Haberler

30 Yıldır Müzik Aleti Biriktiriyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -Eski müzik aletlerinden görüntü-Burdur Arkeoloji Müzesinde memur olarak çalışan 49 yaşındaki müzisyen Mehmet Bedel ile röportaj 30 yıldır müzik aleti biriktiriyor- Burdur'da bir müzisyen, 30 yıldır aralarında 100 yıllık müzik aletlerinin de olduğu yaklaşık 60 enstrümanın koleksiyonunu yaptı- Eski müzik aletlerinin arasında alüminyum sürahi ve motosiklet fren telinden yapılmış kemane, kartal kanadının kemiğinden yapılmış çığırtma da bulunuyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -Eski müzik aletlerinden görüntü- Burdur Arkeoloji Müzesinde memur olarak çalışan 49 yaşındaki müzisyen Mehmet Bedel ile röportaj 30 yıldır müzik aleti biriktiriyor- Burdur'da bir müzisyen, 30 yıldır aralarında 100 yıllık müzik aletlerinin de olduğu yaklaşık 60 enstrümanın koleksiyonunu yaptı- Eski müzik aletlerinin arasında alüminyum sürahi ve motosiklet fren telinden yapılmış kemane, kartal kanadının kemiğinden yapılmış çığırtma da bulunuyor. GÖKMEN YÜCE - Burdur'da bir müzisyen evinin bir odasında yaklaşık 30 yıldır eski müzik aletlerini biriktiriyor.Burdur Arkeoloji Müzesinde memur olarak çalışan 49 yaşındaki müzisyen Mehmet Bedel, evinin bir odasında eski müzik aletleri ile halı ve kilim gibi eski eşyaların koleksiyonunu yapıyor. Bedel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk müziği sazlarına büyük ilgi duyduğunu ve çoğunu çalabildiğini söyledi. Eski müzik aletlerini toplama merakının emekli İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürü Güner Özkan'ın koleksiyonunu gördükten sonra başladığını anlatan Bedel, "Günümüzde bulabildiğim eski sazları toplamaya çalışıyorum. Kemane, kaval çeşitleri, yaylı sazları ediniyorum. Bu aletleri edinirken, çalan kişilerin fotoğraflarını da arşivliyorum" dedi. Bedel, aralarında saz, kaval, zurna, sipsi, ney ve mey gibi müzik aletlerinin çeşitlerinin de olduğu 60 enstrümanı bir araya topladığını kaydetti. - 100 yıllık çığırtmaBiriktirdiği enstrümanlar arasında kartal kanadının kemiğinden yapılmış yaklaşık 100 yıllık çığırtma, alüminyum sürahiden ve motosiklet fren telinden yapılmış sürahi kemane ile kuzu bağırsağından ve yürek zarından yapılmış Yörük kemanesi de olduğunu anlatan Bedel, şöyle konuştu: "Kartal kanadından yapılan çığırtma, benim aldığım kişide yaklaşık 70 yıldır varmış. Tabi bunun öncesi de var. Günümüzdeki kartalların kanadından değil, daha büyük kartalların kanadından yapılmış. Onun için değeri çok yüksek. Sürahi kemane ise Antalya Akkoç köyünden Hacı Ali Partal tarafından yapılmış. Alüminyum sürahi ile motosiklet fren teli kullanılmış. Koleksiyonumdaki Yörük kemanesi ise kabak kemane olmadığı dönemde Antalya Serik bölgesinde yapılmış. Kabak üzerine yürek zarı gerilmiş, telleri ise kuzu bağırsağından yapılmış."Bedel, "Denizin dibinde Hatçem" türküsünün kaynak kişisi İbrahim Can'ın bağlamasının da koleksiyonundaki müzik aletleri arasında yer aldığını, bu bağlamanın da 80 yıllık olduğunu anlattı. Osmanlı döneminde kullanılmış eşyaların kendisi için büyük değeri olduğunu ifade eden Bedel, eskiden el emeği ile yapılmış kilim, halı, yastık, yazma, çarık, çorap ve heybe gibi eşyaları bugün bulmanın çok zor olduğunu anlattı. Bedel, biriktirdiği bu eşyaları ileride sergilemeyi düşündüğünü dile getirdi. Bedel, biriktirdiği müzik aletleri ve eşyalarla bir müze açmasa bile, evinin bir bölümünde sergilemeyi düşündüğünü dile getirdi. İki oğlunun da müzikle uğraştığını belirten Bedel, eski kültürleri yaşatmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Antalya Kartal Burdur İzmir Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title