Haberler

Yaşayan Sinema Dehası: Woody Allen Kimdir?

Güncelleme:

Başarılı yönetmen ve senarist Woody Allen 83 yıl süren sinema hayatına unutulmaz işler bıraktı. Birçok filme imza atan Allen şu sıralar üvey kızına taciz iddiaları ile gündemde. Peki, sayısız filme ve senaryoya imza atan Woody Allen kimdir, film sektörüne nasıl atıldı?

Annie Hall, Manhattan gibi yaptığı sayısız filmle bilinen ünlü yönetmen ve senarist Woody Allen üvey kızına taciz iddiasıyla gündeme geldi. Peki, Woody Allen kimdir, 83 yıllık yaşamına neler sığdırdı, komedi yazarlığı nasıl başladı? Ünlü yönetmen hakkındaki her şey haberimizde...

WOODY ALLEN KİMDİR?

Woody Allen, 1935 yılında New York'ta dünyaya geldi. Asıl ismi Allen Stewart Konigsberg olan ünlü yönetmen, "Woody Herman"a olan hayranlığından dolayı "Woody" adını kullanmaya başladı. Orta sınıflı bir ailenin mensubu olan Allen, Ortodoks bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Allen'ın sinemaya ilgisi 3 yaşındayken annesinin götürdüğü "Pamuk Prenses" filmiyle başlamış oldu. Yönetmenin babası çiftçilik yaparken annesi çiçekçi dükkanındaki kitaplardan sorumluydu. Bir kız kardeşe sahip olan Allen, güzel bir çocukluk geçiremedi. Ailesinden sağlıklı iletişim kurduğu tek kişi dedesi oldu. Woody Allen, Evde Yidce (yahudi dili) ve Almanca konuşulduğu için çocukluğu döneminde Yidce konuştu. Yahudi kültürünü ve mizahını içinde bulunduran bu dil Allen'ın komedi yeteneğinin ortaya çıkmasına yardımcı oldu. 16 yaşındayken yerel gazetelerde espri yazıları yayınlanan Allen, utangaç kişiliğinden dolayı yazar kimliğinin arkadaş çevresinde bilinmesini istemedi bu yüzden yazılarında ismi yayınlanmadı.

Woody Allen Kimdir?

YÖNETMENLİK YAPTIĞI FİLMLERDE OYNADI

Yönetmenlik yeteneği kadar senaryo yazmasıyla da bilinen Allen, senaryosunu yönettiği pek çok filmde rol aldı. En çok bilinen filmleri 1972 yapımı "Everything You Always Wanted To Know About Sex", 1977 yapımı"Annie Hall", 1986 yapımı"Hannah and Her Sisters" ve 1997 yapımı "Everyone Says I Love You" bunlardan bazılarıdır. 1965'te ilk senaryosunu yazan Woody Allen, aynı yıl "What's New Pussycat" filminde rol aldı. Yazdığı senaryoların değiştirilmesi üzerine yalnızca kendi yönettiği filmlerde senaryo yazma kararı alan Allen, "Casino Royale"de oynadıktan sonra 1966'da "What's Up Tiger Lily"nin çekimini tamamladı. Daha sonra kariyer merdivenlerini çifter çifter çıkmasını sağlayan "Take the Money and Run"ı çekti. 1969 yapımlı filmin ardından United Artists firmasıyla çalışmya başladı.

Woody Allen Kimdir?

ÖZEL HAYATI

1954'te Harlene Rosen ile evlenen Allen, 1962'de boşandı. Ardından 1971 yapımlı "Bananas"filminin yıldızı Loise Lasser ile 1966'da hayatını birleştirdi. Bu evlilik sadece 3 yıl sürdü. Daha sonra "Play It Again, Sam" oyununda beraber çalıştığı Diane Keating ile birlikte olmaya başladı. İkili başta "Annie Hall" olmak üzere pek çok projeye imza attı. 1980'de Mia Farrowile birlikte olmaya başlayan Allen'ın bu birlikteliği ise 12 yıl sürdü. Çift bu evlilik sürerken 2 çocuk evlat edindi.

Felsefe öğrencisi Harlene Rosen ile 1954te başlayan ilk evliliği, 1962]'ta sona erdi. Ardından "Bananas" (1971) filminin yıldızlarından Louise Lasser ile 1966 yılında dünya evine girdi ancak bu evlilik pek uzun sürmedi ve çift, 1969'da boşandı. 1970li yıllarda yazdığı "Play It Again, Sam" adlı Broadway oyununda oynattığı Diane Keating ile bir süre beraber oldu ve birlikte "Annie Hall" gibi kariyerindeki en önemli filmlerden birinde ve bir çok projede yer aldılar. 1980li yılların başında 12 yıl sürecek olan birlikteliğine Mia Farrow ile başlayan yönetmen, bu süre içinde 2 çocuk evlat edindi.

Woody Allen Kimdir?

ÜVEY KIZIYLA EVLENDİ

Yönetmen evlatlık edindiği çocuklarından Soon-Yi Previn ile birlikte olmaya başladı. Aralarında 35 yaş bulunan ikilinin ilişkisi tüm Hollywood sektöründe sansasyon oldu. Hiçbir zaman baba-kız ilişkileri olmadığını açıklayan çift 1997'de evlendikten sonra 2 çocuk evlat edindi.

Woody Allen Kimdir?

ÜVEY KIZI TACİZDE BULUNDUĞUNU İDDİA ETTİ

Woddy Allen'ın üvey kızı Dylan Farrow, geçtiğimiz aylarda üvey babasının kendisini taciz ettiğini açıklamıştı. Allen ise bu iddiaları her zaman yalanladı. Dylan Farrow babasıyla ilgili Amerikan CBS televizyonuna şu şekilde konuştu: ilgili "Yalan söylüyor ve bu yalanı uzun zamandır söylüyor". Bunun üzerine Allen'dan cevap gecikmedi: Kızıma hiçbir zaman cinsel tacizde bulunmadım".

Woody Allen Kimdir?

Farrow, 7 yaşındayken annesinin kır evinde Allen'in tacizini anlattı. "Yüzümü göstermek ve hikayemi anlatmak istiyorum. Daha yüksek sesle konuşmak istiyorum" diyen Farrow, "Ben oyuncak trenle oynarken, cinsel tacize uğradım" şeklinde konuştu.

HOLLYWOOD OYUNCULARI DA ELEŞTİRDİ

Taciz olayı Hollywood gündeminde de büyük yankı buldu. Pek çok oyuncu Allen'a karşı açıklamalar yaptı. Söz konusu iddialar sonucu Woody Allen suçsuz bulundu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Woody Allen Yönetmen Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title