Haberler

Bursa Büyükşehir Belediyesinin Bulgaristan'daki Çalışmaları

Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen projelerle Bulgaristan'daki Müslümanlar, bayramı erken yaşadı Bir gün içinde bir cami ibadete açıldı, bir caminin temeli atıldı ve 400 çocuk, sünnet şöleni ile erkekliğe ilk adımlarını attı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen projelerle Bulgaristan'daki Müslümanlar, bayramı erken yaşadı. Bir gün içinde bir cami ibadete açıldı, bir caminin temeli atıldı ve 400 çocuk, sünnet şöleni ile erkekliğe ilk adımlarını attı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, DOSAB Başkanı Feridun Kahraman, DOSABSİAD Başkanı Orhan Tezyaparlar, RUMELİFED Başkanı Selim Yedikardeş ve iş adamı heyetiyle Varna kentine giden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, restorasyonu tamamlanan bir camiyi ibadete açtı, bir caminin temelini attı ve 400 çocuğun sünnet şölenine katıldı.

Altepe ve beraberindeki heyetin Varna'daki ilk durağı, Provadya Belediyesi oldu. Provadya Belediye Başkanı Filko Filev'i makamında ziyaret eden Altepe, iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerinin daha da sıcak hale gelmesi için gerekli desteği vermeye her zaman hazır olduklarını bildirdi. Filev ise Bursa heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Belediye ziyaretinin ardından Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Bursalı iş adamlarının katkılarıyla restore edilen Provadya Meydanı'ndaki Yusuf Bey Camisi, ilk günkü orijinal haliyle yeniden ibadete açıldı. Provadya'daki 5 camiden ayakta kalmayı başarabilen tek cami olan ve 1623 yılında yapılan Yusuf Bey Camisi'nin açılış törenine, Bursa heyetinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Burgaz Başkonsolosu Evren Akyol, DSP İl Başkanı Ercan Sebahattin, Provadya Müftüsü Taner Veli ile çok sayıda soydaş katıldı.

Altepe, tüm Balkanlar'da olduğu gibi Bulgaristan'da da ecdat yadigarı eserleri ayağa kaldırmaya devam ettiklerini vurguladı.

Bulgaristan ve Türkiye arasında yüz yıllara dayanan komşuluk ve akrabalık ilişkileri bulunduğunu bildiren Altepe, şöyle devam etti:

"Bu sıcak ilişkiler, bir dönem kopma noktasına gelse de şimdi bu ilişkileri yeniden sıcak tutmak için elimizden gelini yapıyoruz. Çünkü biz komşuyuz ve bizim inancımızda komşu akrabadan daha yakındır. Provadya'dan geçerken bize bu camiyi göstermişlerdi. 400 yıllık bir eser. Bakımsızlık nedeniyle ihmal edilmiş, çatısı çökmek üzereydi. Hemen programımıza aldık. Her zaman olduğu gibi iş adamlarımız bu hayır işinde de yarışa girdi ve cami ilk günkü orijinal haliyle yeniden ibadete açıldı. Bu çalışmalarda tek hedefimiz var; o da Bulgaristan'ın iyi olması, buradaki soydaşlarımızın mutlu olması, herkesin kendi inanç ve kültürünü en iyi şekilde yaşaması. Umarım restore ettiğimiz bu cami dolup taşar ve soydaşlarımız inançlarını huzur ortamında yaşar."

Provadya Müftüsü Taner Veli'nin duasının ardından kurdele kesilerek yeniden ibadete açılan camiyi gezen Altepe ve beraberindeki Bursa heyeti, caminin eski fotoğraflarına bakıp değişime yeniden tanıklık etti.

- 400 çocuk erkekliğe ilk adımlarını attı

Cami açılışının ardından Tırgovişte (Eski Cuma) kentine gelen Bursa heyeti, burada da Omurtag (Osmanpazarı) ilçesinde düzenlenen toplu sünnet şölenine katıldı.

İlçe Stadyumu'nda düzenlenen tören alanına giren Altepe ve beraberindekiler, büyük bir coşkuyla karşılardı.

Eski Cuma eski Valisi Emel Rasimova'nın da katıldığı törende, alanı dolduran Omurtaglılara seslenen Altepe, Osmangazi Belediye Başkanlığı döneminde kardeş kent oldukları Omurtag'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Bu sünnet şöleniyle kardeşliğin gereğini yerine getirdiklerini ifade eden Başkan Altepe, "Omurtaglılar için öncelik neyse bizim için de o. Siz mutlu olursanız biz mutlu oluruz. Siz üzülürseniz biz de üzülürüz. Bugün de kültürümüzün dinimizin önemli bir görevini yerine getiriyoruz. Sünnet olan çocuklarımızın bu mutluluğuna tanıklık ediyoruz. Tüm sünnet ailelerini tebrik ediyorum. İnşallah çocuklarının daha büyük başarılarını da görmelerini diliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Daha sonra, sünnet olan çocuklara Altepe tarafından hediyeleri verildi. Törende ayrıca Omurtag Belediye Başkanı Nejdet Şaban, Başkan Altepe'ye teşekkür belgesi, HÖH İl Başkanı Hamdi İlyazov da dev bir tablo hediye etti.

- Müslüman köye ilk cami Büyükşehir'den

Büyükşehir Belediyesi, Bulgaristan programı kapsamında nüfusun büyük bölümünü Müslümanların oluşturduğu Yeni Büyükköy'e de ilk camiyi kazandırmak için çalışma başlattı.

Bursa'ya gelip köylerine cami yapılmasını isteyen Köy Muhtarı Nilüfer Hamdi Hacıibrahimoğlu'nun talebi üzerine harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, proje çalışmalarını tamamladıktan sonra kısa sürede caminin temelini atmayı başardı.

Cami olarak kullanılan derme çatma binanın önüne yapılacak yeni caminin temel atma töreninde konuşan Altepe, "Muhtarımız daha birkaç hafta önce gelip bizden yardım istedi. Her zaman olduğumuz gibi hayırsever iş adamlarımız bu konuda da bizi geri çevirmedi ve hemen programa aldık. Temelini attığımız cami inşallah kısa zamanda tamamlanacak. Camimiz şimdiden Yeni Büyükköy'e hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

Dualarla kurban kesilmesinin ardından iş makinesiyle bölgeye kazandırılacak ilk caminin temeli atıldı. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel

Recep Altepe Bulgaristan Varna Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title