Haberler

TBMM Başkanı Çiçek: "Tezkere Yarın Gelebilir"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, tezkerenin yarın gelebileceğini belirterek, “İçeriğini bilmiyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, tezkerenin yarın gelebileceğini belirterek, "İçeriğini bilmiyoruz. Anladığım kadarıyla hükümet bayramdan önce değerlendirilmesini istiyor. Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek ve karara bağlanacak" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında 24. Dönem 4. yasama yılı faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çiçek, 810 Meclis araştırma önergesi verildiğini aktararak, 24 önergenin kabul edildiğini ve 2 araştırma komisyonu kurulduğunu ifade etti. Çiçek, Genel Kurul'da Meclis araştırma önergelerinin dördü için Meclis soruşması açılması reddedildiğini belirterek, birinin kabul edildiğini ifade etti. 5. yasam yılının 60 günlük bir çalışma gününün olduğunu belirten Çiçek, önergelere bir saat ayrılması gerektiğini söyledi. Soruların usulüne uygun verilmemesini eleştiren Çiçek, doğrudan bakana sorulabilecek bir önergenin başbakana sorulduğunu kaydetti. Çiçek, şunları söyledi:

"Yüzlerle ifade edilen araştırma önergesi var. Bunlardan birkaç tanesi rapora bağlanmış vaziyette, bunlar da Genel Kurul'da görüşülmedi. Bir konuyu araştırıp bu kadar zaman, imkan harcandıktan sonra bu raporun Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi gerekiyor. Meclis Genel Kurulu'nun süresi içinde bu raporlar görüşülemediği takdirde Genel Kurul'un onayı çıkmadığı için istifade edilecek bir rapora dönüşmüyor. Raporun sonuçlarını denetleme imkanı yok. Araştırma Komisyonu raporlarından yeteri kadar sonuç alınamamakta."

"YASAMA VE DENETİM FAALİYETİ AÇISINDAN İÇ TÜZÜĞÜN MUTLAK SURETLE DEĞİŞMESİ GEREKİYOR"

Çiçek, iç tüzüğün günümüzün ihtiyaçlarına cevap vermediğini söyleyerek, "Yeni Türkiye, yeni ihtiyaçlar, teknolojinin getirdiği imkanlar ortadayken eski usulle bilgiye ulaşma, soruları cevaplandırmak, buna uygun neticeler almak hasıl değil. Onun için yasama ve denetim faaliyeti açısından iç tüzüğün mutlak suretle değişmesi gerekiyor" dedi.

Kendi döneminde ise iç tüzük çalışmalarının yapıldığını belirten Çiçek, şunları kaydetti:

"Grup başkanvekilleri iç tüzük konusunu çözsün dedik, bir komisyon kurduk. Bunlar yurtdışı uygulamalara baktılar. Parlamenter sistem; yarı başkanlık sistemi gittiler yerinde gördüler. Bunlarda 4-5 maddede anlaşmış görünüyorlar. Demek ki, yoğun bir çalışmayla 5-10 günlük süre içinde 4-5 maddeyi de karara bağlayabilirlerse hiç olmazsa birlikte uzlaşarak bir iç tüzük metni ortaya koyma imkanı var."

"MECLİS'İN YAPTIĞI EN ÖNEMLİ FAALİYETLERDEN BİRİSİ PARLAMENTER DEMOKRASİDİR"

Parlamentoların bir ülkenin siyasetinde önemli rol oynadığını söyleyen Çiçek, "Meclis'in yaptığı en önemli faaliyetlerden birisi parlamenter demokrasidir. Birçok dünya ülkesinin üyesi olduğu 13 kuruluşun üyesidir, kurucusudur. Türkiye'nin gündeminde birçok konu var. Kıbrıs konusunun her platformda tartışılması, Türkiye'nin görüşlerinin anlatılması önemlidir. İkincisi, Filistin, Karabağ meselesi. 2015'e giderken devlet ve milletçe üzerinde yoğun bir şekilde durduğumuz sözde soykırım karalamalarına karşı milletimizin hukukunu korumak ve dünyaya gerçekleri anlatmak adına yoğun bir çaba içerisindeyiz. Ermeni diasporası tüm dünyada hedef kurum olarak parlamentoları almıştır. Parlamentolar uluslararası mahkeme değildir, tarihçiler kurulu değildir" ifadelerini kullandı.

TBMM'yi 451 bin 252 kişinin ziyaret ettiğini kaydeden Çiçek, Türk halk günü uygulamalarının da devam ettiğini söyledi. Çiçek, 249 bin 456 kişinin Kurtuluş Müzesi'ni ziyaret ettiğini ifade etti.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na değinerek, ilk defa Türkiye'de hazırlık çalışması yapıldığını ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:

"Bugün herhangi bir anayasal konuda 2011 slogan olarak biliyorduk. Çalışmaların sonucunda 60 maddede uzlaşma sağlanabildi. Üçte ikilik kısım çalışma bekliyor. Yeni Anayasa yapılmadığı takdirde siyaset hukukumuzun üzerinde ciddi çatlak oluşacaktır. Bugünkü parlamento yapısını ele alarak, 4 parti uzlaşarak yapamayacağı çok madde var. Sistem üzerine anlaşma olmayınca ona dayalı düzenlemelerde bir uzlaşı söz konusu değil."

Siyasi partiler kanununun önemine işaret eden Çiçek, "Kaliteli bir demokratik siyasi hayat için siyaset hukukunun demokratik olması gerekiyor. Bugünkü siyasi partiler mevzuatının bu ihtiyacı karşılayamadığı, beraberinde birçok tartışmayı getirdiği, milletvekilleri ile ilgili karikatürize edilen kafa sallayan bir grup gibi gösterilmiyor" diye konuştu.

Meclis'e gelecek tezkere konusunda Çiçek, tezkerenin yarın gelebileceğini belirterek, "İçeriğini bilmiyoruz. Anladığım kadarıyla hükümet bayramdan önce değerlendirilmesini istiyor. Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek ve karara bağlanacak" dedi.

Anayasa için 60 maddede uzlaşıldığına dikkat çeken Çiçek, "Hangi maddede, hangi parti neyi düşünüyor biliyoruz. Kısmi bir değişiklik isteniyorsa buna bir mani yok" ifadelerini kullandı.

İç tüzük ile ilgili soruya Çiçek, "Meclis açılır açılmaz partilerimize iletiriz. İktidar ve muhalefete göre yapılıyor. Gerginlikler nedeniyle parlamentonun ciddi bir yıpranmışlık içine giriyoruz. Bu parlamentonun hepimizin şahsiyetinin onurundan daha fazla onuru vardır. Muhalefet etkin denetimini yapsın. Yasa çıkarma işini çok verimli yapamadığımız için Torba Yasa diyoruz. Kimse demesin ki bunu şimdi niye söylüyorsun. Bu kadar zaman uğraş, kanun nereye bağlanacak sıkıntı konusudur. Hükümet kanun çıkarsın, muhalefet kanuna nasıl katkı verecekse versin. İç tüzük herkes kendine göre yorum yapıyor. Ben hukuktan yanayım, hukuk ise yazılı kurallardan ibaret. Kurallar ihtiyaca cevap vermiyor" yanıtını verdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Tbmm Anayasa Uzlaşma Komisyonu Meclis Genel Kurulu Cemil Çiçek Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title