Haberler

529. Karakucak Güreşleri Pazar Günü Yapılıyor

Bu hafta sonu 529'uncusu gerçekleştirilecek olan geleneksel tarihi Kızıldağ Yaylası Karakucak Güreşleri'nin Türkiye'nin en eski karakucak güreşleri olduğu açıklandı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Kırkpınar güreşlerinin yağlı güreş olduğunu, ancak Ramazanoğlu Beyliğinden bu yanma yapılan ve bu yıl 529'uncusu gerçekleştirilecek karakucak güreşlerinin Türkiye'nin en eski kültürel ve tarihi bir mirası olduğunu ifade etti.

Geçen yıl Ceyhan Belediye Başkanı iken Karaisalı eski Belediye Başkanı Babacan Durak ile birlikte Kızıldağ'da güreş gerçekleştirdiklerini kaydeden Sözlü, bu yıl ise Karaisalı'nın yeni Belediye Başkanı Saadettin Aslan ile daha geniş çaplı bir organizasyon yaptıklarını söyledi. Her türlü siyasi mülahazadan ari olarak bu güreşi gerçekleştireceklerini vurgulayan Sözlü, "Kızıldağ Güreşleri, kültürümüzün önemli bir vesikasıdır. Bizlere bu güreşleri miras olarak bırakan Ramazanoğlu Hali Bey'i ve tüm geçmiş Ramazanoğlu Ailesine şükranlarımızı sunuyoruz. Onların bizlere bıraktığı bu kültürel mirası yaşatmanın onurunu yaşıyoruz. Ceyhan Belediye Başkanı iken Kızıldağ Güreş Tarihini ortaya koymak idealimdi. Araştırmacı Yazar Yusuf Delikoca ile Tarihçi Cezmi Yurtsever'in katkılarıyla tarihini netleştirdik. Bu konuda Türk Tarih Kurumu'yla da yazışmalar gerçekleştirdik. 1485 yılını baz aldık ve bu yıl 529.sunu gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin yağlı güreşten sonra en köklü bir geleneği olan Kızıldağ Karakucak Güreşlerini tüm Dünya'ya duyuracağız" dedi.

Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan da, 4 aylık bir belediye başkanı olduğunu belirterek, böylesine büyük bir organizasyonu birlikte gerçekleştirdikleri için Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'ye teşekkür etti.

Karaisalı'nın ovadan başlayıp Toroslara uzanan bir bölge olduğunu, Karaisalı'nın ilk Kuvayı Milliye örgütlenmesinin ve mücadelesinin başlama yeri olduğunu vurgulayan Aslan, "Ayrıca Karaisalı, güreşleri ile de önemli bir ilçedir. Bir çok Türkiye ve Dünya şampiyonları buradan çıkmıştır. Bu geleneği yaşatmaya devam edeceğiz. Destek ve katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü'ye bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Türk Güreş Vakfı Adana Şube Başkanı ve Kızıldağ Yaylası Güreş tertip Komitesi Üyesi İlyas Karabulut da konuşmasında, Büyükşehir ve Karaisalı Belediye Başkanlarına teşekkür etti. Kendisinin aynı zamanda Büyükşehir Belediye meclis üyesi olduğun ifade eden Karabulut, vakıf olarak bir çok güreşçiler yetiştirdiklerini ancak yetişen bu sporcuları başka kulüpler aldığını, bunun da kendilerini çok üzdüğünü söyleyerek bu konuya Büyükşehir Belediye Başkanını el atmasını istedi. Bu yıl Kızıldağ karakucak Güreşlerinde ilk kez altın kemer uygulamasına geçileceğini bildiren Karabulut, üç kez üst üste Başpehlivan olana altın kemre vereceklerini belirterek,"Yağlı güreşler genelde para için yapılır. Karakucaklar ise minder güreşine hizmet eder. Mindere daha yatkındır. Kızıldağ Güreşlerinin dünya çapında organizasyon olacaktır" dedi.

Tarihçi Cezmi Yurtsever ise, Osmanlı arşivinden yararlandıklarını, tapu kayıtları ile vakıf belgelerine göre güreşlerin 529'yıldır yapıldığını açıkladı.

Basın toplantısına Büyükşehir Belediyesi Güreş Şuba Başkanı Mehmet Sırkıntı, Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Daire Başkanı Mehmet Ali Arslan, Şube Müdürü Yusuf Delikoca, Karaisalı Belediyesi Başkan Yardımcısı Recep Ak, Tarihçi Cezmi Yurtsever katıldı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hüseyin Sözlü Karaisalı Ceyhan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title