Haberler

Aydın'da Şaşırtan Arı Ölümleri

Güncelleme:

Türkiye'de baharın geldiği illerin başında yer alan Aydın'da havaların ısınması ve tarım faaliyetlerinin başlaması ile birlikte arılar telef oldu.

Türkiye'de baharın en erken geldiği illerin başında yer alan Aydın'da havaların ısınması ve tarım faaliyetlerinin başlaması ile birlikte milyonlarca arı telef oldu.

Özellikle Sultanhisar, Nazilli, Yenipazar ve çevre ilçelerde meydana gelen arı ölümlerinin sebebinin belirlenmesi için çalışma başlatılırken, Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, ölümlerin Sulama Birliklerinin kanal ve kanaletlerde kullandığı yosun önleyici kimyasallardan kaynaklanma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtti.

Arı ölümlerinin yaşandığı bölgelerde yapılan incelemelerde yaklaşık 3 gün önce başlayan arı ölümlerinin hızla devam ettiği belirtildi. İlaç aldıktan sonra bir şekilde kovana kadar ulaşan pek çok arının kovan önünde çırpına çırpına telef olduğu gözlenirken, ilk bulguların kesinlikle kimyasal ilaç zehirlenmesi olduğunu belirten arıcılar, her yıl aynı kabusu yaşadıklarını belirtti.

Sezonun en verimli günlerinde arı ölümleri ile karşılaşan arıcılar yaşanan ölüm olayından duydukları üzüntüyü dile getirirken, sorunun devam etmesi halinde arı kolonilerinin yok olacağını belirttiler. Aynı sıkıntıyı geçen yıl da yaşadıklarını ve tüm uyarılara rağmen kişilerin yanı sıra resmi kurumların da duyarsız davrandığını kaydeden Aydın Arı Yetiştiricileri birliği Başkanı Zeki Altın, zararlı ilaç kullanımın tabiata ve ekonomiye ciddi zarar verdiğini belirtti. Altın, "Geçen yıl da aynı şeyi yaşadık. Bu sene de 3-4 gündür yine arıcılarımızdan şikayet almaya başladık. Kovanın içerisindeki taze arılar bunlar. Dışarıdan gelen işçi arılar zehirlenerek geliyor. Kovanların önünde telef oluyor. Mevsimlik normal ölümün çok ötesinde bir ölüm var. Bunun da tek sebebi tarımsal ilaçlamanın yanında sulama birlikleri tarafından kanallardaki yosunlaşmayı önlemek için kullanılan arı ve diğer canlılara zararlı kimyasallardan kaynaklanıyor. Sulama Birlikleri'nin kullandığı ilaç sadece arılara değil diğer canlılara ve dolayısıyla tarıma da zarar veriyor" dedi.

Kolonileri telef olan arıcılardan İrfan Sülek, Cafer Arıcı ve Şükriye Bozkurt her yıl bilinçsiz ilaçlamadan dolayı arılarının öldüğünü ve emeklerinin boşa gittiğini belirttiler.

Telef olan arılardan incelenmek üzere numuneler alınırken, Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, gerek çiftçilerin gerekse sulama birliklerinin ilaçlama yaparken daha duyarlı olmalarını istedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sultanhisar Zeki Altın Aydın Arı Türkiye Yerel Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title