Haberler

2007'de Türkiye'ye Sığınan Mülteci, Şimdi Holding Sahibi

Güncelleme:

Eritreli Israr Totil, Türkiye'ye sığınan bir mülteciydi şimdi ise 150 çalışanı olan bir holdingin sahibi.

Eritreli Israr Totil, ülkesindeki siyasi iklimin değişmesiyle 2007'de mülteci olarak Türkiye'ye sığındı. Laleli'de turizmci olarak çalışmaya başlayan Israr Totil şimdi 150 kişinin çalıştığı bir holdingin sahibi.

Afrika'nın doğusunda yer alan Eritre 1993'te yapılan referandumda halkın yüzde 99.8'inin oyuyla Etiyopya'dan bağımsızlığını kazandı. Bu sürecin en etkili isimlerinden biri İbrahim Totil'di. Totil, önce Enformasyon Bakanı ardından Kuzey Kızıl Deniz Bölgesi Valisi oldu. Ancak değişen siyasi iklimle 2013 yılında tutuklandı. Şu an nerede olduğu bilinmiyor. Ancak soyadı bir aydan beri İstanbul'un Harbiye semtinde iki katlı bir kitabevinin tabelasında.

ÖĞRENCİYKEN TUTUKLANDI, HAPİSTEN KAÇIP TÜRKİYE'YE GELDİ

Totil Kitabevi'nin sahibi Israr Totil, İbrahim Totil'in oğlu. 2004'te Eritre'de üniversitede öğrenciyken tutuklandı. Hapisten kaçıp önce Sudan'a, ardından 2007'de siyasi mülteci olarak Türkiye'ye geldi. Totil, mükemmel bir Türkçe'yle hikâyesinin devamını şöyle anlatıyor: "Herkes 'Biz mülteciyiz' diye bir şey yapmadan otururken ben haklarımı sordum. Çalışabileceğimi söylediler. Mülteci olarak Laleli'de küçük bir turizm dükkânı açtım."

"ARAP TURİSTLERİ GETİRİP GEZDİRİYORDUM"

Israr Totil, çalışma alanı olarak Arapları seçti: "Türkiye ve Arap ülkeleri arasında kültür alanında kopukluk olduğunu gördüm. Buradan yola çıkarak Arap turistleri getirip gezdiriyordum. Sonrasında sağlık turizmine girdim. Libya ve Irak'ta sorunlar vardı. Libya'daki Sağlık Bakanlığı'yla bir anlaşma yaparak sağlık için gelenlerin konaklama, yemek ve hastanelerini ayarladık."

YANINDA 150 KİŞİ ÇALIŞTIRAN TOTİL, GEÇEN YIL 1.5 MİLYON LİRA VERGİ VERDİ

Laleli'de başlayan iş 8 yılda Totil Şirketler Grubu'na dönüştü. Yanında 150 kişi çalıştıran Totil geçen yıl 1,5 milyon lira vergi verdi.

TOTİL KİTAPEVİ

Totil Kitabevi de kültür fikrinden ortaya çıkmış: "Burası benim için işten öte kültürleri birleştirme amacı taşıyor. Pek çok kişi bunu riskli hamle olarak gördü ama devamlı ve faydalı bir şey yapmak istedim. İstanbul'da 1 milyon civarında Arapça konuşan nüfus var. Sloganımız Türkiye-Ortadoğu ve Afrika arasında köprü kurarak kültürleri bağlamak. Sudan'dan, Nijerya'dan entelektüeller gelsin, Türk yazar çizerlerle sosyalleşsin istiyoruz."

"HAYALİM SUDAN'DA YAPMAKTI, NASİP İSTANBUL'A İMİŞ"

Totil, kitabevini şair arkadaşı Mustafa Agab'a emanet etti. Bu iş için Sudan'dan İstanbul'a taşınan Agab projeyi şöyle anlatıyor: "Hayalim bunu Sudan'da yapmaktı ama nasip İstanbul'a imiş. Aziz Nesin, Orhan Pamuk ve Elif Şafak gibi Türk yazarları Arapça'ya, Sudanlı Mahmut Muhammed Taha gibi Arap yazarları da Türkçe'ye çevirmek istiyoruz. Politik sebeplerle kitaplarını başka ülkelerde basamayan yazarların yayıncısı olacağız. Böylece İstanbul entelektüellerin merkezi olacak." (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

İstanbul Türkiye Afrika Sudan Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (30)

calisan kazanir:

afrikalilar iyidir garibandir yobaz degildir

14
13
yanıtYanıtla
tebriklerMobil-ANDROID:

işte çalışkan olmak böyle bişey.

13
12
yanıtYanıtla
MertMobil-IOS:

Helal olsun başarılarının devamını dilerim. Suriyeli arkadaşlar örnek almalı

11
14
yanıtYanıtla
miyatoMobil-ANDROID:

kendi halkina sahip cikmayan onun haricinde bir suru irka sahip cikan ama bir turlu yaranamayan buyuk ulke tarif nasil ama?

7
18
yanıtYanıtla
sivaslıMobil-ANDROID:

Orda çal burda ye işyeri bahane sana izin veren suçlu

12
12
yanıtYanıtla
Cilgin sedatMobil-IOS:

Calisarak kazanilmaz kendinizo kandirmayin

10
14
yanıtYanıtla
Kemal derik:

Çalışmış kazanmış bizdeki çalışmadan kazananlara ne olacak

10
12
yanıtYanıtla
Pamuktıkar hoca:

Haberin ilk paragrafında ŞU ANDA NEREDE OLDUGU BİLİNMİYOR yazmışlar, ardındanda Lalelideki şirketten adamla röportaj yapmışlar. Bilinmeyen adamla nasıl röportaj yapmışlar ayrı bir haber konusu. . . . :) :)

4
18
yanıtYanıtla
Mal:

Orda babasının nerde olduğunu bilinmiyor deniyor O

yanıt4
yanıt9
Ali demir Mobil-IOS:

Bravo yasasin halklarin kardesligi

9
12
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title