Haberler

Viranşehir'de Cami Yetersizliği

ŞANLIURFA (İHA) – Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesi merkezindeki Kışla Camii'nin yetersizliği yüzünde cemaat hem kış hem yaz mevsiminde bahçede namaz kılmak zorunda kaldığı bildirildi.

ŞANLIURFA (İHA) – Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesi merkezindeki Kışla Camii'nin yetersizliği yüzünde cemaat hem kış hem yaz mevsiminde bahçede namaz kılmak zorunda kaldığı bildirildi.

Kışla Camii Yaşatma Derneği Başkanı Eyyup Yıldırım, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 2006 tarihinde camiinin tarihi belgelerinin korunup yeniden yapılmasını karar verilmesine rağmen 2011 yılında Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun verdiği karar ile caminin koruma altına alındığını söyledi.

Dernek Başkanı Yıldırım, caminin içerisinde beton blok içerisinde 40X50 ebadında beyaz taş üzerine kabartma Arapça yazı ile tarihsiz, "Ehli hayrın yardımı ile büyük oldu bu camimiz, razı olsun cümlesinden Gaffur'u ahad Allahımız" ibaresi yazılı olduğunu söyledi. Yıldırım, bu caminin yeniden daha güzel bir şekilde yapılması için tüm yetkililerden duyarlılık ve yardım beklediklerini söyledi.

Camii cemaatinden ve dernek yönetiminde görevli Mehmet Tepeaşan, caminin yıkılıp yeniden yapılması için tüm çalışmaları yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

"Modern bir için tüm projelerimiz hazır. 3 katlı olacak olan caminin lojman ve Kur'an kursu da projeden mevcut. Tüm hazırlıklarımız yapıldı. Ancak Tabiat varlıklarını koruma kurulu 2011 yılında verdiği karar ile camiyi koruma altına aldı. Betonarme olan camide mevcut olan bir kitabe var. Bu kitabede tarih yazılı değil. Camiinin dış duvarında olan kitabe ise bir mezar taşı yazısıdır. Bu iki kitabeyi biz yeni camii inşaatında kurulun göstereceği yere almaya hazırız. Caminin minaresini de yetkililerin göstereceği yere taşımaya hazırız. Cami şuanda ikindi vaktinde bile cemaate yetersiz kalıyor. Cuma günleri caminin içindeki cemaat kadar dışarıda cemaat yazın sıcakta, kışın ise soğuk ve yağmurda namaz kılmak zorunda kalıyor. Camiyi yıkıp yeniden yapmak istedik. 3 yıl bunun mücadelesini verdik. Caminin geniş bir alanı var. Camiyi yıkıp yeniden modern bir camii yapmak istiyoruz. Cami tabiat varlıklarını koruma kurulu tarafından koruma altına alınmış. Ancak, cami betonarme bir binadan ibarettir. Kurulun sahiplendi iki adet yazıt ve minareyi bir koruyacağımızı defalarca kurula bildirdik."

Cami bahçesinde bulunan hücreleri tamamen betonarme yapılar olduğu belirten Tepeaşan, kurulun bunları bile koruma altına aldığını söyledi. Tepeaşan, "Viranşehir'in merkezinde yer alan bu ibadethane artık ihtiyaca cevap veremiyor. Cami duvarlarında bulunan yazıtların ve minarenin korunması garantisini veriyoruz. Şimdi camimiz çok yetersiz. Yeni projede eni 6, boyu ise 10 metre daha genişletmeyi amaçlıyoruz. 3 katlı kapsamlı bir mekan oluşturmayı düşünüyoruz. Camii yanında 3 katlı 90 metre karelik lojman yapmayı düşünüyoruz. Bu binada imam, müezzin ve Kur'an kursundan oluşacak. Bu projemiz hazır. Derneğimizin yönetiminde Sayın Milletvekilimiz Mehmet Akyürek'te bulunuyor. Kendisinden de bu konuda destek bekliyoruz. Önümüzdeki tek engel tabiat varlıklarını koruma kuruludur" dedi.

Viranşehirli Mehmet Dinçer ise caminin şehrin en güzel yerinde olduğunu belirterek caminin ilçenin vitrini sayıldığını söyledi. Caminin takriben 70-80 yıllık bir mazisin olduğunu dile getiren Dinçer, betonarme olan bu binan tarihi değerinin olmadığını söyledi. Mehmet Dinçer, "Kurulun kararını tekrar gözden geçirmesini istiyoruz. Biz bu camiyi yıkıp yerine modern bir camii inşa etmek istiyoruz. Diğer memleketlerde olduğu gibi Viranşehir'in de güzel bir camiye ihtiyacı var. Yetkililerden rica ediyoruz. Gelip tekrar baksınlar. Cemaatimiz yaz, kış dışarıda namaz kılmak zorunda kalıyor. Çünkü çok yetersiz kalıyor. Tabiat varlıklarını koruma kurulundan onay bekliyoruz."

Dernek yetkililerinden Cuma Şehmusoğlu da çok girişimde bulunmalarına rağmen caminin yeniden yapılması konuşunda başarılı olamadıklarını belirterek, Başbakan ve diyanetten konuya eğilmesini talep ettiklerini söyledi. Caminin duvarları ve çatının çatlak olduğunu belirten Cuma Şehmusoğlu camide rahat namız kılamadıklarını ifade etti.

Caminin dış duvarında bulunan ve bir mezar taşı olan kitabede, Allah rızası için Fatiha istendikten sonra, "burada Merhum Babizade Müslüm Efendi, İbrahim Paşa'nın hanımı Hace Adile Hanım ile Yüzbaşı Osman Efendi gömülüdür. Allah kendilerine çok rahmet eylesin" denilmektedir. Ölüm tarihleri ise birincisi Müslüm Efendi hicri 1342 (milledi 1923), ikincisi Adile Hanım hicri 1343 (miladi 1924), üçüncüsü ise Yüzbaşı Osman Efendi miladi 1935 senesinde vefat etmişlerdir. Yazılı olarak duruyor.

Kışla mahallesinde bulunan merkezi caminin şu andaki kapasitesinin 500 iken, yeni proje ile cami kapasitesinin 3 bin olacağı bildirildi. - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Osman Efendi Viranşehir Şanlıurfa Cemaat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title