Haberler

2014 Yılı Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası Başlıyor

Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2014 Yılı Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası kapsamında yapılacak çalışmalar, belirlenen riskler dikkate alınarak 1 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2014 Yılı Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası kapsamında yapılacak çalışmalar, belirlenen riskler dikkate alınarak 1 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

2014 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonrasında hazırlanan "Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi" ile Aydın genelinde 1 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara aşılama yapılacak.

Yapılacak çalışma ve şap hastalığı hakkında birtakım bilgiler veren Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Şap hastalığı, tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen salgın ve bulaşıcı, viral bir hayvan hastalığıdır. Şap hastalığı ölümlere sebebiyet vermesinin yanı sıra, bu hastalık nedeniyle oluşan et, süt gibi verim kayıpları çiftçilerimizi ve ülke ekonomimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Çok hızlı bir bulaşma ve yayılma gösteren şap hastalığının ve neden olduğu ekonomik kayıpların önlenmesi için büyükbaş hayvanların İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez şap hastalığına karşı aşılanması gerekmektedir. Hayvancılıktan beklenilen verimin alınabilmesi için bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele etmek büyük önem arz etmektedir" dedi.

"BÜYÜKBAŞ HAYVANLAR 1 AĞUSTOS'TAN İTİBAREN AŞILANANACAK"

Kurban Bayramı öncesinde denetimleri ve kontrolleri arttırıp diğer illere sevk edilecek hayvanların birtakım testlere tabii tutulacağını da öne süren Köksal, "Kurban bayramı nedeni ile il dışına sevk edilecek büyükbaş hayvanlar ile meradan indirilmiş ve besi amaçlı farklı illere sevk edilecek genç büyükbaş hayvanların aşılamalarına 1 Ağustos tarihinden itibaren başlanacak. Aşılamaların üzerinden 15 gün geçmeden Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeyecek. Trakya'ya büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sevki ise Bakanlık tarafından yayımlanan 2010/7 ve 2010/13 sayılı genelgelerde belirtilen hükümler çerçevesinde gerçekleştirilecek. Trakya'ya sevk edilecek hayvanlar ise sevk öncesinde izolasyona ve bazı testlere tabi tutulacak" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kurban Bayramı Salih Köksal Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title