baykal, operasyonun ABD'nin PKK'nın tam olarak bitirilmesini istemediği için sona erdirildiğini iddia etmişti. Türk Silahlı Kuvvetleri ise harekatın süresinin önceden belli olduğunu, ABD yetkililerinin ziyaretinin harekata etkisi olmadığını belirtmişti.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'LA İRAN DİYALOĞU

Gates kitabında, İran konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile girdiği bir diyaloğun ayrıntılarına da yer veriyor. 2010 yılı Şubatı'nda Türkiye'yi ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan'la görüşmesinden bahseden Gates, bu görüşmesine dair detayları şöyle aktarıyor:

"İran konusunda uzun bir sohbetimiz oldu. Bu sohbet sırasında, (Başbakan Erdoğan) hiçbir ülkenin barışçıl amaçlarla nükleer teknolojiye sahip olma hakkından mahrum bırakılmaması gerektiğini söyledi. İranlıları daha şeffaf olmaya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile işbirliği yapmaya teşvik ettiğini belirtti.

"ERDOĞAN'I SAVAŞ ÇIKABİLECEĞİ YÖNÜNDE UYARDIM"

Daha fazla yaptırımların değerine dair şüpheciydi ve Tahran Araştırma Reaktörü teklifinin hala olası bir hareket planı olduğunu düşünüyordu. Ben de 'düzgünce korunduğu takdirde' nükleer teknolojinin barışçıl kullanılması hakkı noktasına katıldığımı ifade ettim ancak her zamanki ince ve diplomatik tarzımla, onu (Başbakan Erdoğan'ı), İranlıların nükleer silah heveslerini sürdürmeleri halinde bölgede nükleer silahların yayılmasının kaçınılmaz olacağı, İsrail'in askeri eyleminin muhtemel hale geleceği ve bölgesinde bir savaş çıkabileceği yönünde uyardım. Ona, İran'ı müzakere masasına geri döndürmek için yaptırımlara devam etmenin gerekli olduğunu söyledim.

Erdoğan, Türkiye'ye koruma sağlayacak füze savunma sistemine ilgiliydi ancak herhangi bir girişimin, İran gibi spesifik bir tehdide dayandırılarak değil, müttefikler arasında 'ortak güvenlik' bağlamında şekillendirildiğinden emin olmak istiyordu. Erdoğan'la çok az ilerleme sağladığımı hissettim, İranlıları provoke edebilecek her türlü şeye karşı çok ihtiyatlıydı."

MAVİ MARMARA SALDIRISI

Kitabında İsrail'in bölge ülkeleriyle yaşadığı sorunlar ve bu bağlamda Mavi Marmara saldırısı ve Türkiye- İsrail ilişkilerine de değinen Gates, İsrail'in Mavi Marmara gemisine saldırısı ve sonrasındaki "uzlaşmaz" tepkisinin, İsrail ile "sessizce iyi bir askeri ilişki geliştiren" Türkiye ile ilişkilerin kopmasıyla sonuçlandığını hatırlatarak, şöyle devam ediyor:

"Bu olaylar ve buna benzer diğerleri, taktiksel açıdan arzu edilmiş, hatta gerekli olmuş olabilir ancak olumsuz stratejik sonuçları olmuştur. İsrail'in komşuları her zamankinden sofistike silahlar edinirken ve kamuoyları her zamankinden fazla şekilde (İsrail'e karşı) düşmanca hale gelirken, ben, İsrail'in çok güçlü bir dostu ve destekçisi olarak, İsrail'in stratejik çevresi hakkında yeniden düşünmeye ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Bu, müttefikler olmasa da İran'la ilgili ve Arap Baharı sonrasında İslamcıların artan siyasi etkisine dair kaygılar dahil, bölgede İsrail'in kaygılarını paylaşan hükümetlerle daha güçlü ilişkiler geliştirmeyi gerektirir."

Gates, bu bölümün sonunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Mavi Marmara saldırısından dolayı 2013 yılında nihayet özür dilediğini ve Türkiye ile ilişkilerin onarılmasının yolunu açtığını belirtiyor.

ROBERT GATES KİMDİR?

