Haberler

Üniversiteyi Kazanamayanlara Ek Kontenjan Fırsatı

Güncelleme:

ÖSYM'nin yerleştirme sonuçlarını açıklamasıyla birlikte 214 bin 430 kontenjan boş kaldı.

Bunun üniversiteye giremeyen adaylar için yeni bir fırsat olduğu görüşünde olan uzmanlar, iyi bir rehberlik desteği ile istenilen bölüm ve istenilen üniversiteye girme şansının halen yüksek olduğunun altını çiziyorlar.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 26 Temmuz'dabiten tercih döneminin ardından yerleştirme sonuçlarını açıkladı.Üniversitelerin örgün lisans programlarında 50 bin 817, ön lisansprogramlarında ise 163 bin 613 olmak üzere, 214 bin 430 kontenjan boş kaldı.Peki istediği bölüme yerleşemeyen veya herhangi bir bölüme / programayerleşemeyenler için her şey bitti mi? Uzmanlar, aldığı puanla herhangi birbölüme yerleşemeyen üniversite adaylarının önümüzdeki günlerde açıklanacak ekyerleştirme tercihi ile hayallerine kavuşabileceklerine işaret ediyor."Yerleşemeyenler için umutlar sona ermedi" diyen İstanbul Aydın ÜniversitesiRehberlik Koordinatörü Sebahattin Kutlu, YGS ve LYS'de alınan puanların ekyerleştirme için kullanılabileceğine dikkat çekiyor: "Üniversiteye girememişolmak, ilk yaptığımız tercihlerde istediğimiz okula, istediğimiz bölüme yerleşememişolmak aslında sürecin bittiği anlamına gelmiyor. Birçok adayımız dışarıdakaldı. Ama baktığınızda üniversitelerde de 215 bini aşkın, hatta kayıtyaptırmayanlarla birlikte ek kontenjanda 300 bini bulacak bir kontenjanımızolacak. Bu ciddi bir fırsattır. İlk tercihlerde olduğu gibi, yine bir tercihyapma fırsatı var. Yani üniversiteli olma fırsatı halen devam ediyor."

Doğru bir tercih listesiyle yeniden ek yerleştirme içinbaşvuruların yapılabileceğini belirten Kutlu, ek yerleştirmenin hem ilk yerleştirmedehiçbir lisans / önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar için, hem de özelyetenek sınavı ile alan bir programa yerleşen veya yerleşemeyen adaylar için defırsat yaratacağına vurgu yapıyor. ÖSYM'nin açıklayacağı ek kontenjanlardaistediği bölüm / program olan üniversite adaylarının bu fırsatı kaçırmamasıgerektiğine işaret ediyor.

'Doğru tercih ile üniversiteye yerleşmek mümkün'

Sebahattin Kutlu, adayların ek tercih döneminde doğru bir yol izleyereküniversitelere yerleşebileceklerinin altını çizerek, "İlk tercih döneminegöre çok daha az adayın tercih yapacağı bu dönemde yerleşme şansı doğru birtercih listesi ile hayli yüksek olacaktır. Bu dönemde adaylar hem bölümtercihlerini gözden geçirmeli hem de üniversiteler hakkında detaylı bilgi almalılar.Daha önce bilgi sahibi olmadıkları bölümler hakkında eğitim ve kariyerolanaklarını değerlendirmeliler. Örneğin; lisans okumak isteyen ancak tabanpuan şartına takılan bir aday gireceği ön lisans programını DGS yolu ileistediği lisans programına devam edebilir. Bu konuda adaylara destek olmak,sorularını cevaplamak için İstanbul Aydın Üniversitesi olarak başta kampüsümüzolmak üzere, Türkiye'nin dört bir yanında tercih danışma merkezlerioluşturacağız."

Ek kontenjandankimler yararlanabilir?

Ağustos ayının sonunda açıklanacak ek yerleştirmedenyararlanmak için ilk koşul 2017 ÖSYS'ye başvurmak, baraj puan olan 150'yi aşmakve merkezi yerleştirmede herhangi bir programa yerleşmemiş olmak. ÖSYS'ye hiçbaşvurmamış olan ya da herhangi bir lisans / önlisans programına yerleşmiş olanadaylar kayıt yaptırmış olsun ya da olmasın; Açıköğretim Fakültesi de olsa ekkontenjandan yararlanamayacak. Özel yetenek sınavı ile alan bir programayerleşen adaylar ise yararlanabilecek.

Ek Yerleştirmede, 2017-ÖSYS İlk Yerleştirmede kontenjanıdolmaması nedeniyle, ya da yerleştiği halde kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyleaçık oluşan programlara öğrenci alınıyor. İlk yerleştirmede dolmadığı içinminimum puanı oluşmamış olan programları, 2017-ÖSYS'ye başvurmuş ancak, hiçbirlisans / önlisans programına yerleşmemiş olan adaylardan, programın aldığı puantüründe ham olarak lisans programları için 180; önlisans programları için ise150 ya da daha yüksek puan almış olan tüm adaylar tercih edebilecek.

Bir programa ilk yerleştirmede kontenjanı kadar adayyerleştirilmiş ve açık, kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle oluşmuşsa, buprogram için minimum puan oluşmuş demektir.

Sadece lisans programlarında taban puan oluşmuşsa bupuanın üstünde olma şartı aranacak.

Hangi üniversitede hangi programlara kaç öğrencialınacağı, programların hangi puan türü ile öğrenci alacağı, oluşmuşsa minimumpuanları gibi temel bilgiler ise ÖSYM'nin www.osym.gov.tr adresindeyayımlanacak 'Ek Yerleştirme Kılavuzu'nda yer alacak.

Ek Yerleştirmetercihinde nelere dikkat edilmeli?

Tercih yapılırken ilk yerleştirmede olduğu gibi ve dahaönce açıklandığı gibi LYS puanı ile alan lisans programları için ilgili LYSpuanı, YGS puanı ile alan lisans programları için ilgili YGS puanları geçerliolacak. Bu sınavlarda baraj puanlarının aşılmış olması şart.

Bölümler, en çok girilmek istenenden, en az istenenedoğru sıralanır ve başarı sırası, minimum puan açısından, istek sırasınıoynatmayacak biçimde, gözden geçirilir. Tercih edilen yükseköğretim programınınhangi üniversitede ve hangi şehirde olduğu, öğretim dili ve süresi, programınözel koşullarının olup olmadığı kılavuz yardımıyla ve web siteleri iyice irdelenir.

İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihlerarasında ne olursa olsun yer verilmemelidir. Daha çok istenen bir yükseköğretimprogramı, salt yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenden ötürü dahaaz istenen bir programın altına alınmamalıdır.

Yerleştirilmede tercih sırasının bir önemi yoktur. Aday,kaçıncı sıraya yazmış olursa olsun, tercih ettiği bir bölüme, diğer tercih edenadaylarla birlikte Y-YGS/LYS puanlarına göre sıralanmış olarak ve kontenjandahilinde yerleştirilecek. Tercih sırası sadece adayın önceliklerini ÖSYM'yebildirmiş olması açısından önem arzediyor.

Boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme tercihleri,kurban bayramından sonra; ek kontenjan yerleştirme sonuçları ve üniversitekayıt işlemleri ise eylül ayının ikinci haftası itibariyle gerçekleştirilecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Aydın Üniversitesi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title