Haberler

Türkiye 4B Uydusunu Uzaya Fırlattı

Güncelleme:

Türksat 4B uydusu, Kazakistan Baykonur Üssü'nden Türkiye saatiyle 23.40'ta uzaya fırlatıldı. Yeni uyduyla Türkiye, Avrupa'dan Afrika'ya kadar bir çok yerde geniş bant hızlı internet erişimini sağlamış olacak.

Türkiye'nin uzaya gönderilen 7. haberleşme uydusu Türksat 4B, bugün Türkiye saatiyle 23.40'ta Kazakistan Baykonur'dan fırlatıldı. Fırlatmadan 9 saat sonra uydu, fırlatıcı roketin son kademesinden ayrılacak. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başlayacak. Uydu daha sonra üzerindeki itki sistemiyle yörüngesine yerleşecek.

Türksat 4B'nin kontrolü için bu süreçte Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada'daki uydu istasyonları kullanılacak.

İLK SİNYAL 9 SAT SONRA

Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu, 48 gün boyunca performans testlerine tabi tutulacak. Türksat 4B uydusunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak.

UYDUNUN ÖZELLİKLERİ

Türksat 4B, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Asya ile Türk Cumhuriyetlerini kapsayacak. Yaklaşık 5 ton ağırlığa sahip uydu, Japonya'da Türk mühendislerin de katılımıyla üretildi. Türksat 4A ve 4B uydularının yapımında görev alan 14 Türk mühendis, Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın yapımında da çalışıyor.

4B haberleşme uydusunun, Baykonur'dan fırlatılmasının ardından, 50 derece doğu yörüngesinde teslim alınacağını ve Türkiye'nin 50 derecede işletilecek ilk uydusunun 4B olacağını belirten Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, uydunun Avrupa, Asya, Afrika, Ortadoğu ile Türk Cumhuriyetlerini kapsayacağını söyledi.

"İNTERNET HIZI ARTACAK"

Ka band ile uydudan sağlanan internetin hızında artış sağlanacağını bildiren Bilgin, "Türksat 4B uydusunda yer alan ka band ile daha uygun maliyet ile yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak ve toplam 3 Gbps veri haberleşme kapasitesi artışı sağlanacak" dedi.

Bilgin, uydunun ka frekans bandında sağlayacağı 792 MHz ilave kapasitenin televizyonların canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacağını ifade ederek, "Türksat 3A, Türksat 4A haberleşme uyduları üzerinde veri haberleşmesi ve canlı yayın geçişleri için ayrılan kapasitenin Türksat 4B uydusuna aktarılarak, 42 derece doğu yörüngesinde televizyon yayıncılığı için kapasite artışı sağlanacak ve daha fazla TV kanalına hizmet verilebilecek" diye konuştu.

Türksat 4B uydusunun üretimi 4 Haziran 2014'te tamamlanmış, Baykonur Uzay Üssü'nde proton roketinde başka uyduların fırlatılması sırasında meydana gelen arızalar nedeniyle fırlatma işlemleri durdurulmuş, Türksat 4B için de 16 Ekim 2015 tarihi belirlenmişti.

"GURUR DUYUYORUZ"

Konuyla ilgili TRT canlı yayınında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu "Gurur duyuyoruz, milletimize hayırlı olsun." dedi.

Davutoğlu şöyle devam etti:

"Eskiden imkanlarımız sınırlıydı. Şimdi uzaya kendi imkanlarımızla uydu fırlatıyoruz. Stratejik olarak güç kazanıyoruz. Çok daha ucuz iletişim ortamlarına kavuşacağız. Türkiye'nin coğrafi koşulları nedeniyle de önemli bir boşluğu dolduracak. Kapsamı alanı da çok büyük bir alana yayılacak. Engellemek istedikleri Türkiye bu. Bunlar daha başlangıç."

YENİ UYDU HAYATIMIZA NELER KATACAK

TRT Haber yayınına katılan Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, yeni uydunun hayatımıza neler katacağını şöyle anlattı:

Bu uydumuz faaliyete geçtiği an biz 3A uydusunu data kapasitesini, internet kapasitesini 4B'ye aktaracağız.

Daha önce uzaya fırlattığımız 3A uydumuz ve 4A uydumuz tamamen televizyon yayıncılığına tahsis edilmiş olacak.

Bu fırlattığımız 4B uydusuyla birlikte tüm Avrupa, Kuzey Afrika, Asya, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu'ya yönelik olarak geniş bant hızlı internet erişimini sağlamış olacağız. Çok ucuz maaliyetlerle.

Altyapının henüz gitmediği, fiber optiğin henüz ulaşmadığı alanlar da dahil olmak üzere bu kadar geniş coğrafyaya internet ağını götürmüş olacağız.

4A ve 3A'dan boşalttığımız dataya yönelik kapasiteleri de tamamen televizyon yayıncılığında kullanacağız. Afiraka da dahil olmak üzere bütün bu bölgeler tamamen eriştiğimiz noktalar olacak.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Kazakistan Türksat Türkiye Teknoloji Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (188)

kemalMobil-ANDROID:

onlar konuşur ak parti uzayda bile ÇALAR

17
35
yanıtYanıtla
maho:

UYANIK OL EY ANADOLU HALKI. . . . NEDEN HERKES AKP VE RECEP TAYİP ERDOĞAN A SALDİRİYOR. . ÇÜNKÜ VATANİMİZ İÇİN GÜZEL İŞLER YAPİYORDA ONDAN. . KENDİ TANKİMİZ, HELİKOPTERİMİZ, SAVAŞ GEMİMİZ, İHA LAR, UYDULAR. . . . HEP KENDİMİZ YAPIYORUZ. . . BAŞ ORTUSUNU UNUTMA, KORKMADAN CAMİYE GİDEBİLİYORUZ. . . İMF YE BORCU BU HÜKÜMET BİTİRDİ. DİK DURAN TÜRKİYE VAR ARTIK. . . BU İÇ VE DIŞ DUSMANLARİN ZORUNA GİDİYOR. . . . İNADİNA AKP. . . VATANINI, BAYRAĞINI, DİNİ SEVEN . . . . AKP YE GELİR. . .

45
6
yanıtYanıtla
timuçin:

Ak parti yapar onlar bakar

36
10
yanıtYanıtla
İSTİKLAL:

Bir uydu yapmak kaç yıl sürerde iki yılda iki tane fırlatılıyor?yapana helall olsun.

40
2
yanıtYanıtla
Devaj:

Akpe anten takmis diye koyunlar gururlaniyor

3
39
yanıtYanıtla
Gercekler:

Siz ne taktiniz lan hortumcular katiller catlayin

yanıt5
yanıt0
hasan:

senin giibi dinsiz hainler oldugu sürece bu ülke ilerlemez ama yok olmaya mahkumsunuz bu milli bir proje yatırım hizmet senin gibi öküzler anlamaz

yanıt5
yanıt0
konyalı:

siz heykelden başka ne yapmayı bilirsiniz putçular

yanıt2
yanıt0
yumruk:

Biz senin gibi etek takmıyoruz en azından. Yumoşlar icraat olarak ancak kıvırtmayı bilir.

yanıt0
yanıt0
yunusMobil-ANDROID:

helal olsun Ak Parti yapar diğerleri sadece boş boş konuşur

30
7
yanıtYanıtla
Tüm 188 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title