Haberler

Mersin'de İstiklal Marşı'nın Kabulünün 96. Yıl Dönümü Kutlandı

Mersin’de ’İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. yıl dönümü kutlandı.

Mersin'de 'İstiklal Marşı'nın kabulünün 96. yıl dönümü kutlandı.

Mersin Kültür Merkezi'nde düzenlenen kutlama programına, Vali Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Kadir Yıldız, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca ve il protokolü ile öğrenciler katıldı. Tören, Mersin Büyükşehir Belediyesi Opera ve Bale sanatçılarının eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlandı. Ardından konuşan Vali Özdemir Çakacak, her türlü imkansızlığa rağmen, bağımsızlığına, vatanına, mukaddesatına ve kardeşliğine yönelen saldırılara canı pahasına karşı koyan Türk milletinin, Kurtuluş Savaşı'nda verdiği varoluş mücadelesini büyük bir zaferle neticelendirdiğini kaydederek, sonrasında tüm milletin Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde birbirine kenetlenerek, omuz omuza yazdığı bu kahramanlık destanı ve büyük zaferle, bağımsızlığından asla taviz vermeyeceğini bir kez daha tüm dünyaya gösterdiğini ifade etti. Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un bu destansı mücadeleyi İstiklal Marşı ile ölümsüzleştirdiğinin altını çizen Çakacak, Türk milletinin İstiklal Marşı'nı sadece milli bir marş olarak görmediğini, yaşadığı badirelerin ve verdiği mücadelelerin simgesi, vatan ve bayrak aşkının tezahürü, sarsılmaz kardeşliğinin ifadesi ve hissiyatının tercümanı olarak gördüğünü ve değer verdiğini dile getirdi. Çakacak, "Milletimizin küllerinden yeniden doğarak şahlanışını anlatan bu eşsiz eseri ortaya çıkaran Mehmet Akif'in yazdıklarının tesirini arttıran, milletinin duygu ve düşüncelerini bizzat kendisinin de yaşamasından, söylemiyle eyleminin birebir örtüşmesinden geçmektedir. Bu nedenle Akif; milli bir şair olmanın ötesinde bir gönül ve fikir insanı, aydın bir karakter timsali olarak bizlere ışık saçmaya ve gönül tahtımızda yaşamaya devam etmektedir. Hisleri ve kelimeleri en güzel şekilde harmanlayarak adeta kalemiyle değil kalbiyle yazan, hak yolunda halk ile yürüyen Akif'in tüm şiirleri ve fikirleri sonsuza kadar bize ışık tutmaya devam edecektir" dedi.

Akif gibi bir şahsiyete sahip olmaktan gurur duyan Türk milletinin, O'nun ideallerini, heyecanını, vatan aşkını ve millet sevgisini yaşatma azim ve kararlılığında olduğunu vurgulayan Çakacak, "Kardeşliğimizi ve devletimizin bekasını hedef alan 15 Temmuz hain darbe girişimi karşısında sergilediğimiz dik duruşu, içeriden ve dışarıdan gelecek her saldırıya karşı gösterecek, bu hainlerin emellerine ulaşmalarına asla müsaade etmeyeceğiz. Akif, zulme boyun eğmeyen, haksızlıklara karşı duran, mazlum ve mağdurların hakkını savunan kişiliği nedeniyle dünya milletlerinin de gönlünde taht kurmuştur. Bu nedenle her devirde geçerliliğini koruyan şiir ve yazıları, her devirde dikkate alınması gereken rehber niteliğinde mesajlar taşımaktadır. Akif'i hakkıyla anmanın, ona minnet borcunu ödemenin ancak hayatını ve eserlerini okumaktan, anlamaktan, hissetmekten geçtiğine inanıyorum" diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca ise Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nda Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, milletin yürekliliğini ve özverisini anlattığını kaydederek, "İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşının özetidir. Tek başına bir tarih kitabıdır. Eğer, var olmak adına bir derse ihtiyacımız varsa, İstiklal Marşı en iyi nasihattir. Peki bu nasihatin ifade ettiği anlam nedir, hangi tarihi duruma kaynaklık etmektedir? Elbette bu sorulara verilecek bir çok cevap bulunabilir fakat bu cevaplardan en önemlisi o dönemde Türk milletinin içinde bulunduğu ruh halidir. Bütün yokluklara rağmen milli duyguları ile var olmaya çalışan, İstiklale olan tutkusunu hiçbir zaman kaybetmeyen, bağımsızlık adına kenetlenen, şafaklarda dalgalanan bayrağı layık olduğu yerden hiçbir zaman indirmeyen, top tüfeğe karşı iman dolu göğsünü siper eden, şehit kanları ile sulanmış toprağına düşmanı sokmamak için gecesini gündüzüne katan, bu cennet vatan için şehit olmaktan bir an bir tereddüt etmeyen ve bunun aşkıyla yanan Türk milletinin, bu mücadelede nasıl başarılı olduğunu anlamaya çalışanların yapacağı tek şey vardır. İstiklal Marşı'nı okumak ve anlamaktır" ifadelerini kulandı.

Sadece eserleri değil aynı zamanda hayatı ve mücadelesi ile örnek alınması gereken Mehmet Akif Ersoy'u anlamak ve anlatmak gerektiğini vurgulayan Koca, "Biz eğitimcilerin başlıca görevlerinden biri olmalıdır. Özellikle Mehmet Akif Ersoy yılı olarak kutladığımız bu sene, bu tür etkinlikler için iyi bir vesiledir. Sadece İstiklal Marşını kaleme alması bile onun bu ilgiye mazhar olması için yeterlidir. 'Toprağı sıksak şehitler fışkıracak sanırız' diyen milletin emaneti olan bayrağımız, bugün, gökyüzünde nazlı nazlı salınıyorsa, bunu Dumlupınar'da, Sakarya'da ve Çanakkale'de canını feda edenlere borçluyuz. Nitekim 15 Temmuz 2016'da, o kara gecede, hiç düşünmeden, bu vatan için insanların canını nasıl feda ettiğini, kendi gözlerimizle gördük. Akif'in değişiyle 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.' Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarına Allah'tan rahmet, 12 Martın bizden sonraki nesillerin, binlerce yıl boyunca kutlayacağı bir gün olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Çakacak, şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Etkinlikte, MDOB sanatçıları tarafından istiklal mücadelesini anlatan bir dinleti sunuldu. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Akif Ersoy Özdemir Çakacak Kadir Yıldız Akdeniz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE!
title