Haberler

Uydu Takip Cihazı Takılan Kaplumbağalar Denizle Buluştu

(DEKAMER) uydu takip cihazı takılan 4 caretta caretta düzenlenen törenle denize bırakıldı.

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki Deniz Kaplumbağa Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde

(DEKAMER) uydu takip cihazı takılan 4 caretta caretta düzenlenen törenle denize bırakıldı.

Antalya ve Muğla bölgesinde yaralı bulunan ve tedavileri tamamlanan 4 caretta carettanın kabuklarına DEKAMER yetkilileri tarafından uydu takip cihazı takıldı.

Dalyan beldesindeki İztuzu Plajı'ndan denize bırakılan caretta carettaların doğal yaşamlarının izlenmesi amacıyla takılan uydu takip cihazları, kaplumbağalar hava almak için su yüzüne çıktıklarında sinyal göndererek nerede olduklarının tespit edilmesini sağlayacak.

İztuzu Plajı'nda düzenlenen törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, tedavileri tamamlanan 4 caretta carettaya uydu takip cihazı takıldıktan sonra doğal ortamları olan denize bırakıldığını söyledi. Kaplumbağaları doğal ortamlarına bırakmanın bakanlık olarak kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Uzun, bu işe gönül veren herkese teşekkür etti.

Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya ise bakanlık olarak deniz kaplumbağalarını korumaya çalıştıklarını kaydetti. Burada yapılan hizmetleri her anlamda desteklediklerini belirten İyimaya, "Bu projelerin üniversitelerimiz tarafından takip edilmesi, öğrencilerimiz ve vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi, bizim için çok önemli. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bu kaplumbağaları korumaları ve sahip çıkmaları gerekiyor. Herkesten deniz kaplumbağalarına sevgi göstermelerini istiyoruz" dedi.

DEKAMER Müdürü Yakup Kaska da Antalya ve Muğla bölgesinden yaralı olarak gelen kaplumbağaların tedavileri tamamlandıktan sonra uydu takip cihazı takılarak doğal ortamlarına kavuşturulduklarını belirtti.

Kaplumbağaların kumsalda neler yaptıklarını bildiklerini ancak denizdeki yaşamlarını tam olarak bilmediklerini anlatan Kaska, "Kaplumbağalar denizde nereye gidiyor, hangi mevsimde nerede oluyorlar bunlar hakkında bilgimiz yoktu. Bu cihazlar sayesinde kaplumbağaların hareketlerini izleyip, nerede olduklarını uydu üzerinden görebileceğiz" diye konuştu.

Kaska, deniz kaplumbağalarının sadece bu ülkenin değil tüm dünyanın kaplumbağaları olduğunu, verilen farklı isimlerle Akdeniz'de dolaşmaya devam ettiklerini kaydetti.

-13 kaplumbağaya cihaz takıldı-

Bugüne kadar 13 deniz kaplumbağasına uydu takip cihazı taktıklarını dile getiren Kaska, "Bu kaplumbağaların bir kısmı bu bölgede kaldı diğerleri ise Tunus, Cezayir, Suriye, Mısır, İsrail'e gitti. Onların her hareketini taktığımız uydu takip cihazlarıyla takip ettik" dedi.

Kaska, cihazların süresi ve sinyal göndermesiyle ilgili zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını ancak bazı cihazlardan bir yıla kadar bilgi aldıklarını vurguladı.

Konuşmaların ardından DEKAMER yetkilileri, denize girerek kaplumbağaların açık denize ulaşmalarına yardımcı oldu.

Uydu takip cihazı takılan kaplumbağalara "Ayşegül, Osman, Hakan ve Çoban" isimleri verildi.

Muhabir: Utku Uçrak / Şamil Kahveci

Yayıncı: Nurettin Coşkun - MUĞLA

Kaynak: AA / Yerel

Yakup Kaska Antalya Ortaca Muğla Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title