Haberler

TBMM Genel Kurulu

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, "Yakın coğrafyamızda barış ve istikrarın tesisi öncelikli dış politika hedeflerimizden birisidir.

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, "Yakın coğrafyamızda barış ve istikrarın tesisi öncelikli dış politika hedeflerimizden birisidir. Son dönemde bölgemizde yaşanan gelişmeler, ülkemizin istikrar ve esenliğinin bölge ülkelerinden ayrı düşünülemeyeceğini bir kez daha gözler önüne sermiştir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, BM Güvenlik Konseyinin UNIFIL'in görev süresinin uzatılması yönünde karar alması durumunda; hudut, şümul ve miktarı Hükümetçe belirlenecek Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının 5 Eylül 2017 tarihinden itibaren 31 Ekim 2018 tarihine kadar UNIFIL Deniz Görev Gücüne iştirak etmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi görüşüldü.

Tezkere üzerinde konuşan CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, küresel dünyada dış politikanın, içeride olan gelişmelerden bağımsız değerlendirilemeyeceğini belirterek, " Türkiye'de olup bitenler, özellikle darbe girişiminden sonra olağanüstü halin 20 Temmuz'da ilan edilmesi, akabinde kanun hükmünde kararnameler ve devletin yapısının işleyişine ilişkin köklü ve gerçek manada devletin rejimiyle oynayan değişiklikler, Türkiye'deki olayların dışarıdaki olaylarla ve dış politikanın bu konularla birlikte ele alınmasını zorunlu kılmaktadır." diye konuştu.

OHAL'in ilanından sonraki bir takım gelişmelerin Türkiye'nin dışarıdaki imajını ve demokratik görünümünü zayıflattığını ileri süren Öztürk, şöyle devam etti:

"Eskiden Türkiye'yle ilgili algı şuydu; nüfusunun çoğunluğu Müslüman, demokratik ve laik bir ülke. Şimdi ise nüfusunun çoğunluğu yine Müslüman ama otokratik bir ülke imajıyla Türkiye yüzleştirildi ve ilk defa bu dönemde Erdoğan rejiminden bahsedilir hale gelindi. Sanki Saddam rejimi, sanki Kaddafi rejimi, sanki Kerimov rejimi gibi bir rejimden, bir cumhurbaşkanının adıyla bir rejimden bahsedilir hale gelindi. Bunlar, tabii Türkiye'nin dışarıdaki görünümünü olumsuz yönde etkiledi ve Türkiye'yi içeriye gömdü. Türkiye dışarıdaki gelişmelere maalesef fazla müdahale edemedi."

Türkiye'nin NATO, AB, Rusya ve ABD'yle sorunlar yaşadığını savunan Öztürk, Türkiye'nin, Ortadoğu'da ciddi manada bir bataklığın içerisinde olduğunu ve bundan kurtulamadığını bildirdi.

ABD'nin, İran'ı tekrar hedef tahtasına oturtmasının Ortadoğu'daki en önemli gelişme olduğuna dikkati çeken Öztürk, Barzani'nin bağımsızlık referandumuna gidileceğini açıklamasının da bu zamana denk geldiğini dile getirdi.

Irak'ta ve Suriye'de yaşanan gelişmelere ilişkin bir planın bulunup bulunmadığını soran Öztürk, Türkiye'nin dış politikasında bir boşluğun olduğunu ileri sürdü.

KKTC'nin uluslararası alanda tanıtılmasının Türkiye'nin önceliği haline gelmesini isteyen Öztürk, bu konuda AB nezdinde diplomatik hamleler yapılmasının da önemine değindi.

Bu milli davaya sahip çıkılması gerektiğini belirten Öztürk, Akdeniz'in bu dönemde çok önem kazandığını, bölgede de önemli gelişmelerin meydana geldiğini söyledi.

Ortadoğu'daki gelişmelerin Türkiye'nin elini kolunu bağladığını savunan Öztürk, herkesle kavga politikasından vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.

-"Dış politika üzerinde önemli yansımaları var"

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal ise UNIFIL'in görev süresinin bugüne kadar 10 kez uzatıldığını anımsatarak, "Yakın coğrafyamızda barış ve istikrarın tesisi öncelikli dış politika hedeflerimizden birisidir. Bölgesel barış, istikrar ve güvenliği ilgilendiren tüm gelişmelerin, dış politikamız üzerinde şüphesiz önemli yansımaları olabilmektedir. Son dönemde bölgemizde yaşanan gelişmeler, ülkemizin istikrar ve esenliğinin bölge ülkelerinden ayrı düşünülemeyeceğini bir kez daha gözler önüne sermiştir." dedi.

Türkiye'nin, milli menfaat ve çıkarlarını ilgilendiren bölgesel gelişmelere kayıtsız kalmasının düşünülemeyeceğini belirten Ünal, "Bu anlayıştan hareketle Hükümetimizin dış politikası ülkemizin etrafında bir barış, güvenlik, istikrar ve refah kuşağı oluşturulmasını hedeflemiştir." ifadesini kullandı.

Lübnan'da barış ve istikrarın sağlanmasının daha da önem kazandığına dikkati çeken Ünal, Lübnan'da yaşanabilecek mezhep temelli bir gelişmenin ise bölgesel ve küresel düzeyde barış ve istikrara yönelik ciddi bir risk ve tehdit oluşturabileceğini belirtti.

Şahsı adına konuşan CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu da Türkiye çevresinde barış kuşağı oluşturabilmek için önce kendi içinde birlik ve barışın esas alınması gerektiğini ifade ederek, Türkiye'de yaşanan kutuplaşmanın ülkenin bölgedeki yumuşak gücüne zarar verdiğini ileri sürdü.

Katar'a Türk askeri gönderilmesi konusuna da değinen Dudu, bu hamlenin Türkiye'yi yalnızlaştırmaktan öteye gitmeyeceğini savundu.

Kaynak: AA / Politika

Avrupa Birliği Şirin Ünal Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title