Haberler

Tüllüşah Bitkisi Koruma Altına Alındı

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD), Pamukkale Üniversitesi işbirliği ve Kuşadası Belediyesi'nin katkılarıyla yürütülen "Kuşadası Bitkileri" envanter çalışması sonucunda dünyada sadece Kuşadası'nda yetişen "Tüllüşah" isimli bitki türü koruma altına alındı.

Anavatanı Kuşadası olan ve Tüllüşah (Aydın Gaşağı) olarak bilinen Centaurea Mykalea, ilk defa Kuşadası'ndan toplanarak bilim dünyasına tanıtılmış ve adını Samsun Dağları'nın antik ismi olan Mykale'den almıştı.

Yürütülen Kuşadası bitkileri envanteri çalışmaları kapsamında Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ali Çelik ve EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü Tüllüşah fidanlarını Gazibeğendi mevkiine dikti. Dünyada sadece Kuşadası'nda yetişen Tüllüşah'ın tohumlarını laboratuar ortamında detaylı olarak incelemek ve koruma altına almak için çalışmaların devam edeceğini belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü "Yürütülen çalışmalar sonunda Tüllüşah'ın tohumları toplayarak çimlendireceğiz. Daha sonra tekrar doğal ortamlarına aktarma çalışmaları yapacağız. Buna ek olarak doğal ortamda yetişen fideleri, doğal botanik parkı içerisine transfer ederek koruma çalışmalarını yürüteceğiz" dedi.

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ali Çelik ise botanik turizmiyle ilgilenenler için Tüllüşah'ın cazip bir tür olduğunu belirterek "Dünyada sadece bu bölgede yetişen endemik bir tür olması nedeniyle Tüllüşah, Kuşadası tanıtımlarında da kullanılabilecek değerli bir bitki olup, botanik turizmi yapanlara cazip gelecek önemli bir türdür. Çok az kalması ve yaşam alanlarının tahrip olması nedeniyle, bu önemli bitkinin tanıtılması ve korunması gerekmektedir. Araştırıldığında Kuşadası'nda önemli birçok doğal kaynak türlerinin var olduğu, ancak bu türlerin bulunduğu habitatların her an tahribatlarla karşılaşabileceği görülmektedir. Kuşadası'nda tespit ettiğimiz başta Tüllüşah (Aydın Gaşağı) olmak üzere, Tüylü Çan Çiçeği, Kıyı Sarımsağı, Aydın Ölmez Çiçeği ve Anadolu Ebegümeci gibi endemik ve nadir türlerin tanıtımına yönelik, kent içine tanıtım panoları yapılması ve tanıtım broşürlerin bastırılması için, Kuşadası Belediyesi'yle ortak çalışmalar yapacağız. Bu önemli değerlerin korunması için, hem tanıtım hem de bilinçlendirme çalışmalarımız devam edecektir" diye konuştu.

Tüllaşah'ın korunmasına özen gösterilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ali Çelik, "Tüllüşah, ülkemizin bitki türü sayısı bakımından en zengin olan Centaurea cinsi içerisinde yer almaktadır. Günümüzde bu bitkilerden elde edilen etken maddeler tıbbi çalışmalarda, özellikle de kanser araştırmalarında kullanılmaktadır. Yapılaşma baskısının olmadığı kent içerisindeki doğal habitatlarda kendilerini koruduğu görülmektedir. İleride birçok bilimsel çalışmaya malzeme olacak türlerin, doğal habitatlarının korunmasına özen gösterilmelidir" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Pamukkale Üniversitesi Bahattin Sürücü Kuşadası Samsun Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title