Haberler

474 Yıldır Şifa Dağıtıyor

474'üncü Uluslar arası Manisa Mesir Macunu Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Muhteşem Süleyman olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi, Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan'ı yakalandığı amansız hastalıktan kurtaran şifalı Mesir macunu 474 yıldır Sultan camisinin kubbe ve minarelerinden şifa dağıtmaya devam ediyor. Tarihi Sultan Camisinin kubbelerinden saçılan 5 ton mesir macunundan kapabilmek için on binlerce insan şifaya uzandı.

UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne giren 474'üncü Uluslararası Mesir Macunu Festivali'nin saçım töreni renkli görüntülere sahne oldu. Hükümet Konağı önünde 12.45'de kortej yürüyüşü ile başlayan festivale Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri sivil toplum kuruluşları ile konuk yabancı ülkelerin büyükelçileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Cumhuriyet Meydanından başlayan kortejde temsili Merkez Efendi, Hafta Sultan ve nedimeleri ile Manisa'da yetişip tahta çıkan temsili Osmanlı Padişahları ve Şehzadeleri ile çeşitli ülkelerden gruplar bulundu.

Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen festivalde, önde mehter takımının marşları eşliğinde Mustafa Kemal Paşa Caddesi'nde ilerleyen korteje, yol kenarında toplanan kalabalık sevgi gösterileri ile eşlik etti. Cumhuriyet Bulvarı güzergahında devam eden kortej Sultan Camisi'ne ulaştı. Protokol üyeleri güzergah boyunca yol kenarlarında toplanan ve evlerinin balkonlarında alkış tutan halkı selamlarken Sultan Meydanı'nda toplanan on binlerce kişi heyecanla mesir saçımını bekledi.

Hafsa Sultanı bu yıl ilk kez yapılan yarışma ile halk arasından seçildi. 214 aday arasından seçilen Ezgi Limanlı Festivalin Hafsa Sultanı oldu.

Hafsa Sultan'ın temsili Merkez Efendi'ye mesir macununun saçılması için berat vermesinin ardından, protokol üyeleri temsili Hafsa Sultan ile birlikte ilk mesir macunlarını halka saçmaya başladı. Daha sonra Sultan Camii minare ve kubbelerinden çuval çuval mesir macunları halka saçıldı. Macunlar saçılırken binlerce elin şifaya uzanması ortaya ilginç görüntüler çıkardı. Her sene olduğu gibi bu yıl da macunlardan kapmaya çalışan yüzlerce kişi ezilme tehlikesi geçirdi. Macun kapmak için ağaçlara ve direklere tırmanan, şemsiyeyi ters açan bazı vatandaşlar da ilginç görüntüler sergilerken yabancı ülke heyetlerinin de on binler gibi mesir macunu kapma yarışı dikkat çekti.

Mesir saçımı bittikten sonra protokolün olduğu kısma mesir kapamayanlar ayakkabılarını fırlattı.

MESİRİN TARİHİ

Türkiye'de Kırkpınar yağlı güreşlerinden sonra en eski gelenek olan Mesir Festivali, 474 yıl önce ortaya çıktı. Amansız bir hastalığa yakalanan Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Sultan Camii Külliyesi'nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi'nin 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırladığı Mesir Macunuyla şifa buldu. Hafsa Sultan, hastalığa şifa olan macunun halka da saçılmasını istedi. O günden sonra her yıl mesir macunu saçılarak bugün 474'üncü yılı bulan bir gelenek haline geldi. Mesir macununun hazmı kolaylaştırıcı, kuvvet verici, cinsel uyarıcı, iştah açıcı, yorgunluk giderici, zehirli hayvanların zehirlerine karşı bağışıklık kazandırıcı özelliğinin yanı sıra bir çok derde şifa olduğuna inanılıyor.

Mesir macununda şu baharatlar yer alıyor:

"Karanfil, yenibahar, zencefil, galanga, karabiber, kırımtartar, kişniş, havlican, kebabe, hindistan cevizi, anason, hıyarşenbe, sakız, safran, ud-ül kahar, çöpçini, hardal, portakal kabuğu, tarçın, mirsafi, iksir, çivit, meyanbalı, kalemi barit, tiryak, sarı halile, kara halile, raziyane, kimyon, zerdeçöp, tarçın çiçeği, hindistan çiçeği, çörek otu, darı fülfül, ravent, limontozu, kakule, sinameki, vanilya, topalak ve şeker." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kanuni Sultan Süleyman Yavuz Sultan Selim Abdurrahman Savaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek? Bahar CANLI izle! SHOW TV Bahar 8.bölüm CANLI izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title