Haberler

Türk Hariciyesi Dünyaya Diplomasi Dersi Veriyor

NAZLI YÜZBAŞIOĞLU/SÜMEYYE ÖZER - Diplomasi Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mesut Özcan, Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı ile Latin Amerika, Asya, Afrika, Balkanlar, Ortadoğu ve Avrupa'dan 68 diplomata eğitim verildiğini...

NAZLI YÜZBAŞIOĞLU/SÜMEYYE ÖZER - Diplomasi Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mesut Özcan, Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı ile Latin Amerika, Asya, Afrika, Balkanlar, Ortadoğu ve Avrupa'dan 68 diplomata eğitim verildiğini belirterek, "Özellikle bu kadar çok ve farklı ülkeden çok farklı arka planlardan katılımcıların olması Birleşmiş Milletlere (BM) benzetiliyor." dedi.

Prof. Dr. Özcan, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi tarafından yabancı diplomatlara yönelik gerçekleştirilen Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı'nı AA muhabirine değerlendirdi.

Bu yıl 9-29 Nisan'da düzenlenen programa Afrika, Latin Amerika, Asya, Avrupa gibi dünyanın dört bir köşesinden 68 ülkeden diplomatın katıldığını belirten Özcan, "Yaklaşık 3 hafta boyunca Türkiye'de bulunacaklar. İki haftalık eğitim sürecimiz Ankara'da gerçekleşecek. Sonrasında ise Kapadokya, Konya, Antalya ve İstanbul'da Türk tarihi ve kültüründen örnekleri gösterebileceğimiz bir kültür ziyaretiyle programımızı tamamlayacağız." diye konuştu.

Özcan, dış politikaya ve uluslararası ilişkilerin farklı yönlerine dair seminerleri içeren programda Türk kültürüne, edebiyatına, sanatına ilişkin faaliyetlerin de yer aldığını belirtti.

"Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı BM Genel Kurulu gibi"

Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı'nın dünyanın dört bir köşesinden diplomatları bir araya getirdiğine dikkati çeken Özcan, "Özellikle bu kadar çok ve farklı ülkeden çok farklı arka planlardan katılımcıların olması Birleşmiş Milletlere (BM) benzetiliyor. Katılımcı olarak 68 ülke oldukça büyük bir sayı." dedi.

Farklı birikimlere sahip diplomatların programa davet edildiğini vurgulayan Özcan, "Avrupa'dan, Afrika'dan, Uzak Asya'dan, Latin Amerika'dan arkadaşlarımız bir araya geliyor. Bu onlar için de çok farklı bir tecrübe çünkü Avustralyalı bir diplomatın Latin Amerikalı bir diplomatla, Afrika'dan bir diplomatın Balkanlar'dan bir diplomatla her ortamda bir araya gelme ihtimali çok düşük. Erken yaşta böyle bir tecrübe elde etmiş olmaları uzun vadede onlara diplomatik anlamda önemli katkılar, bağlantılar sağlamış oluyor." diye konuştu.

Diplomasi Akademisinin yabancı diplomatlara yönelik programlarından son derece olumlu geri bildirimler aldıklarını kaydeden Özcan, şöyle devam etti:

"Geçen dönemlerde bizden eğitim alan arkadaşlar, Türkiye'den cumhurbaşkanı, başbakan, bakan düzeyindeki ziyaretlerde Türk heyetine mihmandar olarak görevlendiriliyorlar. Türkiye ile daha önceden böyle bir münasebetlerinin olması bize çok daha pozitif yaklaşmalarını sağlıyor. Buraya gelen yabancı diplomatların bir kısmı bulundukları ülkelerin dışişleri bakanlıklarında özel kalem veya daha üst görevlerde bulunabiliyorlar. Türk diplomatlarının, iş adamlarının veya siyasetçilerin o ülkeyle olan ilişkilerinde onlara bir kapı açmış oluyor çünkü Türkiye'den çoğu zaman çok olumlu hatıralarla ayrılmaları onların Türkiye'ye yönelik bakış açılarını, Türk diplomatlarına, siyasetçilerine, iş adamlarına yönelik bakış açılarını olumlu yönde etkiliyor."

