Haberler

Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Tasarısı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin terör örgütü PKK'nın finansmanıyla ilgili Avrupa nezdinde birçok girişimde bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini belirterek, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Tasarısı'nın BM Mali Eylem Görev Gücü...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin terör örgütü PKK'nın finansmanıyla ilgili Avrupa nezdinde birçok girişimde bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini belirterek, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Tasarısı'nın BM Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Genel Kurulu'nda Türkiye'nin elini güçlendireceğini söyledi.

Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine devam ediliyor.

Tasarının birinci bölümü üzerinde söz alan CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, tasarının 23. dönemden kaldığını belirterek, "Terörün hedefi konumundaki ve çok duyarlı Türkiye'den böyle bir düzenleme neden ısrarla ve tehditle istenmektedir- İşin aslı burada" dedi.

Türkiye ile ABD ve Avrupa ülkelerinin Hamas'a bakışının farklı olduğunu ifade eden Aldan, Türkiye'nin Avrupa ülkelerinin terör listesindeki Hamas'ı seçilmiş siyasi parti olarak gördüğünü söyledi. Tasarının bu nedenle, bugüne kadar rafta tutulduğunu savunan Aldan, Hamas'ın Ortadoğu'da önemli bir konuma geldiğini ifade etti.

Aldan, geçen ay Ortadoğu basınında İsrail'in Gazze ambargosunun hafifletildiği ve Hamas'ın uluslararası terör örgütleri listesinden çıkarılacağı yönünde haberler yayınlandığını anlatarak, "Bu haberlerin hemen ardından rafta bekletilen tasarının Genel Kurula getirilmesi anlamlıdır. Hamas'ın İsrail ve batı ile uyumlulaştırılması aşamasında Türkiye de işin parçası haline dönüştürülmek istenmektedir" diye konuştu.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise tasarının Kürt sermayesini hedef aldığını öne sürerek, ayrımcı politikalarla sermayenin tekleştirilmek istendiğini iddia etti.

Tasarının Terörle Mücadele Kanunu'na atıflar yapmasını eleştiren Sakık, "Bu yasa yürürlükte olsa Sinan Aygün'ün kasasında yakalanan paraya, malına, mülküne el konulurdu, Aygün burada olamazdı" dedi.

MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem ise Türkiye'nin yıllardır terörle mücadele eden ülke olduğunu dile getirerek, milletin menfaatinde olduğu için tasarıya destek verdiklerini belirtti.

Terör örgütü PKK ile mücadelede ele geçirilen uyuşturucu miktarlarını açıklayan Erdem, terör örgütünün dünyada başta gelen uyuşturucu kaçakçısı olarak tanındığını kaydetti.

Terör örgütünün finansmanının önemli bölümünün Avrupa'dan sağlandığına dikkati çeken Erdem, "ABD ve Avrupa ülkeleri sorumluluklarını yerine getirecek mi- Bunun önüne geçilecek mi-" diye sordu.

- "El Kadı davaları kazandı"-

Daha sonra milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Malvarlığını Dondurma Değerlendirme Komisyonu'nun teknik çalışma yapacağını, Bakanlar Kurulu'nun karar vereceğini yineledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Bakan Şimşek'e BM sözleşmesinin yürürlüğe girmesinden sonra Yasin el Kadı hakkında ne işlem yapıldığını sordu. Şimşek ise

"Yasin el Kadı, bütün mahkemeleri kazandı, BM kararını 2 yıl önce geri çekti. Aynı şahıs, ABD ve Avrupa'da tazminat davaları açmış durumda. Bildiğim kadarıyla ABD, El Kadı ile uzlaşma sürecinde" diye konuştu.

Şimşek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da El Kadı hakkında 2004 tarihinde "suç unsuru oluşmadığı" sonucuna vararak, takipsizlik kararını verdiğini anlattı.

Maliye Bakanı Şimşek, terör örgütü PKK'nın finansmanının önlenmesiyle ilgili olarak Türkiye'nin Avrupa nezdinde birçok girişimde bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini belirterek, "Sonuç aldığımız konular da var, alamadığımız dosyalar da var. Tasarı, FATF Genel Kurulu'nda elimizi güçlendirecek" dedi.

Altının terörün finansmanında kullanıldığı şüphesinin oluşması halinde tüm verilerin alınacağını ve şüpheli işlem olması halinde gereğinin yapılacağını kaydeden Şimşek, Türkiye'deki altın mevduatının 10 milyar, kıymetli maden mevduatının 15,6 milyar lira tutarında olduğunu belirtti.

Şimşek, Suriye'den gelen sığınmacılara da bugüne kadar 610 milyon 500 bin lira harcandığını, bunun insani bir durum olduğunu ifade etti.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Şimşek El Kadı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title