Haberler

2. el telefon alma rehberi! İkinci el telefon alırken nelere dikkat edilir?

Güncelleme:

el telefon Pazar en az sıfır telefon pazarı kadar hareketli ve talep gören bir alandır. Bu alanda doğru ve akılcı telefon alışverişi yapabilmek için İkinci el telefon alırken nelere dikkat edilir ve 2. el telefon almanın püf noktaları konularına hakim olmalısınız. İşte ikinci el telefon alırken dikkat etmeniz ve göz nünde bulunduranız gereken hususlar.

İKİNCİ EL TELEFON ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?

1.FİYATA DİKKAT!

İkinci el telefon alırken ilk bakacağınız şey, herhalde fiyat olacaktır. Ama fiyat konusunda sizi pek çok tuzak beklediğini bilerek işe başlamanız daha doğru olur.

Örneğin ikinci el bir iPhone 4S almak istediğinizi düşünün. Telefonun sıfır fiyatı şu anda 1.000 TL seviyesinde geziniyor. Herhangi bir ikinci el sitesindeki iPhone 4S ilanlarını incelerseniz, fiyatın 500 TL'den başlayıp, zaman zaman 1.000 TL'nin bile üzerine çıkabildiğini göreceksiniz. 1.000 TL üzeri ilanları zaten hiç açmadan eleyebilirsiniz. Çünkü bu ilanlar "uyanıklık yapan" satıcıların ilanıdır. Zamanında 2.000 TL verip aldıkları telefonu, en az zararla satmak istedikleri açıkça ortadadır ve bunu yaparken kaba tabiriyle, alıcıyı "kazıklama" niyetindedirler.

500 TL'lik bir ilan ise mutlaka hoşunuza gidecektir. Ama bu fiyat seviyesinde çok az ilan vardır. Bu noktada "ucuzun çekiciliğinin" altında yatan gerçekleri aklınıza getirin. Genellikle ilanlar 700 TL seviyesindeyken "bu ilan neden bu kadar ucuz" sorusunu kendinize sorun. Eminiz, mantıklı bir açıklama bulamayacaksınız. Satıcıya telefonun neden ucuz olduğunu sorabilirsiniz. Alacağınız cevap sizi tatmin ederse ne ala...

Kısacası dikkate almanız gereken ilanlar, çoğu zaman ortalama fiyat seviyesindeki ilanlar olmalı. Ama bu seviyede onlarca ilan bulunuyor olabilir ve doğru seçeneği bulmak için diğer detaylara girmeye başlayabilirsiniz.

2.RESİMLERİ İNCELEYİN!

İkinci el bir telefon da olsa, alacağınız cihazın fazla yıpranmış görünmesini istemezsiniz. Bu yüzden ilanlardaki resimleri dikkatle incelemeli, açıklamaları okumalısınız. Çünkü karşınızda duran, boyası soyulmuş, ekranı çiziklerle dolu bir telefon da olabilir, neredeyse sıfır gibi görünen bir telefon da olabilir.

Kozmetik görünümden belki de daha önemlisi, telefonun arızası olup olmadığı. Ne yazık ki pek çok satıcı, ilanı verirken telefonun arızalarını açık açık anlatmıyor ve siz, telefonu kullanmadan önce bu sorunların farkına varma şansına sahip değilsiniz.

2. el telefon alma rehberi! İkinci el telefon alırken nelere dikkat edilir?2. el telefon

3.ARIZA ARAŞTIRMASI YAPIN!

Riski en aza indirmek için, satın alacağınız telefon modelinin kronik arızaları olup olmadığını araştırın; satıcıya bu arızalar hakkında soru sorun. Bu şekilde, en azından bilgisiz bir alıcı olmadığınızı ve kolay kolay tuzağa düşmeyeceğinizi karşı tarafa hissettirmiş olursunuz.

Unutmayın; telefonu doğrudan satıcının elinden alsanız bile, bazı sorunlar daha sonra ortaya çıkabilir. Örneğin şebekeden sık sık düşen bir telefonun böyle bir sorunu olduğunu görmek için, bazen günlerce bile telefonu kullanmanız gerekir. İkinci el bir telefon alırken, ne yazık ki bu risk her zaman olacaktır.

4.GARANTİ KOŞULLARINA DİKKAT EDİN!

Ülkemizde satılan kullanılmamış, yeni telefonlar, 2 yıl garanti ile geliyor. İkinci el telefon aldığınızda ise, elinize geçen garanti, telefonun kullanım süresine bağlı. 2 yıldan fazla zaman önce alınmış bir telefon zaten garanti dışı kalmış demektir ve siz o telefonu aldığınız da, garanti söz konusu değildir.

