Haberler
BBC

ABD'den Türkiye'ye 'Venezuela ile Altın Ticareti Uyarısı'

Türkiye ile Venezuela arasındaki altın ticaretinin ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlâl ediyor olma ihtimali nedeniyle, Ankara'nın bu ticarete son vermesi için baskı altında olduğu öğrenildi.

Türkiye ile Venezuela arasındaki altın ticaretinin ABD yaptırımlarını ihlal ediyor olma ihtimali nedeniyle, Ankara'nın bu ticarete son vermesi için baskı altında olduğu öğrenildi.

BBC Dünya Servisi'nin haberine göre Washington bu altınların İran'a gönderilip, ABD yaptırımlarının ihlal ediliyor olabileceğinden şüpheleniyor.

BBC'nin konuştuğu kaynaklar, Ankara'nın Venezuela ile yapılan ticaret konusunda yakın zamanda uyarıldığını söyledi.

Kaynaklar, Venezuela'nın altın sektörünü hedef alan yaptırımların Türkiye gibi üçüncü tarafları da kapsayacak şekilde genişletilebileceğini de bildirdi.

Venezuela, geçen yıl Türkiye'ye "rafinelerde işlenip geri satın alınmak üzere" 900 milyon dolar değerinde altın satmıştı. Ancak altınların Venezuela'ya geri satıldığına dair kayıt bulunmuyor.

Batı hükümetlerinde, Venezuela ile altın ticareti yapan ülkeler arasında en fazla endişe yaratan ülkenin Türkiye olduğu belirtiliyor. Venezuela'dan altın aldıkları söylenen diğer ülkeler Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl Kasım ayında Venezuela'daki altın sektörünü hedef alan yaptırımlar uygulanması için bir başkanlık kararnamesi imzalamıştı.

Venezuela'nın yer altı kaynakları zengin ancak altın işletme kapasitesine sahip değil.

Venezuela hükümeti, muhalefet tarafından yasa dışı ve çevreye zarar verecek şekilde altın çıkarmakla suçlanıyor. Hükümete yöneltilen bir diğer suçlama da genellikle şiddet yoluyla olmak üzere madencileri kontrol edebilmek için organize suç şebekelerinin kullanılması.

Venezuela'nın petrol gelirlerinin yaptırımlar ve fiyatlardaki düşüş nedeniyle azaldığı ve kendisine başta altın ticareti olmak üzere farklı kaynaklar yaratmaya çalıştığı biliniyor.

Venezuelalı bakan Çorum'da rafineri ziyaret etti

Türkiye ile Venezuela arasındaki ilişkiler, Maduro 2016'da Enerji Kongresi için İstanbul'a gittiğinde gelişmeye başladı.

Maduro, o zaman Twitter hesabından "Türkiye'yi ziyaret eden ilk Venezuela lideri olduğunu" duyurmuştu.

2018'de Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Türkiye'ye 4 kez resmi ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Venezuela'yı bir kez ziyaret etti.

Venezuela Madencilik Bakanı Victor Cano Temmuz 2018'de, kamu maden şirketleriyle küçük maden işletmelerinin Venezuela'da çıkardıkları altının, yaptırımlar nedeniyle artık İsviçre'de değil Türkiye'de işlenip altın paraya çevrildiğini açıklamıştı.

Cano, anlaşmanın Venezuela Merkez Bankası ile Türkiye arasında imzalandığını ve yasa dışı bir durum olmadığını, altının ithalatı ve ihracatında uluslararası yönetmeliklere, taşımacılık kurallarına uyulduğunu ifade etmişti.

Venezuela'nın Ekonomiden Sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Tareck El Aissami de, bu ay içerisinde Türkiye'ye yaptığı bir ziyaret kapsamında Çorum'da Ahlatcı Holding'e ait bir altın rafinerisinde incelemelerde bulunmuştu.

Madencilik sektöründe de yer alan Ciner Holding'e ait bir özel jet geçen hafta başkent Caracas'a seyahat ederken görülmüştü.

Venezuelalı muhalif milletvekili José Guerra, Nordwind şirketine ait bir Rus uçağının en az 20 ton altını ülkeden çıkarmak için Cracas'a seyahat ettiğini öne sürmüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD ve Avrupa Birliği'nin aksine, Venezuela'da muhalif lider Juan Guaidó'nun kendinisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından, Nicolas Maduro'nun yanında olduğunu açıklamıştı.

Erdoğan Maduro'yu arayarak, "Kendisine çok açık, net anti-demokratik girişimlere prim verme, dik dur dedim" diye konuşmuştu.

BBC

Avrupa Birliği Venezuela Türkiye Ankara Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title