Haberler

9. Uluslarası Şiir ve Edebiyat Festivali Beyoğlu'nda Başladı

Güncelleme:

20 farklı ülkeden şair ve yazarı İstanbul'da bir araya getiren "9. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali" Beyoğlu'nda start aldı.

Başbakanlık Tanıtma Fonu, Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ sponsorluğuyla düzenlenen festival, Pera Palas'taki açılış programı ile başladı. Gürcü Sanat Evi Çok Sesli Korosu'nun konseriyle renk kattığı geceye Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve festivalin onursal başkanı Doğan Hızlan'ın yanı sıra çok sayıda şair ve yazar da katıldı.

DEMİRCAN: BANA GÖRE ŞİİR SİHİRLİ BİR KİMYADIR

Festivalin açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Pera Palas'ın Beyoğlu'nun en şiirsel mekanlarından biri olduğunu belirterek, "Biz şiir ve edebiyat sevgisi için bir aradayız. Demek ki şiir okuyor, sanat için bir araya gelebiliyorsak insanlık adına umutlarımız hala diridir. Bana göre şiir, insanın insanla, insanın yerle, insanın göklerle arasındaki bağına ipek düğümler atan sihirli bir kimya. Onun için şiirde akıldan çok kalp var. Yani vicdan, yani duygu, yani merhamet. İnsan varlığımızın delili, sevgi. Kısaca şiir, insanlık halidir. İnsanlığın bütün halleri şiirdedir" dedi.

BEYOĞLU'NUN TEMELLERİ SANATLA SAĞLAMLAŞIYOR

Beyoğlu Belediyesi olarak Itri Müzik Ödülleri, Donizetti Klasik Müzik Ödülleri, Sahaf Festivali ve Antika Festivali gibi etkinliklerle sanatın hakkını vermeye çalıştıklarını da ifade eden Başkan Demircan, "Beyoğlu'nun üstünde yükseldiği temelleri sanatla sağlamlaştırma gayretindeyiz. Festival komitesi ne der bilmem ama, gelecek yıl mesela, 10. Şiir ve Edebiyat Festivali'nde 3. Selim'i, Şeyh Galip'i ansak, Galip Dede'nin Hüsn-ü Aşk'ından, 3. Selim'in şarkılarından, inci mercanlar çıkarsak çok mutlu olurum, çok sevinirim" ifadelerini kullandı.

"SADECE ŞİİR OKUNMAYACAK, ŞİİR ÜZERİNE DE KONUŞULACAK"

Festivalin onursal başkanı Doğan Hızlan da, festivallerin, şairlerin bir araya gelmesi, ülkelerin birbirini tanıması ve şiir hatları kurulması açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de tartışılmaz bir gerçek, şiirin en uzun ve köklü geleneği olan edebi bir tür olmasıdır. Ayrıca Türk şiiri de, son yıllarda başka dillere çevrildi. Çeviriler hakkında yabancı edebiyat dergilerinde övgüler yayımlandı. Bu festivalde sadece şiirler okunmayacak, şiir üzerine de konuşulacak. Ayrıca bu yıl bünyemize romanı ve çocuk edebiyatını da kattık ve "Uluslararası Şiir ve Edebiyat Festivali" adıyla yola çıktık şeklinde konuştu.

20 FARKLI ÜLKEDEN YAZARLAR, ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER

Türkiye'yle birlikte toplamda 20 farklı ülkeden gelen şair ve yazarın da katıldığı festival, 2 Ekim'e kadar İstanbul'un çeşitli mekanlarında dinleti ve söyleşi gibi etkinliklerle devam edecek. Festival kapsamında, Kasımpaşa Semt Konağı'nda "Çocuk Edebiyatı Atölyesi", Moda Sahnesi'nde "Şiir Okuması", Ahmet Hamdi Tanpınar Müze ve Kütüphanesi'nde "Şiir Akademisi", Miona Kitabevi'nde"Doğan Hızlan İmza ve Söyleşisi", Fatih Pages Kitapevi'nde "Şiir Okumaları" etkinlikleri gerçekleşecek.

9.YILDA YENİ KİMLİK

Sekiz yıldır kesintisiz devam eden "Uluslararası İstanbul Şiir Festivali", dokuzuncu yılında sadece şiirle değil öykü, roman ve çocuk edebiyatını da bünyesine katarak "Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali" adıyla düzenleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Misbah Demircan Beyoğlu Belediyesi Doğan Hızlan Palas Yerel Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title