Neyse ki, ülkemizdeki telefon çılgınlığı, pek çok ikinci el ilanındaki telefonun satış tarihinin 2 yılı bulmamasını sağlıyor. Alternatiflerinizi araştırırken, en azından birkaç ay garantisi kalan bir telefonu seçmeniz daha doğru olacaktır. Bir önceki sayfada bahsettiğimiz, kullandıkça ortaya çıkan sorunları, bu sayede garanti kapsamında tamir ettirmeniz mümkün olabilir.

Ama her şey, kalan garanti süresini öğrenmekle de bitmiyor. 1.5 yıl önce, paralel ithalat yoluyla ülkeye sokulan bir telefonu ikinci el olarak alıyorsanız, resmi distribütör garantisi söz konusu değildir ve garanti, sadece telefonu ülkeye getiren şirketin garantisidir. Ne yazık ki bu tip şirketlerin bazıları, 1 sene bile dolmadan iflas edebiliyor; ortadan kaybolabiliyor.

Bu yüzden alacağınız telefonun, özellikle de ikinci else, garantisinin nereden verildiğini öğrenmeniz çok önemli. Resmi garantili bir telefon almak, sadece birkaç ay garantisi kalmış bile olsa, canınızın sıkılmasını engelleyecektir. Tabi her şeyden önce, telefonla birlikte, satın alınma tarihini gösteren faturasını ve garanti belgesini de almanız gerektiğini unutmayın.

5.IMEI NUMARASI ÖNEMLİ!

IMEI numarası, bir telefonun kaçak mı olduğu, pasaporta mı işlendiği, resmi ithalat ürünü mü olduğu gibi pek çok detaya ulaşmanızı sağlar. Mümkünse, satın alacağınız telefonun IMEI numarasını öğrenin ve internet üzerinden sorgulayın.

IMEI klonlama, kaçak telefonlarda sıklıkla başvurulan bir yöntem. Bazı satıcılar, telefonun ülkemizde kayıtlı olmayan IMEI'sini, telefonu "hack'leyerek" kayıtlı bir IMEI ile değiştirebiliyor. Bu yüzden, öncelikle telefonun yazılımında kayıtlı olan IMEI ile pilin altındaki etikette yazan IMEI'nin aynı olup olmadığını kontrol edin. İnternetten IMEI numarasını sorgulamayı da ihmal etmeyin.

Eğer "nasılsa telefon çalışıyor" deyip IMEI numarasına dikkat etmezseniz, ilk güncellemeden sonra elinizde "çekmeyen" ve kayıt dışı bir telefonla baş başa kalırsınız. Çünkü klonlanan bir IMEI numarası, ancak aynı numaraya sahip bir telefon açılmadıkça ve bir güncelleme söz konusu olmadıkça sorunsuz çalışacaktır. Herhalde IMEI klonlamanın yasadışı bir işlem olduğunu hatırlatmamıza gerek yok...

Satın alacağınız ikinci el telefonun yanında gelen aksesuarlara da dikkat etmenizde yarar var. Öncelikle telefonun açılmamış kutusundan hangi aksesuarlarla çıktığını araştırın. Sıfır alındığında kutudan ikinci bir batarya, bir kılıf, ekran filmi, kaliteli bir kulaklık ve hatta bir şarj standı bile çıkmış olabilir. Orijinal kutunun varlığı bile satın alma kararınızı etkileyebilir.

Siz de, satıcıdan aksesuarları size eksiksiz göndermesini isteyebilirsiniz. Eğer aksesuarlar eksikse, bu size ekstra bir pazarlık şansı sunacaktır.

2. el telefon alma rehberi! İkinci el telefon alırken nelere dikkat edilir?ikinci el telefon

Pil demişken, önemli bir konuyu da atlamayalım. Pillerin şarj oldukça ömürlerinin azaldığını artık biliyorsunuz. Bu yüzden, satıcıya pilin durumunu sormayı ihmal etmeyin (her ne kadar doğru cevabı alma ihtimaliniz düşük de olsa...) ve telefonu almadan önce, orijinal pilin fiyatının ne kadar olduğunu da araştırın; büyük ihtimalle yeni bir pil almanız gerekecek.

Son olarak, ikinci el telefonu satın alırken, satıcı ile karşılıklı olarak, telefonu hangi tarihte aldığınızı gösteren bir satış sözleşmesi imzalamanızı öneririz.

Bahsettiğimiz tüm bu detaylara dikkat etseniz bile, sorunsuz bir telefon almanızın garantisi hiçbir zaman yok. Ama bizim önerilerimize kulak vermenizin, en azından riski azaltacağını aklınızdan çıkartmayın.

