Haberler

1915 Yılında Ölen Ermeniler Diyarbakır'da Anıldı

1915 yılında yaşanan Ermeni olaylarının yıl dönümü Diyarbakır'da sivil toplum örgütleri tarafından anıldı. Anma töreninde konuşan merkezi İngiltere'de bulunan Gomidas Enstitüsü'nün direktörü Ara Sarafian, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Ermeniler için yayımladığı taziye mesajına değinerek, Türkiye'nin çok değiştiğini ifade etti.

1915 yılında yaşanan Ermeni olaylarının yıl dönümü Diyarbakır'da düzenlenen anma töreniyle anıldı. Sur ilçesi Anzele Parkı'nda bulunan Ortak Vicdan Anıtı önünde biraya gelen aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, Baro Başkanı Tahir Elçi, İnsan Hakları Şube Başkanı Raci Bilici, İngiltere'den Gomidas Enstitüsü'nün direktörü Ara Sarafian'nın yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

"BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMASI OLUMLU ATMOSFER ORTAMI OLUŞTURDU"

Anma törenin ilk konuşması Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi tarafından yapıldı. Elçi, Ermeni halkının yaşadığı acıları paylaştıklarını ifade ederek, Başbakan Erdoğan'ın dün yayımladığı taziye mesajının önemini anlattı. Başbakan Erdoğan'ın açıklamasında olumlu bir atmosfer oluşturduğunu dikkat çeken Elçi, "Bugün 24 Nisan, Ermeni halkının çok acı bir günü, tam 99 yıl önce yani 24 Nisan 1915'te, Ermeni halkın tarihin o güne kadar tanık olduğu en büyük felaketlerden birini yaşamaya başladı. Ermeni halkı bu acı günü büyük felaket olarak ifade etmektedir. Bizler Kürt toplumu olarak, kardeş Ermeni halkının bu acısını paylaşıyoruz. Tehcirde yaşamını yitiren, masum Ermenileri bugün Diyarbakır'da saygıyla anıyoruz. İttihat ve Terakki Partisi ve onun istihbarat örgütü olan Teşkilatı Mahsusa, önce Ermeni halkını dilsiz, savunmasız bırakarak dünya ile bağını koparmayı hedeflemiş. Bu amaçla İstanbul'da 2 bine aşkın önde gelen Ermeni, milletvekili, aydın ve gazetecilerini tutuklayıp, Anadolu'ya sürülmüş. Bu mazlum halkın önderlerine işkenceler yapılmış ve katledilmişler. İttihat ve Terakki Partisi, tehcir kanunu adı altında, soykırımı kendince yasal bir zeminde oluşturmaya çalıştı ve 1 milyona aşkın Ermeni'yi tehcire tabi tutmuştur. Bu etnik temizlik hareketi sonunda 1 milyona aşkın Ermeni yaşamını yitirmiştir. Soykırımda yaşamanı yitirenleri saygıyla anıyoruz. Dün Sayın Başbakan tarafından Ermeni tehcirine ilişkin yaptığı açıklama, genel itibariyle bu sorunu daha rahat tartışma fırsatını aralamıştır. Başbakan'ın açıklamasını bir bütün olarak, pozitif bir adım olarak gördüğümü ifade etmek isterim. Ancak bu açıklama, bu sorunun tam bir karşılığı değildir. Biz insan hakları savunucularının talebi, Ermeni halkının yaşadığı hakikatin ortaya çıkması ve soykırımın tanınmasıdır. Ama Başbakan'ın açıklamaları sonuç itibariyle açıklama olumlu bir atmosfer oluşturdu" dedi.

"TÜRKİYE ÇOK DEĞİŞTİ"

Daha sonra söz alan merkezi İngiltere'de bulunan Gomidas Enstitüsü'nün direktörü Ara Sarafian ise Türkiye'nin bugüne kadar Ermeni olaylarıyla ilgili net bir açıklama yapmadığını dikkat çekerek, ilk kez Başbakan Erdoğan tarafından bu sorunun dile getirildiğini söyledi. Sarafian, "Bugün Ortak Vicdan Anıtı önünde toplanarak, 1915'te Türkiye'de yeni politik anlayışın başlangıcında, otokratik hükümetler, tüm toplumsal gruplara karşı kitlesel şiddet yöntemlerini kullanırken, Ermenilere ne olduğunu dikkat çekmek istiyoruz. Türkiye bugüne kadar yaşananlarla ilgili düzgün veya özür dilememiş, katilleri adalet önüne çıkarmadı. Bugün barış süreciyle birlikte, hükümet daha önce selefi olduklarının yanlış yaptığını kabul etmekte zorluk yaşıyor. Bu durumu hem Kürt hem Ermeni meselesinde görebilirsiniz. Dün Başbakan, 1915'te Ermenilere korkunç şeyler olduğunu doğruladı. Ancak kendisi tüm gerçekleri açıklama noktasına gelemedi. Ama Türkiye çok değişti. Türkiye'de ilerleyen bir hareket bulunmaktadır. Hakikat ve herkes için adalet vizyonuyla siyasi manzarayı değiştirme olanakları var" diye konuştu.

"ACILARIMIZI BİRBİRİYLE YARIŞTIRARAK BİR YERE VARAMAYIZ"

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da anma töreninde bir konuşma yaparak, acıları birbiriyle yarıştırarak bir yere varılamayacağını ifade etti. Tan, "Ancak acılarımızı paylaşarak, zalimleri lanetleyerek yeni bir dünya kurabiliriz. Bizim inancımıza göre, mazlumun dini, dili, rengi, milleti sorulmaz. Mazlum her yerde mazlumdur. Bugün 24 Nisan gününde de Ermeni halkının yaşadığı büyük felaketi anarken, bütün zalimlere lanet okuyup, mazlumlara Allah'tan rahmet diliyoruz. Yeni bir dünya kurulsun, artık bunlar yaşanmasın diyoruz" şeklinde konuştu.

Yapılan anma törenin ardından grup sessizce dağıldı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ara Sarafian Diyarbakır Altan Tan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title