Haberler

Yavuthanede Kültür İnsanları Sergisi

İspanya'dan İzmir'e göç etmiş Yahudilerin bir dönem yoğunlukla yaşadığı Yavuthanelerden biri olan Basmane'deki Tarihi Manisa Akhisar Oteli; sinema, tiyatro, müzik, fotoğraf, karikatür ve edebiyat çevresinden 71 sanatçının fotoğraflarından oluşan sergiye ev sahipliği yaptı.

İzmirli gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Lütfü Dağtaş'ın, "Yavuthane'de yaşam var, kültür insanlarımız ile" adlı fotoğraf sergisi Konak Belediyesi'nin destekleriyle açıldı. Serginin açılış töreni aynı zamanda sergide yer alan fotoğrafların da çekildiği mekan olan Mezarlıkbaşı semtindeki eski bir Yavuthane olan şimdiki adıyla Tarihi Manisa Akhisar Oteli'nde gerçekleştirildi. Açılışa Dağtaş'ın fotoğraflarına modellik yapan sanatçıların yanı sıra İzmir Musevi Cemaati Başkanı Sami Azar, Manisa Akhisar Oteli'nin sahipleri Salih ve Necat Acar kardeşler ile çok sayıda yazar, müzisyen, şair ve gazeteci katıldı.

"ÇOK AZI AYAKTA KALABİLDİ"

Törende konuşan Lütfü Dağtaş, serginin bir buçuk yıllık bir süreçte tamamladığını dile getirerek, projesine destek veren Konak Belediyesi'ne ve fotoğraflarına modellik yapan sanatçı dostlarına teşekkür etti. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İspanya'dan göçle gelen Yahudilerin birbirine dayanarak kurdukları yeni yaşam alanları olan ve Yavuthane olarak adlandırılan aile evlerinin İzmir'deki Yahudi varlığının en önemli izlerinden biri olduğunu belirten Dağtaş, bu tarihi yapılardan bugün çok azının ayakta kalabildiğini söyledi. Fotoğrafların çekildiği yer olan ve aynı zamanda serginin açılışına da ev sahipliği yapan Tarihi Manisa Akhisar Oteli'nin de eski bir Yavuthane olduğunu dile getiren Dağtaş, "Fotoğraf çekimlerimi eski bir aile evi olan bu otelde yaptım. Önde sanatçılarımızı görüntülerken, fonda mekanın fiziksel özelliklerini vermeye çalıştım. Gerçekten hayli keyifli bir çalışma süreci oldu. Sık sık buraya gelirim. Öyle ki; Acar kardeşler bana burada bir oda bile tahsis ettiler. Bu tür kültürel çalışmaların, eski yerleşim yerlerimizden birisi olan Basmane ve Agora Ören Yeri'nin tanımasına da katkı sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

71 SANATÇI POZ VERDİ

Lütfü Dağtaş'ın sergisinde aralarında Ataol Behramoğlu, Hüseyin Yurttaş, Recai Atalay, Yücel ve Zuhal İzmirli, İlhan Pınar, Sadık Yemni, Mavisel Yener, Muzaffer İzgü, Tarık Dursun K., Genco Erkal, Gürol Tonbul, Ekrem Kahraman, Bedri Karayağmurlar, Yusuf Tuvi, Ruşen Güneş gibi isimlerin de yer aldığı 71 sanatçının Tarihi Manisa Akhisar Otel'de çekilmiş fotoğrafı yer alıyor. Sergi, 10 Haziran tarihine kadar Basmane Oteller Sokağı'nda yer alan Konak Belediyesi'nin Basmane Semt Merkezi'nde ziyarete açık olacak. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İspanya Akhisar İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title