Haberler

11. Ulusal Jinekolojik Onkoloji Kongresi

Antalya'da Yapılan 11. Ulusal Jinekolojik Onkoloji Kongresi'nde, Jinekolojik Kanserlerle İlgili Son Gelişmeler Masaya Yatırıldı.

Antalya'da yapılan 11. Ulusal Jinekolojik Onkoloji Kongresi'nde, jinekolojik kanserlerle ilgili son gelişmeler masaya yatırıldı.

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde düzenlenen kongreye, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda jinekolog katıldı. Kongre ile ilgili bilgi veren Jinekoloji Onkoloji Derneği Başkanı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Doğum Jinekolojik Onkoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Macit Arvas, kadın kanserlerinin son yıllarda arttığını söyledi. Kongrenin çok yararlı geçtiğini belirten Arvas, "İlk defa katılımın bu kadar yüksek olduğu bir kongre oldu. Bu kongrede dünyada ve Türkiye'de jinekolojik kanserlerle ilgili son gelişmeleri konuştuk. Kadın kanserleri Türkiye'de son yıllarda artmaya başladı. Özellikle rahim içi kanser ve yumurtalık kanseriyle sıklıkla karşılaşıyoruz. Bunlar çok tehlikeli kanserlerdir. Rahim ağzı kanseri sağlık taraması ile diğerlerine göre çok daha kolay teşhis edip, olgunlaşmadan tedavisi yapılabilir. Aslında kanserler basit bir şekilde yapılan taramalarla hastalığa dönüşmeden engellenebilir. Bu kontroller evlilik çağından başlayıp 65 yaşlarına kadar sürdürülmelidir.

Türkiye'deki birçok kadın doğumun ardından artık problem çıkmayacağını düşünüyor. Bu büyük bir yanılgı" dedi.

"HER JİNEKOLOG AMELİYAT YAPAMAZ" Her jinekoloğun kanser ameliyatı yapamayacağını söyleyen Prof. Dr. Macit Arvas, "Kadın kanserlerinde ameliyat yapmak üst düzey ihtisas isteyen bir durum. Maalesef bu konuyla ilgili Türkiye'de bir üst ihtisas yok. Bu bizim en büyük sorunlarımızdan bir tanesi. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuya eğilmesi gerekiyor. Tüp bebekle ilgili merkez açmak için birçok prosedürle uğraşmanız gerekirken, kadın kanseriyle ilgili bir ameliyatı ise her kadın doğum uzmanı yapabilmektedir. Bu çok yanlış bir durum. İstanbul'da haftada 3-4 hastayı eksik cerrahi müdahale nedeniyle yeniden ameliyat yapmak zorunda kalıyorum. Bu hastalar için çok sıkıntılı bir durum oluşturuyor. Kanserli hastaların büyük merkezler, üniversite hastaneleri ya da eğitim hastanelerinde ameliyat olmalarını tavsiye ediyorum. Ben üst ihtisas vermek için Sağlık Bakanlığı'na başvurdum, ancak bir sonuç alamadım. Jinekolojik onkoloji konusunda bilgili hemşire bulmak da bizim için büyük bir sorun. Amerika Birleşik Devletleri'nde 1 hastaya 5 hemşire düşerken, Türkiye'de ise 25 hastaya 1 hemşire düşmektedir. Bu sorunları acil olarak çözmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin jinekolojik onkoloji konusunda önemli bir konumu olduğunu belirten Arvas, "Geçen yıl yapılan bir toplantıda Avrupa temsilcileri bize jinekolojik onkoloji konusunda Türkiye'nin bir lokomotif olduğunu söylediler. Biz bu konuda çok çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızı tüm arkadaşlarımıza yaymak amacıyla çok merkezli çalışma grupları oluşturduk. Burada topladığımız bilimsel verileri tüm dünyaya yaymayı hedefliyoruz. Bu veri tabanı ile elimizde güçlü bilimsel veriler olacak" dedi.

(SE-AT-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title