Haberler

Türkiye'nin İletişimde İkinci Baharı-Kablotv Şebekesi Raporu"

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, 4,5G'ye geçiş sürecinde ulusal fiber altyapının yetersiz olduğunu belirterek, "Mevcut Kablo TV internet şebekesi, genişbantın yaygınlaştırılmasında değerlendirilmek için bekleyen ikinci ve çok önemli bir fırsat olacak" dedi.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, 4,5G'ye geçiş sürecinde ulusal fiber altyapının yetersiz olduğunu belirterek, "Mevcut Kablo TV internet şebekesi, genişbantın yaygınlaştırılmasında değerlendirilmek için bekleyen ikinci ve çok önemli bir fırsat olacak" dedi.

Arıak, basın mensuplarıyla bir araya gelerek " Türkiye'nin İletişimde İkinci Baharı-KabloTV Şebekesi Raporu"nu paylaştı.

Nisan ayı itibarıyla uygulanmaya başlanacak 4,5G teknolojisi için Türkiye'deki fiber altyapının yetersiz olduğunu savunan Arıak, Kablo TV altyapısının özelleştirilerek telekomünikasyon sistemine dahil edilmesiyle etkin bir altyapı ağına ulaşılacağını söyledi.

4,5G dönüşümüyle Türkiye'de teknolojik altyapı konusunda farkındalığın arttığını kaydeden Arıak, 4,5G dönüşümünde yaşanabilecek tıkanıklıkların Kablo TV altyapısı ile aşılmasının Türkiye'ye ve telekomünikasyon sektörüne tasarruf sağlayacağını söyledi.

"KabloTV şebekesi işletmecilerin önüne geniş bir otoyol sunacak"

Türkiye'nin bilgi toplumuna mevcut genişbant altyapısıyla gidemeyeceğini belirten Arıak, altyapı yatırımlarının bütün telekomünikasyon paydaşları arasında ortak kullanılması gerektiğini yineledi. Arıak şöyle konuştu:

"Genişbant internetin diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye açısından da öneminin farkında olan siyasi iradenin önünde, genişbant yatırımlarının son beş yılda yeterli büyüklükte gerçekleşmemiş olması sorunu bulunmaktadır. Dolayısıyla, mevcut Kablo TV internet şebekesi, genişbantın yaygınlaştırılmasında değerlendirilmek için bekleyen ikinci ve çok önemli bir fırsat olacaktır.

KabloTV şebekesi, hem alternatif işletmecilerin hem de mobil işletmecilerin önüne geniş bir otoyol sunacaktır. Böylece rekabeti artıracak ve vatandaşlara ses-internet-video gibi tüm hizmetlerin rekabet altında sunulmasına katkı yapacaktır. Son zamanlarda ortak bir telekom altyapı şirketinin kurulması konusu gündemdedir. Böyle bir durum gerçekleşirse, Kablo TV alt yapısı da büyük alt yapının önemli bir parçası olabilir."

Arıak, Kablo TV altyapısının küçümsenemeyecek bir genişliği olduğuna işaret ederek, "Bir mukayese açısından söylersek kablolu TV şebekesi dediğimiz TÜRKSAT'ın elinde olan şebeke, Superonline'ın uzun zamandır yapmakta olduğu fiber şebekeden daha geniş kitleye ulaşan bir şebekedir. Onları üst üste koyduğunuz zaman önemli bir kapsama sağlamış oluyorlar." diye konuştu.

"Fiber şebeke yapımındaki açığa önemli bir çare olacak"

Devletin geçen yıl kablo TV alt yapısını özelleştirmeyi planladığını anımsatan Arıak, siyasi atmosfer nedeniyle bunun mümkün olamadığını, 4,5G'ye geçişte hızlandırılabileceğini kaydetti. Arıak şunları söyledi:

"Kalkınma Bakanlığı tarafından yayınlanan, 2014-2018 arası 'Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planında 2015 sonuna kadar 'Kablo TV ve İnternet Alt Yapısının Özelleştirilmesi' hedefinin bulunduğunu biliyoruz.

Bu altyapının özelleştirilmesi ile Türkiye'nin elde edebileceği en büyük fayda arasında 4,5G yatırımlarında fiber konusunda yaşanan sıkıntıların aşılabilmesi var. Kablo TV şebekesinin özelleştirilmesi, duraklamaya giren ADSL ve hızlanamayan fiber şebeke yapımındaki açığa çare söz konusu."

"Yeterince değerlendirilemeyen Kablo TV şebekesi, genişbant internet için değerlendirilmeli"

Toplantıda verilen bilgilere göre, kablolu yayın hizmeti sunan TÜRKSAT'ın 2015 yılı dördüncü çeyreği itibarıyla toplam 1,16 milyon kablo TV abonesi bulunuyor. Teledünya markasıyla sunulan sayısal Kablo TV abone sayısı 798 binin, kablo internet abone sayısı 629 binin ve kablo telefon hizmetinden yararlanan abone sayısı ise 34 binin üzerinde seyrediyor.

Kablo TV abone sayısına bakıldığında, 2004 yılında Türk Telekom yönetimindeyken raporlanan 2,5 milyon erişilebilir hane sayısı 11 yıllık sürede yüzde 40 artarak 3,6 milyona çıktı.

Buna karşın TV abone sayısı aynı dönemde 1 milyon 75 binden ancak 1 milyon 160 bine çıkabildi.

TELKODER yetkilileri, 3 milyon 600 bin ev ve iş yerine 100-150 MBPS yüksek hızında internet sağlama kapasitesi bulunan Kablo TV şebekesinin özelleştirilmesi durumunda, 4,5G'nin fiber ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacağını belirtti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Yusuf Ata Arıak Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title