Haberler

Vicdani'nin İçinde Bir Hissikablelvuku" İzleyiciyle Buluştu

Haldun Taner'in "Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım" adlı eserinden yola çıkarak hazırlanan "Vicdani'nin İçinde Bir Hissikablelvuku" adlı oyun, tiyatroseverlerle buluştu.

Sahne Maslak'ta prömiyerini gerçekleştiren oyunda, Ozan Erdönmez, Mehmetcan Özkenar, Gizem Akdoğan, Bora Öğünç, Ensar Gündüzay, Fatih Şeremetli, Dilan Oğuz ve Emre Dalar rol alıyor.

Oyunun uyarlamasını yapan ve yöneten Mine Çerçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserin "Vicdani" isimli bir adamın trajikomik hayat hikayesini anlattığını söyledi.

Çerçi, "Vicdani" karakterinin dürüst ve uysal bir delikanlı olduğuna işaret ederek, "Vicdani, içinde bulunduğu toplumun kurallarına ayak uymaya çalışırken çeşitli koşullandırmaların tuzağına düşüp, kendi çöküşünü hazırlıyor. Vicdani Yurdakiler'in hayat hikayesini izlerken aynı zamanda Türkiye'nin hiç değişmeyen ve tekrar eden çeşitli tarihsel süreçlerine de tanık oluyoruz." dedi.

"Prova süreci uzun ve çetrefilli oldu"

Oyunu İtalyan commedia dell'arte maskelerinden ilhamla hazırladıklarına dikkati çeken Çerçi, şöyle devam etti:

"Haldun Taner'in 'Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım' eserini komedya maskelerine uyarlarken anlatıcının anlattığı Türkiye tarihine bu oyunda her ne kadar yer vermesek de, bu tarihsel evrelerin tekrarına ve yarattığı etkiye sadık kaldık. Çünkü kahramanımızın çöküşü sadece insan ilişkilerinde düştüğü tuzaklarla değil, aynı zamanda siyasi atmosferin baskısıyla da ilgili. Prova süreci, müziğin ve maskenin varlığı nedeniyle uzun ve çetrefilli oldu. Maske iyi bir beden kullanımı ve güçlü bir oyunculuk bilgisi talep ediyor. Daha önce maske eğitimi almamış oyuncuları bu teknikle hazırlamak uzun sürdü. Ayrıca müziğin oyunla bir araya gelmesi de uzun bir çalışma süreci gerektiriyor."

Çerçi, bir tiyatro oyununda maske kullanmanın zor olduğundan da bahsederek, "Oyunu maskelere uyarlamak kendi başına bir meydan okuma kanımca. Fakat belgesel tiyatro, kabare, müzikal, taşlama, Karagöz ve meddah gibi çeşitli formları bir araya getiren bir metni, maskeye uyarlamak benim için zor ama keyifliydi. Oyun, aynı zamanda Türkiye'nin hiç değişmeyen ve tekrar eden evreleri üzerine kurulu olduğu için, oyunun her daim politikliğini ve güncelliğini koruması işimizi bir ölçüde kolaylaştırdı." diye konuştu.

"Seyirciye çok keyif verecek bir iş"

Oyuncu Mehmetcan Özkenar da provalara yaz döneminde başladıklarını anlatarak, "Fiziksel olarak zorlayıcı bir süreç oldu. Çünkü yarım maske evreninde oynarken çok yüksek bir enerji düzeyini korumamız gerekiyor. Genel olarak çok eğlenceli geçti. Mine Hoca da doğaçlamalara açık olduğu için, biz nasıl eğleniyorsak öyle oynadık ve doğaçladık. Sonunda ortaya çok eğlenceli bir iş çıktı. Seyirciye çok keyif verecek ve duygulandıracak bir iş olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Oyuncu Gizem Akdoğan da keyifli bir prova süreci geçirdiklerini dile getirerek, "Beraber bir sürü şey keşfettik, öğrendik, eğlendik. Bu süreci benim için önemli kılan bir şey daha var. Mine Hanım, benim mezun olduğum Fiziksel Tiyatro ve Komedi Okulundan hocam. Dolayısıyla okuldan mezun olduktan sonra onunla böyle bir oyun sürecine girmek benim için ayrıca kıymetli." ifadelerini kullandı.

Fatih Şeremetli ise oyunda anlatıcı ve müzisyen olarak yer aldığını söyleyerek, "Maskelere müzikle eşlik etmek harika bir şey. Prova süreci bizim için uzun, zorlu ve bir sürü yeni keşifle geçti. Tiyatronun içindeyim ama bir oyunda müzisyen olarak da yer almak farklı bir keyif. Müzik Direktörümüz Berkay Yiğitaslan'ın da üzerimizde emeği büyük oldu. Prömiyer oyunu seyirciden harika tepkiler aldı. Şimdi yeni bir yolculuk başlıyor bizim için." dedi.

Fitiko Kumpanya tarafından sahnelenen oyunun müziklerini Berkay Yiğitaslan, maske tasarımını Kevin Casey, kostüm tasarımını Ülkü Şahin, ışık tasarımını Hasan Demir, koreografileri ise Fatma Sarı ve Ensar Gündüzay hazırladı.

"Vicdani'nin İçinde Bir Hissikablelvuku" ayrıca 1 Mart'ta Kadıköy Boa Sahne'de izlenebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Haldun Taner Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title