Haberler

Eskişehir'e Alkol ve Narkotik Bağımlıları İçin Merkez Gerekiyor

Eskişehir Kent Konseyi Bağımlılık Çalışma Grubu Başkanı Fatımatüzzehra Kıraç, alkol ve narkotik bağımlılığın teşhis ve tedavisi konusunda Eskişehir’de özel bir merkez bulunması gerektiğini söyledi.

Eskişehir Kent Konseyi Bağımlılık Çalışma Grubu Başkanı Fatımatüzzehra Kıraç, alkol ve narkotik bağımlılığın teşhis ve tedavisi konusunda Eskişehir'de özel bir merkez bulunması gerektiğini söyledi.

Eskişehir Kent Konseyi Bağımlılık Çalışma Grubu tarafından ağırlıklı olarak alkol ve narkotik bağımlılık konusunda çalışmalar yaptıklarını, bu konuda farkındalık oluşturma ve bağımlılığı önlemeyi amaçladıklarını belirten Kıraç, alkol bağımlılığının bir süre sonra narkotik bağımlılığa dönüşebildiğine dikkat çekti. Alkolün ulaşımı daha kolay olduğunu ve satışı konusunda kısıtlanması ile ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kıraç, "Ağırlıklı olarak yaptığımız şey, alkol ve narkotik bağımlılıklar üzerine çalışmalar. Onlar üzerinde biraz daha fazla eğilmek gerekiyor. Alkol, narkotik maddelere göre erişimi daha kolay olan bir madde. Her yerde çok rahat alınabiliyor. Bununla ilgili alkol satışlarıyla ilgili bazı çalışmalarımız oldu. Alkol satışları ile ilgili görselleri ortadan kaldırmakla ilgili yaslarda baskı yaptık. Narkotik biraz daha ulaşılabilirlik açısından sıkıntılı. Onda da parasal anlamda ekonomik durum çok önemli. Bunun bir kısıtlaması yok ve bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Bu maddelere özellikle kısıtlaması getirilmesi ya da reçete ile evrak niteliğinde satılabilmesi gerekiyor" dedi.

Bağımlılık ile ilgili olarak yapılan çalışmaların özendirici olmaması gerektiğine değinen Kıraç, "'Sakın uyuşturucu kullanmayın, narkotik maddelere özen göstermeyin' gibi uyarılarda bulununca merak uyandırılabiliyor. O yüzden çalışmaların daha dikkatli olması gerekiyor. Dolaylı anlatımların yapılması, tiyatro ve yarışma şeklinde teşvik ederek özendiriciliği azaltma konusunda ilk ve ortaöğretim okullarında Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte çalışıyoruz" diye konuştu.

"NARKOTİK BAĞIMLILIĞI OLAN KİŞİLER YÜZDE 80 İLA 90 ORANINDA ALKOL BAĞIMLISI DA OLUYOR"

Eskişehir'de alkol ve madde bağımlılığı konusunda bir tedavi ve teşhis merkezi bulunması gerektiğini de dile getiren Fatımatüzzehra Kıraç, "Baktığınız zaman aslında narkotik bağımlısı yüzde 90 ve 80 oranında alkol bağımlısı da oluyor. Yani alkol bağımlılığı, müteselsilen narkotik bağımlılığını da ilerletiyor. Bunlar birbirini hep tamamlayan şeyler. Tedavi merkezi Eskişehir'de Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) benzeri bir tedavi ve teşhis merkezi yok. Aileler bazen çocuklarının ceplerinde haplar bulunca sıkıntıya düşebiliyor. Çocuktaki ergenlik döneminde bazı davranışlarda değişiklikler olabiliyor. Buluğ çağında aileye isyan terk etme ya da küçümseme görülebiliyor ama bu bağımlılıktan mı, ergenlikten mi kaynaklanıyor bunun tespit edilmesi lazım. Bu konuda teşhis merkezi ve laboratuvarı olması gerekiyor. Eskişehir'de iki tane üniversite bulunuyor ve birinin Eczacılık Fakültesi, diğerinin ise Tıp Fakültesi var. Bu konuyla ilgili pek girişimde bulunulmuyor. Devletin ve belediyelerin bu konunun üzerine düşmesi gerekiyor. Biz bu konuda çeşitli bağlantılar kurulmasını istiyoruz" şeklinde belirtti.

Tedavi merkezi olarak Eskişehir Devlet Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nde 10 yataklı yeni bir bölüm açıldığını ancak buradaki tedavinin, diğer psikiyatrik hastalarla beraber olmasının uygun olmadığını öne süren Kıraç, "Bu merkezin hastanenin bünyesinde olması doğru değil. Kent merkezinden daha uzak, daha izole ve doğayla iç içe olması gerekir" diye ifade etti.

Kıraç ayrıca, ülke genelinde alkol ve narkotik bağımlısı kişilerin tespit ve tedavi edilebilmesi için anketler yapılması, bu verilere göre önlemler alınması gerektiğini sözlerine ekledi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Fatımatüzzehra Kıraç Eskişehir Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Bakmadan Geçme

Usyk kimdir? Boksör Usyk kaç yaşında, nereli? #129351 Tyson Fury kim, kaç yaşında, nereli? #127942 18 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Fury Usyk maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda 2024? Tyson Fury Usyk maçı ne zaman #129351 18 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Yeni Angola Büyükelçisi Muhammet Mustafa Çelik kimdir? Muhammet Mustafa Çelik hayatı ve biyografisi nedir? 18 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! 18 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 18 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #9889 #127919 18 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 18 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 18 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 18 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title