"Türkiye'de okudum, diplomat olarak dönmek hayalimdi"

Programa Kosova Dışişleri Bakanlığından katılan Gent Gjikolli "Bu program Kosova ve diğer ülkelerdeki diplomatlar için Türk diplomatlarla tanışmak, kendi aramızda diplomasi ağını genişletmek, Türk halkıyla bir araya gelmek, Ankara ve Türkiye'deki önemli yerleri ziyaret etmek için çok büyük bir fırsat." dedi.

Görevi gereği ikili bölgesel ilişkiler konularına odaklandığını ve görev alanı içinde Türkiye'nin de olduğunu belirten Gjikolli, "Üniversiteyi Türkiye'de okudum. Bir gün buraya diplomat olarak dönmek hayalimdi. Buraya ülkemin bir diplomatı olarak geldiğim için çok heyecanlıyım. Öğrenimimi Ankara Üniversitesinde tamamladım. Bu hayalimi gerçekleştirmemde emeği geçen hocalarıma ve Türk halkına teşekkür ederim." ifadesini kullandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığında 12 yıldır çalışan Asıman Aliyev de 2010-2015 yıllarında Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosluğunda görev yaptığını, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Nahçıvan Dairesinde Protokol Şubesi Sorumlusu olarak çalıştığını ve yaklaşık üç yıldır birinci katip olarak görev aldığını anlattı.

Programa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Aliyev, "Bu programla Türkiye'nin dış politikasına ilişkin izlenim ve tecrübelerimiz çoğalacak hem de Türkiye'yi yakından tanıma fırsatımız olacak." dedi.

Nijeryalı diplomat Victory Tamunobelema JaJa da genç diplomatları bir araya getirerek diplomasi tecrübelerini paylaşmalarına imkan sağlayan Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisine teşekkür etti.

Jaja, "Türkiye'ye ilk kez geldim. Burada gördüklerimden, karşılaştıklarımdan, yemekten çok memnun kaldım. Anıtkabir'i ziyaret ettik. Bu da Türkiye algımızı zenginleştiren önemli bir tecrübeydi." diye konuştu.

Uluslararası Genç Diplomatlar Programı

Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisince yabancı diplomatlara yönelik ikili ve çok taraflı eğitim programları kapsamındaki Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı, 1992'den bu yana düzenleniyor.

Farklı ülkelerden davet edilen genç diplomatların diplomasi yetenek ve becerilerinin geliştirmesine katkıda bulunma ve güncel Türk dış politikası ile uluslararası sorunlara ilişkin bilgilendirme yapma hedefini taşıyan program, 5 kıtada 131 ülkeyi kapsıyor.

Diplomasi Akademisi tarafından program kapsamında bugüne kadar Asya Pasifik bölgesinden 160, Ortadoğu'dan 93, Balkanlar'dan 117, Afrika'dan 214, Avrupa'dan 107, Orta Asya ve Kafkasya'dan 328, Latin Amerika ve Karayipler'den de 104 yabancı genç diplomat olmak üzere toplam bin 123 diplomata eğitim verildi.

Geçen yıl ise toplam 397 yabancı diplomat, bakanlığın gerçekleştirdiği ikili ve çok taraflı eğitim programlarından faydalandı.

Programın katılımcılarına, uluslararası siyasi ve ekonomik konular, dünya gündeminde öne çıkan güncel gelişmeler, bölgesel gelişmeler, Türk dış politikası, Türkiye ekonomisi, Türk tarihi, kültürü, sanatı, mimarisi, müziği ve dili ile diplomatik beceriler, müzakere teknikleri, hitabet, liderlik, çatışma çözümü gibi alanlarda dersler veriliyor.

Dışişleri Bakanlığı mensupları, akademisyenler ve emekli büyükelçiler tarafından verilen derslerin yanı sıra program kapsamında Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması amacıyla Çorum-Hattuşaş, Kapadokya, Konya, Antalya ve İstanbul gibi illere de ziyaretler düzenleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title