Robert Gates (70) 1966 yılında Sovyetler Birliği üzerine mastır tezini hazırlarken Amerikan Haber Alma Teşkilatı'na (CIA) girdi. Bu kurumda zirveye çıkaran 1991-93 yılları arasında direktörlük yaptı. Çeşitli dönemlerde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nde görev alan Gates, Başkan George W. Bush döneminde, 2006 yılında Savunma Bakanı oldu. Barack Obama başkan olduktan sonra 2011 yılına kadar Gates ile çalışmaya devam etti.

Kaynak: AA / Güncel

Robert Gates Türkiye İsrail İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500

Yorumlar (32)

Hasannorveclimarit@mynet.com:

Şimdi durum çok mu farklı.. şehit haberi gelmiyormuş ! neden ? çünkü pkk şu an daha düzenli ordu kurma ve güçlenme çabasında!

23
56
yanıtYanıtla
dürzüb@hgdf.com:

ulan pkk sizsiniz , içimizdesiniz.. yahudi paşaların içeride, pkk ya istihbarat veren yahudi paşaları içeride olduğu için pkk bitti... kimi kandırıyosun sen dürzü

yanıt0
yanıt0
TRABZONUMAS5AS4SD@hotmail.com:

TÜRKİYEYE KURULAN TUZAK ŞU ŞEHİT HABERLERİ GELMİYOMUŞ NİYE : ÇÜNKÜ PKK NİN GÜÇLENMESİ İÇİN BİRİLERİ ELİYLE YAPILAN BİR TUZAK VAR ODA PKK NIN GÜÇLENMESİNİ SAĞLAMAK

10
56
yanıtYanıtla
asddg@erg.de:

böyle yaparak oy düşüremezsin, pkk nın kim olduğunu bu millet gözdü, pkk sizsiniz, içimizdeki gizli yahudi ermeni ve aleviler.. sonunuz geldi

yanıt0
yanıt0
kara alikaraali@yahoo.com:

kana susamis zavali seni, baska ne diyim.

yanıt0
yanıt0
GERÇEKLERasdcdry@hotmail.com:

Sanki iki pkllıyı görünce 30 asker kaçıyorsunuz(ilker başbuğ ses kaydı(israil tarafından sızdırıldı)) sen hala pkknın güçsüzlüğünden bahsediyorsun

yanıt0
yanıt0
zekizekibyrm@gmail.com:

Beynini peynir ekmele mi yedin lan sen türkiye anka insanız hava aracı üretti milli direk kendi canlı yayın yapabiliyor pkk yolların bittiğini anladı artık siyaset yapmak zorunda olduğu için yapıyor bunu çok kısa bir örnek vereyim sana biz israilden 7 adet insansız hava aracı aldığımzda operasyon canlı çekiliyordu askerimiz ölüyordu bir hafta sonra nasıl öldükleri ile ilgili iha görüntüleri youtube ye düşüyordu bizim şanlı paşalarımzı sağolsun askerlerimizin ölümünü izliyordu ama hiç bişey yapmıyordu ne çabuk unutuyrsunuz bazı şeyleri yada yaşın tutmuyor başka açıklaması yok bunun

yanıt0
yanıt0
baybarsatkkm@mynet.com:

trabzonlu yorumun çok güzel, pkk ile süreç bir aldatmacaydı, amaç doğuda pkk nın parelel devletini tamamlamaktı ve bugün doğu pkk ya emanet edildi, bir devlet düşünkü dağlarında birileri ellerinde silahla geziyor, türkiye kuruluduğundan bu zamana kadar hiç bu kadar güçsüz kılınmamıştı..

yanıt0
yanıt0
mtmtok10@hotmail.com:

Zaten Türkiyeyi yalancılar idare ediyor.Ona oy verenleri ne yepmalı ne kadar saygıdeğer insanlar değil mi?

20
39
yanıtYanıtla
VOLKANvolkancelik102@gmail.com:

ARKADAŞLAR İNGİLİZ FİNANCİAL TİMES GAZETESİ GÜLEN CEMAATİNİN İHH VE ERDOĞAN'A ORANLA İSRAİL İLE DAHA DOSTHANE İLİŞKİLER İÇİNDE OLDUĞUNU YAZDI..

44
2
yanıtYanıtla
Tüm 32 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title