Haberler

Böbrek Taşı Hayat Kalitesini Düşürüyor

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, tedavi edilmeyen böbrek taşı hastalığının hayat kalitesini düşürdüğü gibi, böbrek kayıplarına da yol açabildiğini söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, tedavi edilmeyen böbrek taşı hastalığının hayat kalitesini düşürdüğü gibi, böbrek kayıplarına da yol açabildiğini söyledi.

Böbrek kanalları içerisinde oluşan mineral içerikli sert kitlelere böbrek taşı adı verildiğini belirten Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, "Böbrekler vücutta filtre görevi görür ve idrar yoluyla çeşitli atıkların dışarı gönderilmesini sağlar. Engelleyici önlemlerin alınmaması ve birtakım hayat tarzı değişikliklerine gidilmemesi halinde, böbrek taşlarının çevresel ve genetik faktörler sebebiyle tekrar etme riskinin çok yüksek olduğunu görmekteyiz. Az su içmek, aşırı kilo ya da çok tuzlu yemek başlıca nedenlerin yanı sıra böbrek taşlarının oluşumu genetik yani aileden gelen bir durum da olabilir. Böbrek taşı, böbrekte kalabileceği gibi, idrar yolundan aşağı doğru da gidebilir. Bu taşların büyüklükleri değişiklik gösterir" dedi.

BÖBREK TAŞI KANAMAYA YOL AÇIYOR

Böbrek taşları durdukları yerde ağrıya ve sancıya neden olmadığını ifade eden Aydoğan, "İdrar yolunda hareket etmeye başladıklarında günlük yaşantımız adına zor bir süreç başlar. Küçük bir taşın idrar yolunda ilerlemesi sorun olmayabilir, ancak daha büyük taşlar idrar yolunda sıkıştırmasına neden olmaktadır. Bu kişiye oldukça acı veren, kanamaya yol açan ve tehlikeli olabilecek bir hal alır. Yukarıda belirttiğimiz gibi böbrek taşı oluşumunun tek bir nedeni olmadığı gibi kesin bir nedeni de yoktur fakat çeşitli risk faktörleri sıralanabilir. Farklı türde böbrek taşları vardır ve taşın türüne göre, oluşum nedeni de değişebilir" diye konuştu.

SUYUN ÖNEMİ

Gün içerisinde yeterince sıvı almamak, böbrek taşı oluşumunda en büyük risk faktörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Aydoğan, "Az sıvı almak az idrara çıkmak anlamına gelir. Günde bir litrenin altında idrar atılması, böbrek taşlarının oluşumuna zemin hazırlar. Sıvı almak deyince, gün içinde bol çay ve kahve içmekle böbrek taşından korunduğunuzu düşünmeyin. Hem böbrekler açısından hem de genel vücut sağlığı açısından 'su' içmeniz önemlidir. Genel olarak günde 2 litre su içilmesi tavsiye edilir. Böbrek taşı oluşumuna karşı uygulayacağı karma ve dengeli beslenme desteklenmeli, lif içeren besinlerin tüketimi konusunda bilinçli olunması gerekmektedir. Okzalat içeren besinlerin (ıspanak, roka, tere, kako, çay yaprakları, ceviz, buğday kepeği) aşırı tüketiminden kaçınmak gereklidir. Hayvansal besinler aşırı olarak tüketilmemelidir. Hareket etmek vücuttaki tüm mekanizmaları dengeli hale getirmektedir" şeklinde konuştu.

BÖBREK TAŞI TEDAVİSİ

Böbrek taşlarının tedavi edilmediği taktirde karşılaşılacak sorunlar hakkında da bilgi veren Aydoğan şu bilgileri verdi: "Böbrek taşı tedavi edilmediği takdirde kişinin çektiği ağrılar sona ermeyecektir. Hayat kalitesi düşecektir. Yaptığınız bir şeyi yapmasına engel olacaktır. Taş eğer böbrekte herhangi bir genişlemeye neden olmuşsa böbrekte hasarın oluşmasına ve böbrek kaybına yol açmaktadır. Her iki böbrekte de taş varsa ve tedavi edilmezse işin sonu diyalize kadar uzanabilir. Bunun için uzman doktorlar tarafından yapılan muayene sonrası tespit edilen taşlar ilaç tedavisi ve bol sıvı alımı ile düşmüyor ise büyüklüğüne göre cerrahi bir işlem gerekiyor. ESWL yani vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma ve Kapalı Yöntemle Kırma yani üreterenoskopi gibi uygulamalar ile hastanın bu sorunu ortadan kaldırılmış olur." - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

şakir aydoğan Samsun Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title