Haberler

Vanlılar bu yıl flamingoya hasret

Güncelleme:

Vanlılar bu yıl flamingoya hasret Van'da 9 kez düzenlenen flamingo festivali, bu yıl flamingo olmayınca yapılmadıVAN - Van merkez İpekyolu ilçesi sınırlarında bulunan Erçek Gölü Sulak Alanı'nı, her yıl ziyaret eden binlerce flamingo bu yıl yaşam alanlarına çok az sayıda geldi.

Vanlılar bu yıl flamingoya hasret

Van'da 9 kez düzenlenen flamingo festivali, bu yıl flamingo olmayınca yapılmadı

VAN - Van merkez İpekyolu ilçesi sınırlarında bulunan Erçek Gölü Sulak Alanı'nı, her yıl ziyaret eden binlerce flamingo bu yıl yaşam alanlarına çok az sayıda geldi.

Her yıl binlerce flamingonun geldiği ve festivallerin düzenlendiği Erçek Gölü Sulak Alanı'na bu yıl yaklaşık 400 flamingo geldi. Konu il ilgili İHA'ya açıklamada bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü havzası sulak alanları, bozulmamış doğası ile yaban hayvanlarına veya bu bölgede yaşayan evcil hayvanlara mekan oluşturmakta. Bu yönden zengin çeşitliliğe sahip. Bunlardan biriside göç yolu üzerinde dinlenme ve beslenme olarak kullanıldığı sulak alanları kullanmakta. Flamingolar, Mart'ın sonu Nisan'ın başından başlayıp Kasım'ın sonuna kadar çok büyük miktarda Van Gölü havzasının çevresinde Erçek Gölü'nde bayraklaşan daha çok çoğalan ve orada besleniyorlar. Flamingolar, görsel şölenleri ile kendilerini seyretmeye gelen halk büyük zevk alıyordu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma Merkezi olarak bu hayvanların yaşadıkları yeri, ortamı, çevreyi kontrol ederek herhangi bir sorun olduğunda müdahale ediyorduk. Biz yine aynı rutin kontrollerimizi Van Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri yaptık, yapıyoruz. Bizim Erçek Gölü'nde, Van Gölü havzasında, Gevaş Göründü'de, Yoldöndü'de, Erciş Çelebibağ'da flamingoların gelmesine bizden kaynaklanan engel olacak herhangi bir olumsuzluk yok" dedi.

İran'ın Urumiye Gölü'nde bu sene kuraklık yaşandığından dolayı flamingolar gelmedi"

Bu yıl flamingoların sayısının yok denilecek kadar az olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aslan, "Flamingoların sayısı bu yıl neredeyse yok denecek kadar az. Eskiden 10 binlerden bahsedilirken şimdi binlerle yüzlerle ifade ediliyor. Bu da sadece Karagündüz bölgesinde, Çelebibağ'da bulunuyor. Bunun sebebi bizim göç yolu üzerimizde olan İran'ın Urumiye Gölü'nde çoğaldıktan sonra bizim ülkemiz sınırlarında Akgöl'de, Erçek'te, çevresinde ve az önce saydığımız bu sulak alanda 8 ay veya 6 aya yakın misafir olup buradan da kışın daha sıcak bölgelere gitmektedirler. Yaptığımız ön araştırmalarda, 'tabii bunun araştırılması gerekir' Urumiye Gölü'nün bu sene kuruduğu, batak olduğu ve kuluçkaya yatmadıklarından dolayı flamingoların gelmediğini ve İran'ın başka bölgelerini tercih ettiğini görüyoruz. Bu göç yolu üzerinden değil de Körfez üzerinden artık sulak alanlarda kendilerine yol bulduklarını tespit ettik. Dolayısıyla bu sene flamingo sayısı Van'da az olacak. Çünkü ekolojik denge böyle bir şey, sınır tanımaz. Siz eğer göçmen hayvanlarınızı belirli bir bölgede sizin sınırlarınızın dışında da tahrip olsa burası etkilenir. Bunda da üreme yerlerindeki azalmasına bağlı olarak İran'daki üremenin, gölün kuruması ve kurutulması onun araştırılması gerekir. Buna bağlı olarak bu sene flamingo sayısı az olacak, belki de flamingo görmeden bu sezonu kapatacağız" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

ERÇEK GÖLÜ İpekyolu Erçek Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title