Haberler

Eşlerinin Sağlığı İçin Böbrekleri Başkalarına Bağışladılar

Sivas’ta yaşayan Çakmak ailesi ile Samsun’da yaşayan Torgay ailesi, böbrek nakli için başvurdukları Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde çapraz nakil yöntemiyle sağlıklarına kavuştu.

Sivas'ta yaşayan Çakmak ailesi ile Samsun'da yaşayan Torgay ailesi, böbrek nakli için başvurdukları Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde çapraz nakil yöntemiyle sağlıklarına kavuştu. Nakille hayat bulan böbrek hastaları Sultan Torgay ile Mustafa Çakmak, aralarında kardeşlik bağı oluştuğunu ve artık sürekli görüşeceklerini söyledi.

Samsun'da yaşayan Sultan Torgay (50), şeker hastalığına bağlı olarak böbrek yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle 1 yıldır diyalize bağlı olarak yaşıyordu. 29 yıllık eşi Necati Torgay'ın (52) bağışta bulunmak istemesi üzerine yapılan tahliller sonucunda doku ve kan gruplarının uyuşmadığı tespit edildi. Bunun üzerine aile Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelerek böbrek nakli için başvuruda bulundu. Aynı dönem içerisinde Sivas'ta yaşayan Mustafa Çakmak (45) da bir yıla yakın süredir diyalize bağlı olarak yaşamını sürdürüyordu. Çakmak, diyalizin verdiği acıya dayanamadığı ve hayatını olumsuz etkilediği için börek nakli başvurusunda bulundu. Çakmak ailesi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil Merkezi'nden olumlu yanıt gelmesi üzerine Antalya'ya gelerek verici aile olan Torgay ailesi ile tanıştı. Çapraz nakil yöntemiyle Sultan Togay'a Mustafa Çakmak'ın eşi Ayşe Çakmak böbrek bağışında bulundu. Sultan Torgay'ın eşi Necati Togay da Mustafa Çakmak'a böbreğini bağışladı.

"ARAMIZDA KARDEŞLİK OLUŞTU"

Operasyonun ardından böbrek hastası Sultan Torgay sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirterek, "Samsun'dan geldim. Şeker hastalığım vardı. Akdeniz Üniversitesi'ne gelmeye karar verdik. Çapraz nakle başvurduk. Diğer aile de geldi. 14 ay diyalize bağlı kaldım. Tanıdıklarımız Akdeniz Üniversitesi'ni tavsiye edince gelip nakil olmaya karar verdik. Tahlillerimiz olumlu çıktı. Herkese tavsiye ediyorum. Sivas'tan gelen aileyle tanıştık, kaynaştık ve benim eşim onun eşine böbrek verdi, onun eşi de bana böbrek verdi. Birbirimize gidip geleceğiz, aramızda bir kardeşlik oluştu" dedi.

Mustafa Çakmak'a böbrek bağışında bulunan Sultan Torgay'ın 29 yıllık eşi Necati Torgay ise eşini diyalizde gördüğünde üzüldüğünü belirterek şöyle konuştu:

"Eşim rahatsızlanınca böbrek bağışında bulunmak istedim ama kan grubumuz uyuşmadı. Akdeniz Üniversitesi'ne gelerek tahlillerimizi yaptık. Eşimle kan gruplarımız uyuşmadığı için böbreğimi veremedim. Çapraz nakille ben diğer aileye verdim. Onlar da benim eşime böbrek bağışında bulundu. Her iki hasta da sağlığına kavuştu. Herkese organ bağışında bulunmalarını tavsiye ediyorum. Eşimi diyaliz makinesinde görünce dayanamıyordum" dedi.

"İNANAMADIM, RÜYA GİBİYDİ"

Bir yıl yakın böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavi gören Mustafa Çakmak, ilk teşhiste eşinin kendisinin haberi olmadan bağışta bulunduğunu belirterek çok duygulandığını söyledi. Yapılan tahlillerde kan uyuşmazlığını olduğunu öğrenen Çakmak, şöyle konuştu:

"10 aydır böbrek rahatsızlığım vardı. Diyalize bağlıydım. Böbrek hastalığım ilk teşhis edildiğinde eşim benim haberim olmadan böbrek bağışında bulunmuş ama kan grubumuz tutmadı. Daha sonra İstanbul'a gittik. Oradan da bir sonuç alamayınca Akdeniz Üniversitesi'ni aradım ve bana hemen gelmemi uygun böbreğin bulunduğunu söylediler. Duyunca inanamadım rüya gibiydi" dedi.

"AYRILAMAYIZ, SÜREKLİ GÖRÜŞECEĞİZ"

Nakilden sonra kan kardeşi olduklarını belirten Mustafa Çakmak, "Tahlillerimizi yaptık uyumlu çıktı ve nakil olduk. Eşim, Sultan Torgay'a böbrek bağışında bulundu Sultan Hanım'ında eşi bana böbreğini verdi ikimizde iyileştik. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Ömür boyu gidip geleceğiz birbirimize kan kardeşi olduk, ayrılmayız" diye konuştu.

Eşinin sağlığına kavuşmasından dolayı mutlu olduğunu belirten ve Sultan Torgay'a böbrek bağışında bulunan Ayşe Çakmak ise, "Her iki hasta da sağlığına kavuştu. Eşimin hastalığını duyunca hiç düşünmeden bağış yapmaya karar verdim. Kan tahlili yaptık ama maalesef uyuşmadı, biz de çapraz yöntemini tercih ettik. Şimdi iyiler çok mutluyuz" diye konuştu.

Sağlığına kavuşan hastalar, organ bağışının hayat kurtardığını ve herkesin organ bağışında bulunması gerektiğini söyledi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Akdeniz Üniversitesi Ayşe Çakmak Samsun Sivas Yaşam Haberler

500

Yorumlar (1)

necati torgaytorgayneco55@hotmail.com:

ŞÜKÜR BU GÜNLERİMİZE......

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title