Haberler

Tosya Çeltik Çalıştayında Pirincin Sorunlar Ele Alındı

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde 2013 yılında l Edirne'de yapılan çeltik çalış tayı 2014 yılının ilk günlerinde Tosya'da yapıldı. Çalıştaya Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman,  Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz, Garnizon Komutanı J. Yzb. Sefer Sezer,  Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, Ak Parti Tosya İlçe Başkanı Naci Küçükmorkoç,  İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Bozkurt, Tosya Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. M. Hakan Akyıldız, Tosya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Ekşi, Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli, Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, akademisyenler, kamu kuruluş yöneticileri ve çeltik üreticileri katıldı.

İlçe müftülük konferans salonunda başlayan çalıştayın ilk gününde açılış konuşmasını yapan Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin katılımcılara katılımlarından dolayı teşekkür ederek kendilerini Tosya'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz'de Tosya'nın sanayide olduğu gibi tarım sektöründe de ivme kaydettiğini çeltikte önemli bir mesafe alındığını Tosya Pirincinin mahreç alma çalışmaları hızla devam ettiğini söyledi.

Çalıştayda konuşan Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman; çeltik tarımının 1750 yılında başladığının tahmin edildiğini ve ilk çeltik fabrikasının da Tosya'da kurulduğunu söyledi.  Ülkemizde 150 çeltik fabrikasının bulunduğunu dile getiren Yaman Tosya'da 3 çeltik fabrikasının bulunduğunu söyledi.

Çalıştayda konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın; " tarım arazilerimizi yok etmede belediyelerimizin mücavir alan sınırlarını genişletme önde geliyor. Bursa Ovasını öyle kaybettik. Kastamonu merkezde aynı şekilde. Arazilerde imkanların genişletilmesi önemlidir Tosya da da çeltikle ilgili inşallah sulama sistemleri daha da teknik imkanlar geliştirilecektir. Yollarımız bizim birinci sınıf arazilerimizi hep ortadan bölüyor. Geçmişte de böyle oldu. Maalesef şu anda da öyle oluyor" dedi.

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş; "bugün yeniden Tosya'da önemli bir etkinliği beraberce yaşıyoruz. Tosya Pirinç Çalıştayı'nda bir aradayız. İlçemiz tarımını çiftçisinin sorunları olduğu biliniyor. Zaten bu sorunları aşabilmiş olsaydık bizde rakamsal olarak şu anda bu seviyede olmazdık. Gerçi zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Bir kış geçiriyoruz nerdeyse hiç yağmur yağmadı. Gerçekten iklimin coğrafyanın çoğunda mücadele etmek zorundayız. Zor coğrafyada zor şartlara rağmen her şeye rağmen dünya üzerinde umudu olan gelecek beklentisi olan nadir ender ülkelerden biriyiz" dedi.

Çalıştayda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarımsal Ekonomi ve Politika Araştırmaları Daire Başkanlığı'ndan Ziraat Mühendisi Deniz Dönmez Türkiye de ve dünyada çeltik üretimini anlattı.

Dönmez konuşmasında; "dünyada çeltik üretim alanlarında ve üretiminde bu sene rekor kırılması bekleniyor. 160 milyon hektar çeltik üretim alanı olarak gözüküyor. Bildiğiniz gibi Hindistan, Çin, Bangladeş gibi Uzak Doğu ülkeleri üretimin yarısını oluşturuyor" dedi.

Dönmez Türkiye'de çeltik üretim alanlarının incelendiğinde Trakya ve Karadeniz Bölgesinde yoğunluk olduğunun görüldüğünü söyledi.

Yeni geliştirilen 'Tosya Güneşi' isimli çeltik çeşidini anlatan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Halil Sürek yeni geliştirilen Tosya Güneşi çeltik çeşidinin erken hasat olduğunu ve Tosya'da yetiştirilebileceğini söyledi. 500kg çeltik tohumunun bulunduğunu söyleyen Dr. Sürek isteyen Tosyalı çeltik üreticilerinin temin edebileceğini söyledi.

13-14 Ocak 2014 tarihlerinde Tosya'da yapılan çeltik çalıştayının son gününde hazırlanan çeltik çalıştayı sonuç bildirgesi Tosya Belediye Meclis Salonunda Kaymakam Mehmet Türköz'ün başkanlığında yapılan toplantıda açıklandı. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erdoğan Bektaş Osman Yaman Tosya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi! 1 NİSAN 2024 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER TATİL Mİ? Seçimden sonraki gün resmi tatil mi, kimlere tatil? Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi?
500

Yorumlar (1)

Hasan ortaHasanorta55@hotmail.com:

Tosyalıları gönülden kutluyor emeği geçenlere teşekkür ediyorum butip çalışmalarda çorumun yerel ynetici siyasetçi ve sivil toplum örgütleriyle sağladı birlikve beraberliğin tüm çeltik üreten il ve ilçelere örnek almalarını dilerim sorunu konuşmak çözümün yarısı demektir.türkiyede çeltiğe gönül vermiş üretici ve sanayici olarak sizleri tebrikediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum bafrapirinççilik hasan orta

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title