Haberler

24 Kişinin Öldüğü Midibüs Faciasında Sürücü Hakkında Takipsizlik Kararı Çıktı

Güncelleme:

Marmaris Karayolu'nun Sakar Geçidi'nde kontrolden çıkıp alt yola savrulan bir tur midibüsünün otomobilin üzerine düşmesi sonucu 24 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı kazayla ilgili bilirkişi heyetinin incelemelerini tamamlayıp hazırladığı rapor doğrultusunda midibüs şoförü Armağan Sertbaş hakkında takipsizlik kararı verildi.

FACİA 13 MAYIS'TA YAŞANMIŞTI

Olay, geçen 13 Mayıs'ta Muğla-Marmaris Karayolu'nun Sakar Geçidi'nde meydana geldi. Anneler Günü kutlaması için 34 yolcuyla birlikte İzmir'den yola çıkan Armağan Serttaş yönetimindeki 03 FR 747 plakalı tur midibüsü kontrolden çıktı. Yaklaşık 30 metreden alt yola savrulan midibüs, 35 AL 1645 plakalı otomobilin üzerine düştü. Kazada 24 kişi öldü, 10 kişi yaralandı.

BİLİRKİŞİ HEYETİ RAPOR HAZIRLADI

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz'un talimatıyla, midibüsteki arızanın belirlenmesi için içerisinde akademisyenlerin de bulunduğu bilirkişi heyeti oluşturuldu. Hurdaya dönen midibüs üzerinde inceleme yapan bilirkişi heyeti raporunu hazırladı. Heyette, Komiser Yardımcısı Can Kurt, polis memurları Ergün Peker, Şahin Çavuş, teknik bilirkişiler Ege Üniversitesi MYO Otomotiv Teknolojisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Emir, Ege Üniversitesi MYO Otomotiv Teknolojisi Öğretim Elemanı Recep Erken, ISUZU Mekanik Teknik uzmanları Mustafa Ünal ve Yusuf Kenan Kurt yer aldı. Trafik bilirkişileri olarak Komiser Yardımcısı Can Kurt ile polis memurları Ergün Peker ve Şahin Çavuş'un hazırladığı raporda, arızanın aracın fren aksamında meydana geldiği belirtildi.

KAZA SIRASINDA FRENLER TUTMADI

Ayrıca kazadan yaralı olarak kurtulan yolcuların aracın frenlerinin boşaldığı yönündeki ifadesi doğrultusunda inceleme yapan bilirkişi ekipleri, aracın fren hidroliğinin boşaldığını ve frenlerin kaza sırasında tutmadığını belirledi.

KAZANIN İKİ NEDENİ: FREN SİSTEMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

Kazanın meydana gelmesini iki nedene bağlayan bilirkişi heyeti, birinci nedeni, sağ arka tekerlekte bulunan fren teker silindiri o-ringinin yırtılmasıyla sağ arka tekerlekten fren hidroliğinin tamamen boşalması olarak belirledi. İkinci neden olarak ise, araç sahibinin aracın orijinal fren sistemi üzerinde yaptığı değişikliği gösterdi. Raporda aracın mekanik yapısına uygun olmayan şekilde fren sisteminin değiştirildiği ifadesi yer aldı.

ARAÇ SAHİBİ ASLİ KUSURLU SAYILDI

Makine Mühendisleri Odası ve Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) izin alınmadan yapılan bu işlemle aracın orijinal fren sisteminin değiştirilmesi sonucunda arka tekerlekteki hidroliğin boşaldığı belirtildi. Araçtaki bu yasal olmayan değişikliği yapan Bülent Çetindağ, raporda 'Asli kusurlu' olarak görüldü. Kazayı yapan şoför Armağan Sertbaş'ın ise kaza sırasında yapması gerekenleri yaptığı, aracı durdurmak için çaba gösterdiği, araçtaki teknik aksaklıklar nedeniyle kazada kusurunun olmadığı belirtildi. Ayrıca kazanın meydana geldiği karayolunda kazanın oluşumuna neden olacak herhangi bir kusurun olmadığı da açıklandı.

"SÜRÜCÜ EL FRENİNİ BİLE KULLANDI ANCAK BAŞARAMADI"

Bilirkişi heyetindeki akademisyenlerden Emir ve Erken ile ISUZU Mekanik Teknik uzmanları Ünal ve Kurt'un hazırladıkları raporda ise, şoför Sertbaş'ın aracı durdurmak için el frenini dahi kullandığı, fakat yolun eğimli olmasından dolayı aracı durdurmayı başaramadığı ifade edildi. Teknik bilirkişiler de kazanın asli sorumlusunun araç üzerinde yasal olmayan değişikliği yapan kişi olarak Bülent Çetindağ'ı gösterdi.

Bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi olayda asli kusurlu olduğu belirtilen midibüs sahibi Bülent Çetindağ hakkında ise henüz dava açılmadı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Ünal Can Kurt Marmaris Muğla 3.Sayfa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title