Haberler

4. Şark Medrseleri ve Âlimleri Toplantısı Diyarbakır'da Yapıldı

Doğu ve Güneydoğu'da onlarca medresede yıllardır eğitim veren alimler, Diyarbakır'da bir araya geldi.

Doğu ve Güneydoğu'da onlarca medresede yıllardır eğitim veren alimler, Diyarbakır'da bir araya geldi. Toplantıya molla, müderris, ilahiyat profesörleri ve müftülerden oluşan 400'den fazla kişi katıldı.

İlki Mardin'de düşünce adamları ve akademisyenlerin katılımı ile gerçekleştirilen Medrese Alimleri Toplantısı'nın dördüncüsü Diyarbakır'da yapıldı. Araştırmacı yazar Mazlumder GYK Üyesi Mehmet Alkış ve Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Halil Çiçek'in organize ettiği toplantı iki gün sürdü. Siirt, Bitlis, Bingöl, Şırnak, Gaziantep, Muş, Van, Şanlıurfa, Konya, İstanbul Mardin ve Diyarbakır gibi önemli ilim merkezlerinden alimlerinin büyük ilgi gösterdiği toplantıda birçok konu gündeme getirilirken önemli kararlar alındı. Toplantıya Lübnan ve Suriye'den de ilim adamları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Mazlumder GYK üyesi Mehmet Alkış her Müslüman'ın ailesi, mahallesi, beldesi, bölgesi, ülkesi ve dünyadan sorumlu olduğunu ifade ederek, "Çocuğumuzdan, eşimizden, akrabalarımızdan, komşularımızdan sorumlu olduğumuz kadar Kürtlerden, Türklerden, Araplardan, Suriye'den, Mısır'dan ve diğer yerlerden gücümüzün yettiği oranda sorumluyuz. Müslümanlar yeryüzünü imar etmekle görevlidir. Bu görevini yerine getirmediği için başkalarının dünyayı tahrip etmesinden de sorumludur. En büyük sorumluluk ise, peygamberlerin varisleri sıfatını ilim, ahlak ve ameliyle taşıması gereken alimlerindir. Bu sıfata sahip olanlar kendilerini aşmak, nefsin, malın, iktidarın, gurur ve kibrin tasallutundan kurtulmak zorundadırlar. Müslümanlar, direnmeyi, zulme karşı durmayı, risk almayı, bedel ödemeyi unutup dünya nimetlerinin ve rahat fikrinin esiri oldular. Halbuki adaleti yeryüzüne hakim kılmak ancak ve ancak rahatından fedakarlık yapmakla, risk almakla ve bedel ödemekle mümkündür. Rahat koltuklarımızda oturarak bunu gerçekleştiremeyiz. Peygamberlerin ömür boyu zahmet, eziyet, tehlike ve tehdit altında yaşamalarını, örnek almak zorunda değil miyiz? Bunun başka yolu yoktur. Rahatımızı bozmadan mesafe almamız ve mükellefiyetimizi yerine getirmemiz mümkün değildir. Dünyayı ıslahın yolu önce nefsimizi ıslahtan ve haklarımıza sahip çıkmaktan geçer. Kendi haklarına sahip çıkamayanlar başkalarının haklarını nasıl temin edebilirler? Yaşadığımız bölgede ve ülkede Müslümanlardan daha çok hakları gasp edilen bir kesim yoktur" dedi.

Şark alimleri, iki günün sonunda İslam aleminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini bir açıklamayla kamuoyuna duyurdu. Toplantıya Diyarbakır'ın kanaat önderlerinden Molla Hüseyin Elçi'nin yanı sıra Prof. Dr. Hulusi Kılıç, Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı M. Sırrı Şık, Midyat Müftüsü Muhammed Çiçek, Silvan Müftüsü Hüseyin Elçi, Oxin Medreslerinin Müderrisi Fettullah Ayte, İLEKDAV Başkanı Muhammed Tayyip Elçi, Gaziantep Bölgesinden Mazlumder GYK Üyesi Abdurrahim Çelik, ve çok sayıda davetli de katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Alkış Diyarbakır Gaziantep Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title