Haberler

Türk Konseyi Üyelerinden Vali Tuna'ya Ziyaret

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Genel Sekreteri Halil Akıncı ve beraberindeki heyet, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'yı ziyaret etti.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Genel Sekreteri Halil Akıncı ve beraberindeki heyet, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'yı ziyaret etti.

Valilik makamında gerçekleşen ziyarette konuşan Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı, Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğu için burada bulunduklarını söyledi. Türk Konseyi hakkında bilgi veren Akıncı, "Türk cumhuriyetleri bağımsızlıklarını kazandıktan sonra Türk zirveleri başladı. 2009 yılına kadar 9 tanesi yapıldı. 2006 yılında Antalya'da yapılan zirvede örgüt kurmamız gerektiği söylendi ve 6 Türk Cumhuriyetlerinden 4'ü Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Türkiye bir örgüt olmaya karar verdiler. Bunun resmi adı Türkçe Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi oldu. Bunu kısaca adı Türk Konseyi'dir. Bunun en yüksek organı Devlet Başkanları Konseyi'dir" dedi.

Türk Konseyi'ne bağlı olan Aksakallar Konseyi'nin görevlerinden bahseden Akıncı, "Türk Dünyası'nın daha ileriye gitmesi için fikir üretip Cumhurbaşkanlarına tavsiyelerde bulunmaktır. Bu tavsiyeleri sekreterya aracılığıyla Cumhurbaşkanlarına iletirler. Şimdiye kadar bugün Keneşimizin bu sene Türkiye'de 3'üncü zirvesi yapılacak ve burada alınacak kararlar Aksakallar Keneşi'nin tavsiyeleri Cumhurbaşkanları tarafından uygun görülerek uygulamaya konuluyor. Özbekistan ve Türkmenistan Keneşin dışında. Aksakallar dün aldıkları karara göre Özbekistan ve Türkmenistan devlet başkanlarına bir çağrıda bulundular. Umarız bu iki ülkenin devlet başkanları bu önerimizi iyi değerlendirir ve bir daha ki toplantıya Aksakalları gönderir" şeklinde konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise, "Dün Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Türk Kültür Kongresi'ni ilimizde başlattık. Aynı zamanda Türk Keneşi'ni de dün itibari ile ilimizde ağırladık. Aksakallar heyeti Kazakistan, Kırgısistan ve Azerbaycan yetkililerinden oluşan heyet ile Türk Dünyası'nı ilgilendiren önemli bazı konula hakkında toplantılar yapıldı ve görüşlerini ilgili makamlara iletecekler. Kendilerine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Halil Akıncı, Türkiye, Kırgızistan, Azerbaycan ve Kazakistan'ın sembollerini bir araya getiren ortak Türk Bayrağı'nı öperek Vali Güngör Azim Tuna'ya hediye etti. Vali Tuna ise, bayrağın Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Meydanı'nda göndere çekileceğini kaydetti.

Ziyarete, Kazakistan Aksakalı Adil Ahmetov ve Kırgızistan Aksakalı İshenbay Abdurrazakov da katıldı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Güngör Azim Tuna Halil Akıncı Kazakistan Eskişehir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title