Haberler

Türkülere Sevdalı Macar Sanatçı, Türkiye ve Macaristan Arasında Kültür Elçisi Olmak İstiyor

MACARİSTAN'dan 7 yıl önce İstanbul'a geldikten sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde okuyan Erdal Erzincan ve eşi Mercan Erzincan'dan ders alan Majda Maria Guessous, Türkler'e ve türkülere sevdalandığını, Türk ve Macar halkları arasında kültür elçisi olmak istediğini söyledi.

MACARİSTAN'dan 7 yıl önce İstanbul'a geldikten sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde okuyan Erdal Erzincan ve eşi Mercan Erzincan'dan ders alan Majda Maria Guessous, Türkler'e ve türkülere sevdalandığını, Türk ve Macar halkları arasında kültür elçisi olmak istediğini söyledi. 1 hafta içerisinde Kayseri ve İstanbul'da 3 konser veren Macar Maria Guessous, bu süre içerisinde ayrıca saz dersi aldı.

İstanbul Macar Kültür ve Dostluk Derneği,  Macar Ulusal Haftası ve yaklaşan Cumhuriyet Bayramı nedeniyle ile etkinlik düzenledi. Majda Maria Guessous, Kayseri'den sonra İstanbul Sarıyer ve son olarak dün akşam Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde Macar sanatçı Ivan Atilla Barvich ile Macar Kültür Dostluk Dernek Başkanı Erdal Şalikoğlu'nun da zaman zaman eşlik ettiği konser verdi. Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Macar sanatçının konser verdiği haftanın Türkiye ve Macaristan tarihinde büyük önemi bulunduğunu aynı zamanda Türk Halk Ozanı Aşık Veysel'in 123'üncü doğum günününe denk gelmesi için çok önemli olduğunu söyledi.

"TÜRKLER VE TÜRKÜLER ÇOK İÇTEN"

Bugüne kadar Amerika'nın yanı sıra Hindistan, Avrupa ülkeleri ve Ortadoğu'daki çeşitli ülkelerde bağlama çalarak hayranı olduğu Aşık Veysel'den, Yunus Emre'ye, Pir Sultan Abdal'a kadar değişik halk ozanının türkü ve deyişlerini Türkçe, Macarca söyleyen Majda Maria Guessous, 7 yıl önce erasmus programı kapsamında geldiği İstanbul'da kendisini geliştirebilmek için Türkçe ve bağlama çalmayı öğrenmeye çalıştığını söyledi. İstanbul'da bulunduğu 1 hafta içerisinde ABD'deki Indiana Üniversitesi'nde post doktora tezini veren ' Türk Halk Müziği sanatçısı Dr. Yusuf Benli'den bağlama konusunda ders alan Macar sanatçı, DHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Majda Maria Guessous, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde okuduğu sırada Türk Halk Müziği'nin çok renkli olduğunu fark ettiğini vurgulayarak "Türküler bana çok içten geliyordu. Türküler, kültürlerin içinde insanın hayatının renklerini yansıtır. Türküler bize enerji verir" dedi. Annesi Macar, babası Faslı olan Majda Maria Guessous, Türk Halk Müziği'nin yayınlanan Türk dizilerinin de etkisiyle Macaristan'da her geçen gün daha fazla bilindiğini kaydederek şöyle konuştu:

"Bizim ilişkimiz, kardeşliğimiz 1000 yıl öncesine dayanıyor. Atalarımız birlikte dolaştı. Ondan geliyor bu ilişki. Türkçe Türküleri dünyanın her yanında söylüyorum. Kuveyt'te, Suudi Arabistan'da da Türkçe türküler söyledim. Müzik elçisi; kültürlerin arasında dostluk köprüsü olmayı  isterim. 50'den fazla türkü ve deyiş biliyorum. Aşık Veysel, Pir Sultan, Yunus Emre'nin deyişlerini, anonim, Karadeniz, Ege, İç Anadolu türkülerini çok severim."

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Macaristan İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title