Haberler

'Türk Devletleri Birliği Mümkün Mü?" Paneli

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara, "Türk dünyasında bölgesel ve kültürel iş birliği mümkündür." dedi.

Avrasya Bir Vakfı ve Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) iş birliğinde Avrasya Bir Vakfı Genel Merkezi'nde "Türk devletleri birliği mümkün mü?" başlıklı panel düzenlendi. Panele, Abdülvahap Kara'nın yanı sıra, İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ömer Aksu ve Prof. Dr. İlyas Topsakal ile Kazakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapıyev katıldı.

Panelde konuşan Kara, Türk dünyasının önemli isimlerinden, Türkistan'da Rus Bolşeviklere karşı 1917'de gerçekleştirilen isyanın planlayıcılarından Mustafa Çokay'ın Türk dünyasının birliği üzerine olan görüşlerini anlattı.

Çokay'ın Türk dünyasında coğrafi dağınıklıktan ötürü siyasi birlik değil bölgesel birlik olabileceği fikrini dile getirdiğinin altını çizen Kara, "Çokay, Azerbaycan'ı örnek göstererek, Kafkaslar'daki ülkelerle bölgesel iş birliği yapılabileceğini söylüyor. Türk dünyasında kültürel birliğin mutlaka sağlanması gerektiğini söylüyor. İsmail Gaspıralı da Türk dünyasında dilde, fikirde, işte birlik şiarını ortaya atıyor. Böylece gazeteler İstanbul'dan Semerkant'a kadar her yerde okunabilir. Çokay'ın görüşüne göre Türkistan'ı ve Türklüğü dünyaya sevdirmemiz gerekiyor. Fakat dünyada Türklere karşı olumsuz yargılar var. Bu bizden kaynaklanmıyor. Türk dünyasının birleşmesinden endişe duyan ülkeler bizi dünyaya kötü gösterme çabasındalar. Türk dünyasında bölgesel ve kültürel işbirliği mümkündür." diye konuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Avrasya Ekonomik Birliği ve Şanghay İşbirliği Örgütü'nü kurarak bölgesel iş birliği konusunda çaba sarf ettiğini anlatan Kara, İpek Yolu'nun önemini kaybetmesiyle Türk dünyasının da gerilediğini ve Orta Asya birliğiyle bu yolun tekrar işlev kazanacağını belirtti.

Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orta Asya birliği kurulduğu takdirde, bu bölge güven ve istikrar kazanacaktır. Bölgenin kaynaklarının birleşmesine sebep olacaktır. Bu birlik ile birçok sorun halledilebilir. Nazarbayev, Orta Asya birliği kurulmazsa sömürgeci ülkenin gelmesini beklemiş gibi olacağımızı söylüyor. Ekim Devrimi'nin akabinde bu birliğin kurulması için çaba gösterildi ve Rusya Güneydoğu Müslümanları Federasyonu kuruluyor. Türk Orta Asya birliğinin kurulması için ikinci teşebbüs ise Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla oldu. Slav Cumhuriyetleri Birliği oluşturuldu. Diğer teşebbüs Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan arasında kuruldu ancak tüm bu çabalar boşa gitti. En son Nazarbayev bir girişimde bulundu fakat diğer devletlerden yeterince destek görmedi. Bu teşebbüsler gerçekleşmedi ama bu ileride gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez."

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Aksu da, Türk birliği kelimesini en güzel şekilde dile getiren kişinin İsmail Gaspıralı olduğunu belirterek, Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya'nın dünyanın kalpgahı olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Topsakal ise Doç. Dr. Türk birliğinin düşüşünün birçok sebebinin olduğuna dikkati çekerek, "Bizim geçmişte yenilgimiz, kültürel değil siyasidir. Siyasi birlikteliğe gerek yok, gönül birliği olsun yeter. Dengeleri sağlamak için Türkistan birliği gerekli. " değerlendirmesinde bulundu.

Panele katılan Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapıyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Türk birliğinin kurulması konusundaki görüşlerini aktararak, konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Üniversitesi Abdulvahap Kara Kazakistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title