Haberler

Gümüşhane'de Organ Bağışı Konferansı

Gümüşhane’de 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı haftası nedeniyle konferans düzenlendi.

Gümüşhane'de 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı haftası nedeniyle konferans düzenlendi. Konferansın sonunda Vali Yardımcısı Şenol Turan organlarını bağışladı.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organize edilen konferans Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleştirildi. Konferansa Vali Yardımcısı Şenol Turan, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Ağar, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd.Doç.Dr. Özgür Çelebi, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, sağlık çalışanları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

GÜMÜŞHANE'DE 709 ORGAN BAĞIŞÇISI VAR

Konferansın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Ağar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarından birisinin tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar olduğunu söyledi.

Ağar, Gümüşhane'de toplam 709 organ bağışçısı bulunduğunu belirterek, bu rakamlara göre Gümüşhane'nin 81 il arasında 36.sırada, nüfusa göre ise 8.sırada olduğunu belirtti.

"BİRGÜN HEPİMİZE ORGAN BAĞIŞI GEREKEBİLİR"

Konferansın konuşmacılarından Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Tıbbi Hizmetler Başkanı Op.Dr.Yavuz Çakıroğlu "Beyin ölümü" hakkında sunum gerçekleştirdi. Organ bağışının herkese gerekebileceğinin altını çizen Çakıroğlu, beyin ölümünün tıbben ölüm olduğunu, bu ölümlerde Türkiye'de yüzde 20 civarında bağış gerçekleştiğini söyledi.

"TÜRKİYE'DE 24 BİN 705 KİŞİ ORGAN BEKLİYOR"

Türkiye'de 2015 yılında 24 bin 705 kişinin organ bağışı beklediğini hatırlatan Çakıroğlu, kalp ve karaciğer bekleyenlerin çoğunun nakil olamadan vefat ettiğini belirterek, nakil sırasını beklerken ölenlerin nakil olanlardan çok daha fazla olduğunun altını çizdi.

"BEYİN ÖLÜMÜ VAZODAKİ ÇİÇEĞE, BİTKİSEL HAYAT SAKSIDAKİ ÇİÇEĞE BENZER"

Beyin ölümü, koma ve bitkisel hayatın kamuoyunda karıştırıldığını dile getiren Çakıroğlu, beyin ölümünü vazodaki çiçeğe, bitkisel hayatı ise saksıdaki çiçeğe benzeterek farklarını anlattı.

"DÜNYADA YAPILAMAYAN NAKİLLER ARTIK TÜRKİYE'DE YAPILIYOR"

Erzurum Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu ise "Organ Bağışı ve Organ Nakli" konusunda gerçekleştirdiği sunumunda organ naklinde dünyada yapılan herşeyin hatta yapılamayan bazı nakillerin de Türkiye'de yapıldığını vurguladı.

"KOMŞU KOMŞUNUN ARTIK KÜLÜNE DEĞİL, KARACİĞERİNE, BÖBREĞİNE MUHTAÇTIR"

"Günümüzde komşu komşunun külüne değil de karaciğerine, böbreğine muhtaçtır" tespitinde bulunan Kacıroğlu, organ naklinin sürecini anlattı. Organ naklinin zamanla yarış olduğunu belirten Kacıoğlu, bir insana hayat vermek kadar güzel başka bir hediye olamayacağını dile getirdi.

"DİN İNSANLARI MUTLU ETMEK İÇİN VARDIR"

Konferansta organ ve doku bağışının dini boyutunu anlatan Müftü Yardımcısı Hüseyin Hacıfettaoğlu ise hastalık gelmeden sağlığın kıymetinin bilinmesi gerektiğine vurgu yaparak, dinin insanların mutlu etmek için var olduğunu belirtti ve organ naklinin candan cana yapıldığında en iyi sadaka olduğunu söyledi.

"ORGAN BAĞIŞI ZARURET HALİNDE CAİZDİR"

Hacıfettahoğlu "Bir insanı yaşatmak, bütün insanlığı yaşatmak gibidir" ayetine değinerek Diyanet İşleri Başkanlığı ve kurullarının organ bağışının caiz olduğuna dair fetvasını hatırlattı.

İnsanın Allah'ın yarattığı en güzel varlık olduğunu, dirisinin de ölüsünün de kıymetli olduğuna değinen Hacıfettahoğlu, organ bağışında duyarlılığın artırılması gerektiğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

VALİ YARDIMCISI ŞENOL TURAN ORGAN BAĞIŞINDA BULUNDU

Konferansın ardından salon girişinde kurulan stantta organ bağışında bulunan ve bağışçı kartını teslim alan Vali Yardımcısı Şenol Turan, yapılan konferanstan çok etkilendiğini belirterek konuşmacılara teşekkür etti.

"ORGAN BAĞIŞINDA BULUNANLAR YAKINLARINA ZORLUK ÇIKARMAMASI İÇİN TELKİNDE BULUNSUN"

Organ bağışının önemli ve hassasiyet gerektiren bir konu olduğunu ifade eden Turan, "Tıp gelişiyor. Temennimiz tıbbın geliştiği oranda aynı şekilde organ bağışındaki bilinç düzeyinin de gelişmesi. Bu konuda kişinin sağken organ bağışı taahhüdünde bulunması da yeterli değil. Birinci derece akrabalarının da tasarrufunda olan bir konu. O nedenle ben bugün organ bağışçısı kartımı aldım. Organ bağışında bulunanların da bu konuya özel önem göstermelerini istiyorum. Eğer organlarını bağışlamışlarsa yakın çevrelerine de organ bağışı durumunda insanlara zorluk çıkarmamaları konusunda telkinde bulunmalarını istiyorum. İnşallah organ bağışına gerek kalmaz diyeceğim ama ölüm haktır. Her canlı bir gün ölümü tadacaktır. Geride hastalığıyla kalan insanlara karşı vatandaşlarımızın duyarlı olmalarını istiyorum" dedi.

KONFERANSTA 7 KİŞİ ORGANLARINI BAĞIŞLADI

Konferansın ardından salon girişinde kurulan stantta toplam 7 kişi organ bağışında bulundu.

Program sonunda konferansa konuşmacı olarak katılanlara teşekkür belgesi verildi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İl Sağlık Müdürlüğü Şenol Turan Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title