Sonuçta aldığınız telefon, hatırı sayılır bir zaman boyunca kullanılmış bir telefon olacak. Şansınız varsa, telefona "gözü gibi" bakan bir kullanıcının telefonuna denk gelirsiniz. Ama tam tersi de her zaman için ihtimal dahilinde olacaktır. Bu yüzden, eğer imkanınız olursa, parayı ödemeden önce telefonu görün, elinize alın ve deneyin.

Kısacası ikinci el telefon almak, normalden çok daha fazla dikkat gerektiren bir konu ve biraz da şans istiyor. "Ben bu riskleri göze alamam" diyorsanız biraz daha para biriktirip kutusu açılmamış, sıfır bir cihaz almaya çalışın. Ama aradaki fiyat farkı buna değmez derseniz, ince eleyip sık dokumayı kesinlikle ihmal etmeyin. Unutmayın; bir telefonun dışarıdan görüntüsü, içerisinde neler olduğunu asla gösteremez...

İKİNCİ EL TELEFONLARDA DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Cep telefonlarına ait olan IMEI numarasının klonlanması işlemlerindeki artış ve gönderilen sahte mesajların ne anlama geldiğini değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Kaza Mağdurları Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel Başkanı Ali Körükçü; "IMEI nosu klonlanan tüketicilerin mutlaka (BTK) kaydından cihazlarını sorgulamaları ve cihazı satın aldıkları firmaya yazılı bildirimde bulunmaları gerekmektedir" dedi.

2. el telefon alma rehberi! İkinci el telefon alırken nelere dikkat edilir?2. el telefon

İKİNCİ EL TELEFON SATIŞI HAKKINDA MERAK EDİLEN SORULAR

Borcu bitmeyen telefon artık ikinci kişiye satılabilir mi?

'Bozdurma' denilen bu tür telefonların satışları yasaklanmasına rağmen hala piyasada sıfır cep telefonu olarak satılıyordu. Nakit ihtiyaçlarını gidermek için taksitle aldığı yüksek fiyatlı cep telefonlarını piyasa değerinden daha ucuz fiyatlara satanlara kötü haber geldi. Artık borcu bitmeyen telefonlar ikinci kişilere satılamayacak. Böyle telefonların birkaç ay sonra kapanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten telefoncular, bunları anlayabilmek için henüz bir sistemin oluşturulmadığını ama yakın zamanda e-Devlet üzerinden bozdurma telefonları anlayabilecek bir sistemin oluşmasının beklendiğini kaydetti. Böylece piyasada oluşan dolandırıcılığın önüne geçilmesi hedefleniyor.

İKİNCİ EL TELELFON ARAYANLARIN MERAK ETTİĞİ KONULAR

İkinci el telefon almak isteyenler 2. el telefon fiyatları, iphone 7 plus 2. el, iphone 6 2.el, 2. el iphone, iphone x 2. el,iphone 8 plus 2. el, iphone 6s 2. El, 2. el telefon Samsung,iphone 8 2. el, iphone 6 plus 2. el, 2. el telefon iphone, 2.el telefon ıphone, iphone 6s plus 2. el, 2.el telefon fiyat listesi ve 2 ci el telefon gibi konularda araştırmalar yapıyor. 2. el telefon arayışında olanların en çok merak ettiği diğer konular ise ikinci el telefon ikinci el telefonlar, ikinci el telefoncu, iphone 6 ikinci el, iphone 7 ikinci el, iphone 7 plus ikinci el, iphone 6s ikinci el, iphone 5s ikinci el, iphone 8 plus ikinci el, iphone x ikinci el, ikinci el telefon fiyatları, iphone 8 ikinci el, ikinci el cep telefonları, iphone 6 plus ikinci el, iphone 5 ikinci el, ikinci el iphone, iphone 6 s ikinci el, ikinci el telefon samsung ve iphone 5 s ikinci el gibi konularda da araştırmalar yapıyor.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Cep Telefonu Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500

Yorumlar (5)

YU-RA İletişim:

Haberde ikinci el cep telefonu almak isteyenler için oldukça faydalı bilgiler verilmiş

0
0
yanıtYanıtla
Melehat:

İkinci el android cep telefonu alırken imei numarasından orijinal olup olmadığını kesinlikle kontrol edin. Eğer imei numarasını müşteri bilmiyorsa araştırıp öyle telefon satın alın.

0
0
yanıtYanıtla
METİN:

İkinci el samsung galaxy s8 aldım replika çıktı. Nereye şikayet edebilirim bu dolandırıcıyı?

0
0
yanıtYanıtla
MeteHan41:

2. el telefon piyasası uçtu hele hele iphone çok pahalı gerçekten niye böyle anlamadım. Ucuza telefon satan varsa cevap beklerim :)

0
0
yanıtYanıtla
İrfan:

İkinci el telefon alırken yurt dışı kayıtlı mı değil mi ona bence ilk bakın. Benim başım yandı sizin yanmasın. . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title