Haberler

'Ulusal ve Uluslar Arası Boyutlarıyla Görev Uyuşmazlıkları ve Uyuşmazlık Mahkemesi" Sempozyumu

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Serruh Kaleli, ilk kez bir Uyuşmazlık Mahkemesi ile ilgili sempozyum düzenlendiğini belirterek, "Artan dava sayılarını dikkate aldığımızda, bir hukuk problemi ile karşı karşıya olduğumuz gözüküyor" dedi.'Ulusal ve...

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Serruh Kaleli, ilk kez bir Uyuşmazlık Mahkemesi ile ilgili sempozyum düzenlendiğini belirterek, "Artan dava sayılarını dikkate aldığımızda, bir hukuk problemi ile karşı karşıya olduğumuz gözüküyor" dedi.

'Ulusal ve Uluslararası Boyutlarıyla Görev Uyuşmazlıkları ve Uyuşmazlık Mahkemesi' Konulu Sempozyum Anayasa Mahkemesi binasında düzenlendi. Sempozyuma Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Yardımcı Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Sayıştay Başkanı Recai Akyel ve diğer yetkililer katıldı.

Anayasa Başkanvekili Serruh Kaleli, ilk kez bir Uyuşmazlık Mahkemesi ile ilgili sempozyum düzenlendiğini belirterek, "Artan dava sayılarını dikkate aldığımızda, bir hukuk problemi ile karşı karşıya olduğumuz gözüküyor" diye konuştu.

Müzik dinletisinden sonra Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür konuşma yaptı. Özgüldür, yaptığı konuşmada, Uyuşmazlık Mahkemesi'nin 1945 yılından itibaren Türk yargı sisteminde yer aldığını belirterek, 1961 ve 1982 Anayasaları ile bir yüksek mahkeme olarak kabul edildiğini ve Uyuşmazlık Mahkemesi'nin Türkiye'nin en büyük altı mahkemesinden biri olarak görev yaptığını hatırlattı.

TBMM gündeminde bulunan ve Adalet Komisyonu'ndan 25 Haziran tarihinde kabul edilen Kanun tasarısı ile Uyuşmazlık Mahkemesi'nin müstakil bütçe ve sürekli idari personel kadrolarına kavuşmasının öngörüldüğünü belirten Özgüldür, "Bu tasarının kanunlaşmasıyla Uyuşmazlık Mahkemesi diğer yüksek mahkemelerle aynı konuma gelmiş olacaktır. Diğer bir deyişle, bu tasarının kanunlaşmasıyla, Uyuşmazlık Mahkemesi'nin Anayasa'nın öngördüğü idari, mali ve yarışalım bağımsızlığının fiilen gerçekleşmesi sonucunu doğuracaktır" ifadelerini kullandı.

Özgüldür, uyuşmazlık Mahkemesi'nin 68 yıllık tarihinde bugüne kadar mahkemeye toplam 18 bin dosyanın geldiğini kaydederek, bunun yıllık olarak 300 civarında dosyaya denk geldiğini ifade etti. Özgüldür, son iki yıldır Uyuşmazlık Mahkemesi'ne başvuruların 2013 yılında bin 500 dava geldiğini ve bunların bin 300'ünün karar bağlandığını söyledi. Özgüldür,"Yıl sonu itibariyle gelen dosya sayısının 3 bine ulaşacağını tahmin ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Kuşkusuz bu rakamlar görev uyuşmazlıklarını çözmezler yükümlü bir mahkeme için çok yüksektir ve Fransa Uyuşmazlık Mahkemesi'nin web sitesinden aldığımız bilgiye göre bu ülkedeki yıllık ortalama 50 olan dosya sayısıyla kıyaslanmayacak durumdadır" şeklinde konuştu.

Sempozyum ile Uyumazlık Mahkemesi ulusal ve uluslararası platformda ilk kez ele alınacağını belirten Özgüldür, Türk Uyuşmazlık Mahkemesi ile Fransa Uyuşmazlık Mahkemesi arasında paralellik gösterdiğini kaydetti. Özgüldür, " 'Olumlu görev uyuşmazlığı', 'olumsuz görev uyuşmazlığını önleyici başvuru', 'bir yargı yerinin tamamen kendi inisiyatifi ile yaptığı başvuru', 'olumsuz görev uyuşmazlığı' ve 'hüküm uyuşmazlığı' olmak üzere Fransız Uyuşmazlık Mahkemesi'nin görev konuları, Mahkememiz bakımından büyük benzerlik göstermektedir" diye konuştu.

Düzenlenen Sempozyumun görev uyuşmazlıkları konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi paylaşımına vesile olacağını söyleyen Özgüldür, sempozyumun mahkemeye yol haritası olacağını ifade etti.

Daha sonra sempozyum katılımcısı ülkelerden gelen konuklar konuşma yaptılar.

Anayasa Başkan Vekili Serruh Kaleli, ilk kez bir Uyuşmazlık Mahkemesi ile ilgili sempozyum düzenlendiğini belirterek, "Artan dava sayılarını dikkate aldığımızda, bir hukuk problemi ile karşı karşıya olduğumuz gözüküyor" ifadelerini kullandı.

Sempozyuma Pakistan, Fransa, Makedonya, Azerbaycan, KKTC, Kosova, Kazakistan ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti katıldı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

anayasa mahkemesi bekir bozdağ haşim kılıç fransa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title