Haberler

Erzurum Meyve Sebzesinde İlaç Kalıntısına Geçit Yok

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2016 yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında, meyve ve sebze üretiminde, zararlı etmenlerin neden olduğu ürün kaybını, ekonomik zarar eşiğinin altına düşürmek ve insan ve çevre sağlığı açısından güvenilir kılmak için yoğun çaba gösteriyor.

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2016 yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında, meyve ve sebze üretiminde, zararlı etmenlerin neden olduğu ürün kaybını, ekonomik zarar eşiğinin altına düşürmek ve insan ve çevre sağlığı açısından güvenilir kılmak için yoğun çaba gösteriyor.

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, "Kimyasal mücadelenin kolay uygulanması, hızlı ve etkili sonuç vermesi açısından yaygın kullanılan bir yöntemdir. Ancak insan ve çevre sağlığı açısından tehlikeli sonuçları doğurmaktadır. Bunun yerine kültürel, biyolojik ve biyoteknik yöntemler çevre dostu ve insan sağlığı açısından güvenilir uygulamalardır. Bu kapsamda, Bakanlığımız Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile ortak çalışılarak, Pazaryolu, İspir, Tortum, Uzundere ve Oltu ilçelerinde kiraz ve vişnede zarar yapan kiraz sineği; elma, armut, ayva, ceviz, erik, kayısı ve şeftalide zarar yapan elma iç kurdu ve domateste zarar yapan domates güvesi için survey (alan araştırması) ve mücadele amaçlı olarak seçilen alanlara yapışkan tuzaklar kuruldu. Bu demonstrasyon çalışması ile tuzaklara gelen böceklerin tanı ve teşhisleri konuldu. Kiraz sineği ve elma iç kurdu zararlısı yoğunluğuna rastlandı. Bunun için uygun mücadele yöntemleri çiftçilerimize önerilerek, ilaçlama yapmak isteyenlere ilaçlama zamanları bildirildi" dedi.

Böcek yoğunluğunun az ve orta yoğunlukta olduğu bahçelerde bu tuzaklar kullanılarak daha az emek ve işgücü ile daha az masrafla bu zararlılarla mücadele edildiğini belirten Akar, "En önemlisi ilaç kalıntısı olmayan, insan sağlığı açısından güvenilir, ihraç edilebilecek ve pazarda daha yüksek fiyatla satılabilecek ürünler elde edilmiş oldu" diye konuştu.

"Sebzede sıfır kalıntı"

Akar, "2016 yılı Bitki Sağlığı Uygulama programımız kapsamında kültürel, biyolojik ve biyoteknik yöntemle mücadeleyle birlikte hıyar, domates ve taze fasulye bitkilerinden toplam 16 adet farklı bölgeden numune alınarak kalıntı analizi için laboratuvara gönderilmiştir. Bu ürünlerimizde, denetim ve analiz sonuçlarına göre Bitki Koruma Ürünü kalıntısına rastlanılmamıştır. Güvenilir gıda üretimi için yoğun çalışmalarımız devam etmektedir" ifadelerini kullandı. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Osman Akar Pazaryolu Erzincan Erzurum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title