Haberler

Türkiye'nin İki Başlı Sistemle Yola Devam Etmesi Mümkün Değil"

Gazeteci Yazar Kemal Öztürk, Türkiye'nin iki başlı sistemle yola devam etmesinin mümkün olmadığını belirterek, 16 Nisan'da halkoyuna sunulacak anayasa değişikliğinde yürütme erkinin iki değil tek seçilmiş iradeye verilmesinin amaçlandığını söyledi.

Öztürk, ABD'nin başkenti Washington DC yakınındaki Amerika Diyanet Merkezi'nde, Forum USA gazetesinin MÜSİAD USA sponsorluğunda düzenlediği "Global Düşünce Söyleşileri"nin ilkinde Türk toplumuyla bir araya gelerek halk oylamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

" Türkiye'de Sistem Tartışmaları" başlıklı programda konuşan Öztürk, Türkiye'de yapılmak istenenin siyasal ve rejim anlamında değil teknik bir değişiklik olduğunu bildirdi.

Sistem tartışmalarının Tanzimat Dönemi'ne kadar gittiğini anlatan Öztürk, "Son 200 yılı anlamadan bugünkü sorunlarımızı anlayamazsınız." dedi.

Anayasanın ilk 4 maddesinin rejimi belirlediğini kaydeden Öztürk, bunlarla ilgili bir düzenleme öngörülmediği için rejim değişikliğinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Sistem tıkanıklığının Türkiye'deki en önemli sorunların başında geldiğine işaret eden Öztürk, bunun nedeninin ise askeri müdahaleler olduğunu belirtti.

Öztürk, 1980 Anayasası'nın Türkiye tarihinin en kötü anayasası, 1924 Anayasası'nın ise en iyisi olduğu görüşünü savunarak, "Artık Türkiye'nin yeni ve özgürlükler üzerine kurulu bir anayasaya ihtiyacı var." ifadesini kullandı.

"Bir gemide iki kaptan olmaz"

Öztürk, seçilmiş çift iradenin olduğu yerde her zaman sorunlar yaşanacağına dikkati çekti.

Kimin başbakan olduğunun çok fazla öneminin bulunmadığını söyleyen Öztürk, "O sistem çalışmaz.

Bir gemide iki kaptan olmaz.

Türkiye'de yürütme erkini iki değil tek seçilmiş iradeye vermek üzere bir değişiklik yapılıyor." görüşünü dile getirdi.

Dünyada ve özellikle Ortadoğu'da ciddi değişim ve krizler yaşandığını hatırlatan Öztürk, bu noktada İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılma kararı (Brexit) ve Donald Trump'ın başkanlığını örnek verdi. Kemal Öztürk, "Artık kapitalizm, emperyalizm ve globalizm gibi Batılı modernizmin ürettiği değerler kendisine zarar vermeye başladı. Şimdi 'dur' demek istiyorlar." diye konuştu.

Dünyanın çok hızlı bir değişimden geçtiğine işaret eden Öztürk, "Yanı başımızda iki savaş var. Böyle bir ortamda Türkiye'nin iki başlı sistemle yola devam etmesi mümkün değil. Daha güçlü ve merkezi bir yönetim şart." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin güçlü olma ve ayakları üzerinde durma zorunluğu bulunduğunu vurgulayan Öztürk, bunu ne Rusya'ya ne ABD'ye ne de AB'ye dayanarak yapabileceğini, Türkiye'nin kurtarıcısının kendi milleti olduğunu ifade etti.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Batılı ülkelerin pozisyonlarının görüldüğünü anlatan Öztürk, ABD ve AB ülkelerinden yeterli desteğin görülmediğini belirtti.

Öztürk, ABD'nin daha fazla içine kapanacağı, AB'nin dağılacağı ve Ortadoğu'da daha büyük sorunların ortaya çıkacağı bir sürece girilebileceğine de değinerek, "Bunlar olabilir. Bunun için Türkiye'nin güçlü olması lazım. Bizim en büyük gücümüz de milli birlik içinde olmamızdır." yorumunu aktardı.

ABD'de yaklaşık 15 yıldır aylık olarak yayımlanan Forum USA gazetesi, Amerika'da yaşayan Türkleri bir araya getiren en önemli mecralardan biri olarak biliniyor.

Gazetenin organize ettiği "Global Düşünce Söyleşileri" yarın New York'ta, cumartesi günü New Jersey'de gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Kemal Öztürk Washington Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title