Haberler

Kilisli Muallim Rıfat Anıldı

Kilis'in yetiştirdiği Dilci ve Türkolog, Kilisli Muallim Rifat Bilge vefatının 60.yıldönümü dolayısıyla Ankara'daki YOYAV Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir programla anıldı.

Kilis'in yetiştirdiği Dilci ve Türkolog, Kilisli Muallim Rifat Bilge vefatının 60. yıldönümü dolayısıyla Ankara'daki YOYAV Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir programla anıldı.

Düzenlenen anma programına 7 Aralık Üniversitesi adına katılan Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Türer ile Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Bilal Acemioğlu birer konuşma yaptılar. YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, Kilis Eski Valisi Tevfik Başakar, anma programını organize eden Kilis Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Yahya Efe, Kilis Kültür Derneği Genel Başkanı Ali Yapıcıoğlu da programın diğer konuşmacılarıydı.

Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Türer,

konuşmasında özetle şunları ifade etti: "Ülkemizin yetiştirdiği ve Kilis'in medar-ı iftiharı, değerli Türk Dili araştırmacısı alim ve şair, merhum Kilisli Muallim Rifat Bilge'yi, dar-ı bekaya irtihalinin 60. sene-i devriyesinde bir kez daha yad etmek ve yakından tanıtmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. O'nun hayatı ve eserleri hakkında edinebildiğim bilgilere dayanarak, şunu söylemek isterim ki, o, vatan ve millet sevgisi, ilme adanmışlık, bilimsel ciddiyet ve titizlik, çalışma azmi, milli kültür mirasımızın yaşatılması konusundaki hassasiyet, özellikle de Türk Dili ve Edebiyatı, tarih, Arap ve Fars dilleri gibi alanlarda çeşitli kademelerde yaptığı muallimlik görevlerinin yanında, gerek Kaşgarlı Mahmud'un Arapça olarak yazdığı Divanu Lügati'-Türk adlı meşhur eserin neşredilmesi ve Türkçe'ye çevrilmesinde, gerekse Türk Dil Kurumu'nun yayınladığı Tarama Sözlüğü'nün hazırlanmasında gösterdiği üstün gayret ve hizmetlerinin yanı sıra, telif, tercüme ve tahkik tarzında yazmış olduğu pek çok esere bakıldığında, kendini ne denli ilme ve hizmete adamış bir şahsiyet olduğu rahatlıkla anlaşılacaktır. Onun bana göre bir başka önemli özelliği de, memleketi olan Kilis'e olan muhabbeti ve bağlılığıdır. On sekiz yaşında ayrılmış olduğu memleketiyle irtibatını kesmemiş, Kilis'e olan sevgisini, özlemini, bağlılığını, hatta duasını, yazmış olduğu şiirlerinde dile getirmiştir. O'na Kilisli lakabını kim koydu bilmiyorum ama o gerçekten bu lakaba layık olan bir insandır. Kilis denilince de Kilisli Muallim Rifat hatırlanmaktadır. Onun için, o Kilis'in medar-ı iftiharıdır. Kilislilere düşen görev ise, ona sahip çıkmak, hatırasını yaşatmak ve yeni nesle en iyi şekilde tanıtmaktır."

Kilis'de kurulmuş olan Kilis 7 Aralık Üniversitesinin sadece Muallim Rifat Bilge'nin değil, Kilis'in yetiştirdiği ne kadar ilim adamı, sanatkar, yazar, şair ve gönül insanı varsa, bunlar hakkında yapılacak ilmi ve akademik çalışmalar için en önemli kurumsal zemini oluşturacağını kaydeden, Türer, "Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörlüğü olarak, bunun bilincindeyiz ve bu konuda üzerimize düşeni yapma gayreti içindeyiz. Önümüzdeki Mayıs ayının 16-18'inde, Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dekanlığımızın organizasyonunda, 'I. Uluslararası Muallim Rifat, Kilis ve Çevresi Sempozyumu' gerçekleştirilecektir. Sempozyumla ilgili bilgilere Üniversitemizin web sitesinden ulaşılabilir. Bu sempozyumun, Muallim Rifat Bilge başta olmak üzere, Kilis'in farklı açılardan tanıtımına önemli katkılar sağlayacağını ümit ediyoruz. Kilis'in tarihini, kültürünü tanıtmak, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak adına, Üniversitemizin ileride daha nice güzel çalışmalara vesile olacağına yürekten inanıyorum."

Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Bilal Acemioğlu da konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Kilisli Muallim Rıfat Bilge, isminin başında hep Kilisli ifadesini beraber kullanmıştır. Hiçbir yerde sadece Muallim Rıfat Bilge diye ismini kullanmamış ve hazırladığı eserlerde hep Kilisli Muallim Rıfat Bilge ifadesine yer vermiştir. Sadece bu tavrı bile onun Kilis'e ve Kilislilere verdiği önemi anlatmaktadır. Kilisli Muallim Rıfat Bilge aynı zamanda iyi bir eğitimciydi. Öğretmenliği kutsal bir meslek olarak görmekte ve çalıştığı okullarda da son derece saygın bir muallim olarak kabul edilirdi. Eli öpülecek bir muallim ve bilim adamı olarak kabul görmüştü. Kilisli Muallim Rıfat Bilge'nin ölümünden uzun yıllar sonra, Kilisli bir hemşerisi olan ve Almanya'da yaşayan Mehmet Rıfat Kazancıoğlu, Muallim Rifat anısına bir Eğitim Fakültesi binası yaptırmış ve fakülteye de Muallim Rifat ismi verilmiştir. Muallim Rıfat ismi bu sayede yaşatılmaktadır. Ruhu şad olsun."

Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Kilis Yardımlaşma Derneği ve Kilis Kültür Derneği'nin işbirliği ve YOYAV'ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda bilim ve fikir adamı katıldı. - KİLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Tevfik Başakar İbrahim Ateş Yahya Efe Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title