Haberler

Özcan: "Niksar Seracılık ve Termal Turizmde Lider İlçe Olacak"

Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Sarıyazı köyünde çıkarılan jeotermal suyun doğru kullanımı konusunda toplantı düzenleyen Belediye Başkanı Özdilek Özcan “Niksar seracılık ve termal turizmde lider bir ilçe olacak” dedi.

Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Sarıyazı köyünde çıkarılan jeotermal suyun doğru kullanımı konusunda toplantı düzenleyen Belediye Başkanı Özdilek Özcan "Niksar seracılık ve termal turizmde lider bir ilçe olacak" dedi.

Niksar Sarıyazı köyünde yapılan sondaj çalışmaları 500 metreye ulaştı. Ulaşılan termal suyun sıcaklığı ise yaklaşık 60 dereceye olduğu bildirildi. Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, çıkarılan jeotermal suyun hangi alanlarda kullanılmasının verimli olacağı konusunda toplantı düzenledi. Düzenlenen toplantıda Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kasap, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Osman Okur, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü Başuzman Araştırmacı H. Mustafa Bağ ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Uzman Araştırmacı Ferruh Adoğlu sunum yaptılar. Ayvaz İşletmesi'nde gerçekleşen programa Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan'ın yanı sıra İlçe Özel İdare Müdürü Mehmet Çorak, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Namık Özdüzgün, AK Parti İlçe Başkan Vekili Abdullah Yıldız, Niksar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Aybak ile sanayici ve iş adamları katıldı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Uzman Araştırmacı Ferruh Adoğlu toplantıda ilk sunumu yaptı. Adoğlu yaptığı sunumda, gıda sektöründe üretilen ürünlerde nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve sektör boşluklarından bahsetti.

Toplantıda ikinci sunumu ise TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü Başuzman Araştırmacı H. Mustafa Bağ yaptı. Niksar'da çıkarılan jeotermal suyun şu anda sıcaklığı ile seracılıkta ve turizm sektöründe kullanılabileceğini belirten Bağ, 100 derecenin üzerinde çıkarılabilen suların ise elektrik üretimi ile ısınmada kullanılabileceğini söyledi. Niksar'ın seracılığa çok uygun olduğunu belirten Bağ "Niksar'da şu anda 1 dönümden ortalama 5 - 10 ton arasında domates elde ediliyor. Çıkan bu jeotermal su ile yapılacak seralarda ise 1 dönümde 45 ton domates elde etmek mümkündür. Ayrıca termal turizm konusunda gerekli çalışmalar yapılabilir. Şu anda suyumuzun sıcaklığı yaklaşık 60 derecedir. Bu sıcaklığı 100 derecenin üzerine çıkarsa eğer elektrik üretimde de kullanılabilir" dedi.

Toplantıda son olarak TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Osman Okur sunumunu gerçekleştirdi. Okur yaptığı sunumda TÜBİTAK'ın yapmış olduğu çalışmalar konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantının ardından konuşan Belediye Başkanı Özdilek Özcan, Niksar'ın seracılıkta bölgede lider olacağını söyleyerek "İlçemiz tarım konusunda geçmişte olduğu gibi gelecekte de lider olacaktır. Bu konuda jeotermal sudan faydalanarak seracılığı ilçemizde gerçekleştireceğiz. Ayrıca çıkan suyumuzu termal ve sağlık turizminde kullanmak istiyoruz. Bizlere bu güzel bilgileri sunan katılımcılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Belediye Başkanı Özdilek Özcan, sunum yapan GOP Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ali Kasap, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Osman Okur, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü Başuzman Araştırmacı H. Mustafa Bağ ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Uzman Araştırmacı Ferruh Adoğlu'na Niksar sandığı takdim etti.

Toplantının ardından Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan ve katılımcılar Sarıyazı köyündeki sondaj çalışmalarını yerinde incelediler. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Özdilek Özcan Marmara Niksar Tokat Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title