Haberler

TBMM Genel Kurulu

CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, yanında getirdiği pamuklarla TBMM Genel Kurul kürsüsüne çıkarak, "Bunlar beyaz altındı, ama bu Hükümet sayesinde vasıfsız bir duruma getirildi."

CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, yanında getirdiği pamuklarla TBMM Genel Kurul kürsüsüne çıkarak, "Bunlar beyaz altındı, ama bu Hükümet sayesinde vasıfsız bir duruma getirildi. Kara ürün haline getirdiniz. Bölge halkı buna beyaz altın derdi, şimdi ise kara ürün diyor" ifadelerini kullandı.

MHP'nin, Çukurova bölgesindeki pamuk üreticilerinin sorunlarıyla ilgili Meclis Araştırma Önergesinin bugün Genel Kurul'da görüşülmesine ilişkin grup önerisi üzerinde söz alan MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, pamuk üreticilerinin sorunlarını anlattı.

Varlı, girdi maliyetleri sürekli artarken, pamuk üreticinin ürününü hep aynı fiyattan satmak zorunda kaldığını belirterek, "Hep diyorsunuz ya nereden nereye... Mazot fiyatları 1.2 liradan 4.2 liraya. Pamuk nerede- Yerinde sayıyor. Girdi maliyetleri dört kat artarken, çiftçinin ürünü yerinde saymaya devam ediyor, para etmez hale getirildi. Siz çiftçiyi ne halde devraldınız, ne hale getirdiniz-" diye konuştu.

-"Eroin mi, kenevir mi ekelim-"-

CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, yanında getirdiği pamukları kürsüden milletvekillerine göstererek, "Bunlar beyaz altındı, ama bu Hükümet sayesinde vasıfsız bir duruma getirildi. Kara ürün haline getirdiniz. Bölge halkı buna beyaz altın derdi, şimdi ise kara ürün diyor. 'Ben bundan nasıl kurtulurum' diyor. 'Pamuğu ekmeyin kardeşim, gelin alternatif ürün üretin' diyorlar. Ne yapalım- Pamuğu ekmeyelim de eroin mi ekelim, kenevir mi ekelim-" diye konuştu.

Verilen desteklemelerin yetersiz olduğunu öne süren Akgöl, "Eskiden pamuk hasadı geldiği zaman oturur pamuğu seyrederdik. Şimdi pamuk tarlasına gitmiyoruz. Hangi vicdan o köylümü bundan mahrum eder-" dedi.

Akgöl, getirdiği pamukları kürsüde bırakarak yerinde otururken, kürsüde kalan ve yere dökülen pamukları kavaslar topladı.

BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, pamuk fiyatlarının yerinde saydığını ve pamuk üreticisinin satın alma gücünün sürekli azaldığını anlattı. Binici, Çukobirlik'in doğru yönetilmediğini öne sürdü.

-Çukobirlik tartışması-

AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ise BDP'li Binici'nin Çukobirlik'le ilgili sözlerini anımsatarak, "Çukobirlik'in kimler tarafından talan edildiğini hem Adanalılar hem Türkiye çok iyi biliyor" dedi.

Erdinç, Çukurova bölgesinin ve Adana'nın tarım alanında Türkiye'nin en önemli şehirlerinden olduğuna dikkati çekerek, "Adana'nın yılda üç ürün alınabilen yerleri vardır. Pamuk da Adana'nın en önemli değerlerinden biridir. Adanamız her zaman pamukla akla gelmiştir. 2007'den itibaren, üretimdeki azalmalar artık artış eğilimine girmiştir" şeklinde konuştu.

Prim ödemelerinin artırıldığını ifade eden Erdinç, "Bizler vatandaşlarımızın lehine getirilen her öneriye açığız. Burası da bir program dahilinde çalışıyor. Burada, getirdiğinizde önerilerinizi de bu kürsüden dinlemek isteriz. Adana ile ilgili projelerinizi duymak isteriz. Ama bu kürsüden bunları dile getirmiyorsunuz, ancak eleştiriyorsunuz. Eleştirileri yaparken de doğru olmayan davranışlarda bulunuyorsunuz" şeklinde konuştu.

Erdinç, bir önceki grup önerisinin görüşmesi sırasında BDP'li bir milletvekilinin AK Parti'ye yönelik "Amerika'yı örnek alıyorsunuz, uşaklık ediyorsunuz" şeklinde ithamlarda bulunduğunu belirterek, "Kimseye uşaklık etmiyoruz, bizler milletimizin hizmetkarıyız diyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından MHP'nin grup önerisinin oylamasında yoklama istendi. Yapılan oylamada, toplantı yeter sayısına ulaşılamayınca Başkanvekili Güldal Mumcu birleşime ara verdi. Aradan sonra da toplantı yeter sayısı bulunamayınca Mumcu, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Genel Kurul, gündeminde bulunan Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine geçemedi.

Muhabir: Ali Eyvaz

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Akgöl Çukobirlik Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title