Haberler

100'üncü Yılında Çanakkale Savaşı İçin Yeni Kitap

Çanakkaleli tarihçi- yazar Ahmet Uslu, 75 gazinin 100 yıl önce Çanakkale Savaşları'nda yaşanmış gerçek hikayelerini 'Çanakkale Gazileri Cepheden Döndüler ve Anlattılar' adlı kitapta topladı.

Oluşturduğu Çanakkale Savaşı Gezici Müze TIR'ı ile karış karış dolaştığı Türkiye'de Çanakkale Savaşları'nı genç kuşaklara anlatmayı amaçlayan tarihçi ve yazar Ahmet Uslu, savaşın 100'ncü yılında anlamlı bir esere imza attı. 10 yıl boyunca Anadolu'yu gezen Uslu, Çanakkale Savaşı'nda yer almış şehit ve gazi torunları, çocukları, yakınlarıyla bir araya geldi. Uslu bu buluşmalarda, 100 yıl önce Çanakkale'de vatan savunması için çarpışan o kahramanların yaşanmış gerçek hikayelerine belgeleriyle ulaştı. Uslu, 75 gazinin anılarını 400 sayfalık, 'Çanakkale Gazileri Cepheden Döndüler ve Anlattılar' adlı kitapta bir araya getirdi. İlk olarak 20 bin adet basılan kitap, önümüzdeki günlerde 40 liradan internet üzerinden satışa sunulacak. Çanakkale Zaferi'nin Türk milletine 253 bin vatan evladına mal olduğunu kaydeden Ahmet Uslu, şöyle dedi:

"Türk milleti Çanakkale'deki şehit ve gazilerini her zaman minnetle andı. Ben de bir Çanakkaleli tarihçi olarak, Çanakkale'yi Anadolu'da anlatmak istedim. Karış karış Anadolu'nun her yerinde Çanakkale Savaşı'nın gerçek materyalleriyle dilimin döndüğü, gücümün yettiğince anlatmaya çalıştım. Ben Çanakkale'yi anlatırken, Anadolu'dan da bana Çanakkale'yi anlattılar. Babalarının, dedelerinin, büyük dedelerinin hikayelerini anlattılar. Gerçek fotoğraf ve bilgileriyle Anadolu'dan gitmiş olan gazi ve şehitlerimizin anılarını topladım birinci elden. Bu 75 anıyı bir kitapta topladım. Çanakkale'yi dinlemek isteyenlerin ilk defa duyabileceği gerçekleri, siperlerin içini, arkasını, yaralanan askerlerin İstanbul'a oradan memleketine gitmesini ve ayrıca daha sonra neler yaptıklarını bu kitapta anlatıyoruz. Çanakkale'de 253 bin vatan evladının anısına, şükranlarımızla 100'ncü yılda bu kitabı onların aziz ruhlarını hediye ediyorum."

"16 YAŞINDA KOPAN BACAK"

Kitapta birbirinden değerli anıların bulunduğunu kaydeden Uslu, bunlardan bir tanesinin '16 Yaşında Kopan Bacak' başlığıyla Bursalı Gazi Topal Hasan'a ait olduğunu söyledi. Uslu, gazinin oğlu Erdoğan Ulukardeşler tarafından kendisine anlatılan anıya kitabında nasıl yer verdiğini şöyle anlattı:

"16 yaşındadır Hasan. Savaş başlayınca Çanakkale'ye yardıma gitmek ister. Askerlik şubesine başvurur ancak yaşı küçük diye şube istemez. Daha sonra yeniden askerlik şubesine gidip yaşının büyük olduğunu söyler ve Çanakkale'ye gitmek üzere yola çıkar. Önce Mudanya'ya gönderilir, buradan gemiyle İstanbul'a, sonra Uzunköprü'ye ve ardından Çanakkale'ye gelir. Mudanya'da bıraktığı nişanlısı, çok kötü şeyler olacağını söyleyerek onun Çanakkale'ye gitmesini istemez. Ama vatan aşkı Hasan'ı Çanakkale'ye sürükler. Geldikten bir ay sonra Çanakkale savaşında patlayan bir İngiliz bombasıyla bacağını kaybeder. Önce hastaneye İstanbul'a sonra da askerlik şubesinin iki elemanıyla beraber Bursa'daki evine teslim edilir. Artık bir bacağı yoktur. Hasan, 'Topal Hasan' olmuştur. Günler geçer, nişanlısı Hasan'ı bacağından dolayı istemez. Devlet Hasan'a bir maaş bağlar. Bacağından dolayı gezemeyen Hasan kendisine bir at alır ve bütün Bursa'yı bu şekilde gezer. Bir taraftan da kendisini iş olarak bakkallığı seçmiştir. Bir gün bir tekstil fabrikasının önünden 16 yaşındaki Müveddet Hanım'ı görür. Ama Topal Hasan'ın yaşı geçmiştir. Aradaki yaş farkı 28'dir ve tek bacağı yoktur. Müveddet Hanım ise çok güzel bir kadındır, kesinlikle evlenmek istemez. Hem yaş farkı hem de bacağından dolayı. Ama Müveddet Hanım'ın bir ağabeyi vardır ve Çanakkale'ye ve Çanakkale gazilerine hayrandır. O Müveddet Hanım'ı ikna eder ve evlenirler. Çok mutlu bir hayat sürerler. 1956 yılında hayatını kaybederek, şehit ve gazi arkadaşlarına kavuşur." - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasan Topal Ahmet Uslu İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
title