Haberler

Tarihi Eseri Korumak İçin Açılan Davada İlginç Talep

Bursa'da, Ortapazar Caddesi girişindeki Lala Paşa Medresesi'nin içerisinde ıslak zeminli tuvalet ve mutfak yapılmasını öngören proje değişikliğinin iptali için Bursa 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açan tarihi çevre koruma müfettişi Ali Turan, kendisinden bin 700 YTL bilir kişi parası istenmesi üzerine şoke oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü hakkında şikayetçi olan Ali Turan, Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılan zemini orjinal tarihi tuğlalarla kaplı tarihi medrese binasının bir odasına ıslak zeminli tuvalet yapılmasına ilişkin proje tadilatının uygun olmadığını ileri sürdü. İdare Mahkemesi, uyuşmazlığın çözümlenmesi için, söz konusu dava yerinde yapacağı keşif ve bilirkişi raporu için bin 700 YTL para yatırılmasını istedi.

Bursa'da yıllardır tarihi yapıların restorasyonu ve korunması için mücadele eden Ali Turan, Lala Şahin Medresesi'nin içerisindeki iki odanın tuvalet ve mutfak için kullanılması yönündeki proje değişikliğinin hatalı olduğunu belirterek, "Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Bölge Kurulu üyelerinin de akıl almaz bir şekilde olur verdiği bu değişikliğin yanlış olduğunu savunuyorum. Tophane Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılan binanın bahçesinde zaten öğrencilerin ve görevlilerin ihtiyacını karşılamak için tuvalet bulunuyor. Medrese binasının orjianalliğinin bozulmaması, orjinal olan yer tuğlalarının rutubetlenerek binanın ve zeminin zarar görmemesi için bu hatalı uygulamaya karşı çıkıyorum. Ancak idarenin uygulamasını değerlendirecek olan mahkeme şehrin merkezindeki bu yeri görmek için bin 700 YTL keşif bedeli istiyor. Ben kamunun, tarihi eserini korumak için mücadele ediyorum. Bina bana ait değil, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün mülkündedir. Mahkemeye ben şikayet dilekçesi verdiğim için böyle büyük bir parayı benden talep ediyor. Ben emekli maaşı ile ancak ailemin maişetini karşılıyorum. Tarihi eserlerin korunmasına ilişkin çalışmaları da ulaşım masrafı olmasın diye veteran atlet olduğum için yüreyerek takip ediyorum. Böyle bir parayı vermem mümkün değildir, mahkemeden bu konuda karar tashihinde bulunmasını isteyeceğim. Eğer böyle bir keşif bedelinde ısrar ederlerse mal sahibi olan Vakıflar'ın devreye girmesini veya hayırsever bir tarihi eser meraklısının bu bedeli üstlenmesini isteyeceğim. Ancak bu arada Lala Şahin Paşa Medresesi'nin onarım işi geçikiyor. Bursa Valiliği'nin bu onarım için bütçeye 2007 yılında koyduğu ödenek de başka bir işe aktarıldı. Mahkeme bu konuları da göz önünde bulundurulmalıdır. Çocukların kütüphanesi olan tarihi medresinin çatısında, baca olan kısımdan bina su alıyor. Bu dava süratle neticelendirilerek restorasyona bir an önce valilik imkanları ile başlanmalıdır. Mahkeme, benden para istemeden tuvaletin uygun olup olmadığı için keşfe başlamalıdır" diye konuştu.

(İRF-MŞ) 09.03.2008 11:06 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title